SMS Mesajı ile Taahhüt ve Bozma
"Her yöne 1000 dk." tarifesindeki cep telefonumu başka operatöre taşıdım. Gelen son faturamda " Taahhüt iptali " adı altında ücretlendirme olduğunu gördüm.Sözleşmemde her hangi bir "taahhüt" yok. İtiraz ettim. Eski operatörüm "Tarife aşımı bizden ....yaz .....ya gönder" şeklinde mesaj gönderdiklerini ve bu mesaja olumlu cevap vererek taahhüde girdiğimi ve itirazımın kabul edilmediğini bildirdi. Hafızamı yoklayınca böyle bir mesaj geldiğini hatırladım.Ancak o mesajda bir "taahhüt ifadesi " "bozma müeyyidesi", "süre" varsa da ben görmedim. " ........ yaz .....ya gönder" şeklindeki mesaja olumlu cevap vermiş olabilirim. Ancak ben telefonla çok konuşan biri değilim. Ayda 1000 dk yı bırakın bunun yarısı kadar ancak konuşurum.Yani böyle birşeye ihtiyacım yok.
Bilmeden de olsa bu işlem sonucu hukuken taahhüt te bulunmuş oluyormuyum, bu geçerlimidir ?. Olay dava konusu olursa kazanma şansım var mıdır? Yoksa faturayı ödeyeyim mi ?
Cevap: SMS Mesajı ile Taahhüt ve Bozma
Uygulamada gsm operatörlerinin müşterilerini teker teker arayıp her kampanyadan ya da cevabının evet/hayır olarak verilecek sorulardan bahsetmesi ve onay alması hem zaman kaybı hem de ağır iş yükü oluşturur. Bu nedenle büyük ihtimal operatörlerin "smslere verilen cevapların taahhüt niteliği taşıyacağına" ilişkin sözleşmelerinde veyahut çalışma yönetmeliklerinde böyle bir madde vardır diye düşünüyorum. Yoksa her sms ile taahhüt veren ben hakkımdan vazgeçiyorum derse ya da mahkemeyi kazanırsa işler içinden çıkılmaz bir hal alır.
Bunun yanında kampanyaya ait ayrıntıların müşteriden gizlenerek mağdur edildiği gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir.
Telefon çantadayken yes tuşu bir yere değebilir, mesajı kapatmak için ne yapacağını bilmeyen kullanıcı yes e basabilir, hatta kimi telefon modellerinde bu soruya hayır diye cevap verme imkanınız bile yok.
Kampanya şartlarına bakayım dediğinizde bunu bile bulamıyorsunuz. Çinkü "kampanya ayrıntıları www.bisey.com'da" demiş, buraya girdiğinizde ise o kampanya şartlarını bulmanız imkan ve ihtimal dahilinde değil. Özellikle şartlara link verilmiyor ki insanlar bulamasın.
En basitinden "her yöne" paketlerinin "her yöne" olmadığı, basit şehiriçi hatta şebeke içi görüşmeleri bile kapsamayabildiğini hatırlarsınız.
Dolayısı ile operatörlerin iyi niyetli oldukları görüşüne katılıyorum dersem yalan söylemiş olurum.
Hukukcu arkadaşlardan bir yorum bekliyorum