Ağaç yüzünden açılmayan yol
Merhaba
1/1000 lik villa yapımına uygun bir arsam var.Arsama ulaşmak için cephesi önündeki yolun açılması için belediyeye talepte bulundum
Once Fen İşlerin gitti dilekçem.Adamlar gittiler ve 1/1000 likte yol olan bölge birkaç zeytin ağacı gördüler ve bunların fotosunu çekip Emlak İstimlak departmanına gönderdiler talebimi
Orası da Belediye Encümenine gönderdi.En son aldığım bilgi (sanırım posta ile de gelecek) encümenin bu ağaçların istimlak paralarını ödemeyi red ederek yolun yapımını da reddetmiş oldu.
Ben arsama her yıl yeni düzenleme sonrası 1,5OO tl vergi ödüyorum ve yolumu açtıramıyorum.Açıkçası bunu anlayamıyor ve bundan sonra nasıl bir yol izleyebilirim sizlere sormak istiyorum.
Bu noktadan sonra belediyeyi mahkeme ye verebilir miyim ?
Kazanırsam tüm harcamalarımı (avukat vs ) belediyeye ödetmek dışında tazminat davası da açabilir miyim ?
Tşk
Cevap: Ağaç yüzünden açılmayan yol
Dava açarsanız ve davanızı bir avukata takip ettirirseniz, haklı bulunsanız, karşı taraftan mahkeme masrafları adı altında bir şeyler alsanız, bu sizin masraflarınızın tümünü karşılamaz. Avukatınıza ödedeyeceğiniz ücretle ilgili ise hiç bir şey alamazsınız. "Avukatlık ücreti" olarak karşıdan tahsil edilecek bir para olsa bile, bu para size değil, avukatınıza verilir.
Bahsettiğiniz durumla ilgili olarak ise; belediyenin sizin arsanıza derhal yol yapmak, yapmazsa size tazminat ödemesi gibi bir durum olduğunu zannetmiyorum.
Cevap: Ağaç yüzünden açılmayan yol
Mahkemeyi kazanmak mı önemli yoksa masrafların iadesi mi sizin açınızdan? Önemli olan bu. Sonuçta boş ve atıl duran bir arsaya 1500TL ödediğinizi söylüyorsunuz. Sonuçta tabiki yargılama masraflarını geri alacaksınız fakat hem önden avukata ödediğiniz ücret hem de mahkemenin hükmettiği avukat vekalet ücreti avukatta kalacak olup karşı taraf bunları geri ödemeyecek. Bir şey söyleyebilmek için olayın ayrıntısının bilinmesi gerekir, bunu da bizler değil bir avukatla oturup değerlendirmeniz daha kesin olur. Ancak tabiki idare mahkemesine belediye encümeninin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açabilirsiniz. Fakat idare, bölge idare, danıştay safhaları falan nereden baksanız 1,5-2 sene sürer.