Babam evi bana satış göstericek kaç tl vergi çıkar
Babamın 1 tane 5 katlı evi var.
Allah gecinden versin diyelim ama yakında büyük ihtimal ölür. Ağır hasta.
Annem zaten yok o daha önce vefat etti.
Kardeşlerimde yok. Tek çocuk benim. Üvey evlat , Babamın başkasından doğmuş çocuğu vs de yok.
Evi bana satışmı göstersin , yoksa miras yolu ilemi kalsın onu araştırıyoruz.
Satış göstermesi için ne gibi işlemler yapılıyor ve kaç tl vergi masrafı çıkar ?
Evin değeri ortalama 600.000 tl var.
Evin tek tapusu var , kat mülkiyetlerine ayrılmamış vaziyette , yapı denetim vs , inşaat izinleri vs herşeyi tamam , fakat anladığım kadarı ile belediyeden sadece daha iskan almamışız ? Miras veya satışlarda iskan şart mıdır , şartsa o kaç tl tutar ?
Şayet satış göstermezse ölürse evi ben o öldükten sonra miras yolu ile alırsam kç tl devlete miras intikal vergisi ödemem gerekicek ? Miras olayında ne gibi işlemler yapıyoruz ?
Başka kardeş vs yok , yani ortada miras kaçırma vs yok. Ev benim üstüme geçtiğinde parasal olarak , hangisi daha bizim için avantajlı onu araştırıyoruz.
İlgilenenlere teşekkür ederiz.
Cevap: Babam evi bana satış göstericek kaç tl vergi çıkar
19 kişi okumuş yok mu hiç bilen ?
Satis olursa 600.000.- tl X % 6 satis vergisi = 36.000.- TL toplam vergi.
Miras olarak intikal ederse.
130.589 TL vergiden muaf.
Sonraki kalan deger icin.
İlk ............ 180.000 TL için X % 1 = 1800.-
Sonra gelen 289.411 TL için X % 3 = 8682.-
Toplam 10.482.-tl Miras ve intikal vergisi ödenir
Miras olarak intikal etmesi daha az vergi demektir.
Siz babanız tarafından mahkeme yolu ile evlat mı edinildiniz? Yani babanızın soyadını mı taşıyorsunuz yoksa üveyliğiniz sadece manen mi mevcut?
Soyadını taşımıyorsanız miras size geçmez. Satış yoluyla yapılması daha mantıklı bana göre. Yada tüm mirasını size bıraktığına dair noterden 2 şahit ile vasiyetname yapılabilir.
Miras devrinde iskan şart değil, masrafı belediyeden öğrenebilirsiniz.
Satış göstermesi işlerini tapu halleder, masrafları tapudan öğrenebilirsiniz.
Miras olayındaki işleri ölen kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurun orası halleder, veraset intikal vergisi kalan miras bedeli üzerinden hesaplanır, vergi dairesine sorabilirsiniz.
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
Siz babanız tarafından mahkeme yolu ile evlat mı edinildiniz? Yani babanızın soyadını mı taşıyorsunuz yoksa üveyliğiniz sadece manen mi mevcut?
Soyadını taşımıyorsanız miras size geçmez. Satış yoluyla yapılması daha mantıklı bana göre. Yada tüm mirasını size bıraktığına dair noterden 2 şahit ile vasiyetname yapılabilir.
Miras devrinde iskan şart değil, masrafı belediyeden öğrenebilirsiniz.
Satış göstermesi işlerini tapu halleder, masrafları tapudan öğrenebilirsiniz.
Miras olayındaki işleri ölen kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurun orası halleder, veraset intikal vergisi kalan miras bedeli üzerinden hesaplanır, vergi dairesine sorabilirsiniz.
BAğışlama olabilir mi diyecektim ama, bağışta da intikal vergisi olacağından, üzerine binen tapu işlem masrafları ile rakam artacaktır.