Mirasın Mirascı sağken satış yoluyla satılması
Merhaba annem 3 kardeşime satış yoluyla mal paylaşımı yaptı.Fakat Şu anda eşimle şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanıyoruz.Ben şu anda annemin bana satış yaptığı evde yaşıyorum.Boşanma süreci devam ediyor.Annem sağ fakat boşanma mal paylaşım süreci içerisinde bu satış yoluyla yapılan ev mal paylaşımına girermi? bunun miras kaldığını nasıl ispatlarım?
Cevap: Mirasın Mirascı sağken satış yoluyla satılması
Ev henüz miras kalmadığı için miras kaldığını ispatlayamazsınız. Miras vefat sonrası açılır. Mal paylaşımı esnasında bu evin anneniz tarafından sizin üzerinize devredildiği tapu kayıtlarından anlaşılır. Bu durumda bu evin paylaşım içerisine sokulmayacağını düşünüyorum zira devir veya satışta herhangi bir para hareketi olmamış.
Öncelikle ilginiz için teşekür ederim.Ama bu ev annem tarafından bana satış yoluyla geçirilidi ama dediğiniz gibi herhangi bir para alışverişi olmamıştır.Kardeşler ve annem bunları ispatlamaya hazırlar acaba ispatlamak için bir yol varmı ? Bazı avukatlar ev satış olarak gösterilidği için mal paylaşımına girebileceiğini söylüyorlar ?
Benzer sitelerde yer alan avukatların ortak görüşü "Paylaşım için evlilik süresinde emek ve çalışma sonucu edinilmiş olması şarttır" şeklindedir. Zaten mal paylaşım rejiminin temelinde de o malın ediniminde ortaya konan katkı ve emek vardır.
TMK 220/2 ye göre ..miras yoluyla yada herhangi bir şekilde karşılıksız/ivazsız/bedelsiz elde edilen mal varlıkları kişisel maldır ve kişisel mallarda291 maddeye göre edinilmiş mala girmez burda yapmanız gereken vergiden /bağış veraset intikal vergisine girdigi için oranı yüksek oldugundan veya başka şekildede satış olmadığını ispatlamanız gerekir