Sözleşmesi Olmayan Tüketici Kredilerinin Dosya masrafı iade edilmiyor.
Merhaba Gönül dostları yurdumun güzel hukukcuları ,
Bir sorunum var yaklaşık 2 aydır çözemediğim Yapı kredi Bankasından 4 kez kredi çektim ve vadesinden önce 4 krediyide kapattım.
Banka ödeme makbuzlarımı göndermiyor sözleşmem yok , ihtarname gönderdim cevap vermediler il tuketıcı hakem heyetıne durumu bıldıren dılekcemı gonderdım ıhtarname posta ceklerımı gonderdım ben dıyorum kı sozlesmem yok olmayan sozlesmede neyın hakkı hukukunu arıyorsunuz banka herkese gonderdıgı asagıdakı hazır scrıptı gonderıyor yardımlarınızı beklıyorum
saygılarımla
Bankanın gonderdıgı hazır maıl ıcerıgı ;
Bankamıza iletmiş olduğunuz mailinize istinaden açıklamalarımıza aşağıda yer verilmiştir.
Hukuken tacir durumunda olan Bankamızın, T.Ticaret Kanunu’nun 20. "Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesi ile ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, münasip bir ücret isteyebilir…” hükmüne istinaden verdiği hizmetler karşılığında; ücret talep edebilmektedir.
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un Fiyat etiketi başlıklı 12.maddesinde yer alan “...Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de birinci fıkraya göre düzenlenerek asılır....düzenlemesi gereğince; tahsil edilecek ücretlere ilişkin olarak Şubelerimizde gerekli ilan ve bilgilendirmeler de yapılmaktadır.
Bankamız uygulamasında; hesap sahiplerince imzalanan kredi sözleşmelerinde;
“MÜŞTERİ ve müteselsil kefiller bu sözleşme gereğince fon ve gider vergileri ile sair bilcümle vergi ve resimlerin,kendilerine ait olduğunu,bunları ve herçeşit komisyon,ekspertiz,muhafaza ücretleri dahil,ihtiyar edilecek bütün masrafları BANKA’ya derhal ve nakden ödemeyi kabul ettikleri gibi,ileride her ne nam altında olursa olsun konulabilecek bilcümle vergi,resim sair yasal yükümlülüklerle,halen mevcut vergi,resim,fon,gider,vergileri,ile sair yasal yükümlülüklere yapılabilecek zamlar ve ilaveleri de ayrıca bir ihbara lüzum kalmaksızın,bunların yürürlük tarihinden itibaren ödemeyi,Banka’nın bunlardaki değişikliğe göre Geri Ödeme Planında (taksit tutarında) değişiklik yapmaya yetkili olduğunu kabul ve taahhüt ederler”
hükmü bulunmaktadır. Yani, müşterilerimiz bu ücreti ödeyeceklerini Sözleşme ile taahhüt etmektedirler.
Türk Borçlar Kanununun 1.maddesine göre akit, iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanı ile oluşan hukuki muameledir. Bir akdin muteber olabilmesi için tarafların ehil olması/temyiz kudretinin bulunması, akdin konusunun emredici hukuk kaidelerine, kamu düzenine, genel ahlaka ve şahsiyet haklarına aykırı olmaması, konusunun imkansız olmaması, sözleşmede gabin bulunmaması gerekir. Kredi kapsamında ücret talep etme bu şartlardan birine aykırı olmamaktadır.
Cevap: Sözleşmesi Olmayan Tüketici Kredilerinin Dosya masrafı iade edilmiyor.
Arkadaşlar ben bu konuda bankayı tüketici hakem heyetine verdim paramı aldım onlarda bana dava açtılar ama davayı hakim reddetti böyle bir durumla karşılaşan varsa yardımcı olabilirim selamlar