Yurtdisindaki borcluya ulasamama...
merhaba,2010 yilinda babam bir arkadasina 10.000 tl lik bir borc para verip karsiliginda 2010 aralik ayinda ödenmek üzere senet almistir fakat borc verdigi arkadasi borcu ödemeyince borcun pesine düstük arkadasina ulasmaya calistik ulasamadik en son bir akrabasi alacakli oldugumuz kisinin yurtdisina yerlestigini orda is kurdugunu ve ayda 2-3 kez türkiyeye is icin geldigini söyledi...bizde adresine tebligat göndermek icin adres sorgulamasi yaptirdik fakat borclu kisi yurtdisina yerlesirken tüm ikamet bilgilerini düsürttürmüs....yani bu kisiye ulasabilecegimiz tek yer havaalani gibi gözüküyor...vakti gecen bu senetle ilgili ne tür bi islem yapabiliriz??borclu türkiyeye giris yaptiginda pasaport kontrolunde yakalatma,gözaltina aldirma veya bi arama emri cikarttirma sansimiz olabilir mi?yada böyle birsey yapmak icin ne yapmamiz gerekmektedir?yardimlarinizi bekliyorum tesekkürler.....
Cevap: Yurtdisindaki borcluya ulasamama...
Mahkemece hakkında yakalama veyahut gözaltı kararı alınmış bir kimse ancak yurda giriş esnasında alıkonabilir. Bunun dışında senet borcu yüzünden bunun gerçekleşebileceğini sanmıyorum. Borçlunun Türkiye sınırları içerisinde malı mülkü var ise üzerlerine haciz koydurabilirsiniz. Olayınız sadece tebligatın kişiye ulaştırılması ise Adalet Bakanlığına başvuracaksınız. Bakanlık tebligatı Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla kişinin bulunduğu yerin Türk Konsolosluğuna ulaştıracak. Orası da kişinin adresini tespit ettirip tebligatı teslim edecek. Tabi siz borçlunun hangi ülkeye kaçtığını biliyorsanız. Eğer bilmiyorsanız mahkeme kararı ile havaalanı çıkış kayıtları araştırılarak tespit edilecek. İşin haciz yani paranın tahsil edilmesi kısmı ise bildiğim kadarıyla çok zor. Çünkü her ülkenin icra iflas kanunu kendi içerisinde bağımsız işler, nafaka borcu dışındaki bir borç için siz Türk kanunlarını kullanarak o ülke sınırları içinde yaşayan birinden alacağınızı tahsil edemezsiniz.
peki gözaltina nasil aldirabilirim?yani senet borcundan dolayi böyle bir hakkimiz varmidir?
Alıntı:
yaren30 rumuzlu üyeden alıntı
peki gözaltina nasil aldirabilirim?yani senet borcundan dolayi böyle bir hakkimiz varmidir?
Sayın uye cagjackal mesajının başında "senet borcu yüzünden bunun gerçekleşebileceğini sanmıyorum" demiş.
Benim bildiğim kadarı ile de bir kişi borcunu ödemedi diye tutuklanmaz.
Yani bu konuda yapabilecegimiz hic bir sey yok sanirim..sadece cagjackalin dedigi gibi yurtdisina tebligat gönderebilirim...borclu olan kisinin insafina kaldik yani...biraz arastirdim bu arada karsiliksiz cek vermekten önceden hapis cezasi var imis ama iptal olmus sanirim ödenmeyen senetlerle ilgilide ayni durum söz konusudur sanirim....savciliga sikayette bulunma sansimda yok sanirim alacakli oldugumuz kisiyi havaalaninda yakalatmak icin....o kisi borcunu ödemedigi icin benim egtim planim belki suya dusecek neden ve sonuc iliskisi bu olsa gerek....eger bu konuda cagjackal ve senoleker isimli arkadaslarin dediklerinden farkli yapabilicek oldugumuz baska birsey varsa ve bilgisi olan varsa lütfen yorumlasin cok tesekkür ederim.....