Eş durumu tayinindeki bilinmezlik
Merabalar,
Ben TSK'da (Deniz Kuvvetleri) 2 senedir Mühendis(sivil memur) olarak çalışmaktayım. Bizler (TSK’da çalışan sivil memurlar) kadrolu memur statüsündeyiz ve 657 sayılı devlet memurları kanunlarına bağlıyız.
Eşim ise benden farklı bir ilde, Kamu Hastanesinde 657 / 4B sözleşmeli Eczacı olarak 1 aydır çalışmaktadır.
Amacımız benim, eşimin yanına tayin olmam.
Eşim henüz aday memur statüsünde olduğundan (ilk 1 yılı dolmadığından) kanunları gereği tayin isteyemiyor. Ben bu durumu, yani “onun benim yanıma tayin olamadığını öne sürerek acaba ben onun yanına kanunen tayin olmalı mıyım?” durumunu sizlere danışmak istedim.
Onun benim yanıma tayin isteyebilmesi için alttaki şartları taşıması gerekliymiş:
Sözleşmeli personelin(yani benim eşimin), eş durumu nedeniyle il’ler arası yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için;
a) Bakanlığın o il’de boş pozisyon ilan etmiş olması,
b) Pozisyonunun vizeli olduğu il’de fiilen en az bir yıl çalışmış olması, (Henüz 1 yıl çalışmadı)
c) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunduğunu belgelemesi,
(Ben, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan bir görevde değilim, aksine bahsedilen kurum içi değişiklik mümkün çünkü eşimin çalıştığı ilde benim kadromun aynısı mevcut ve boş)
ç) Eşinin, stratejik personel olması veya 4924 sayılı Kanuna göre istihdam edilmesi,
gerekir. (ben stratejik personel değilim)
Benim bağlı olduğum Yönergede ise şunlar belirtilmiş;
a) Atamalarda aile bütünlüğünün muhafaza edilmesi bakımından, eş ve sağlık durumları, ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak dikkate alınır.
b) Eş Durumu: Memurun eş durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi halinde,yapılabilir.
(Eşim sözleşmeli personel de olsa, Memur statüsünde çalışmaktadır.)
c) Farklı kurumlarda çalışıp da atanma talebinde bulunan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri üst durumda olana bağlı olarak değiştirilir.
(Unvan, kadro ve görev bakımından derken ne demek istiyor? Ben Mühendisim, o Eczacı. Unvan üstünlüğü söz konusu mu? Kadro bakımından ise o sözleşmeli personel olduğundan herhangi bir derece kademesi yok ancak denkliği 8/2. Ben de 8/2 derecedeyim ancak ben ondan daha uzun zamandır çalışmaktayım.)
Benim bağlı olduğum yönetmelikte, eşimin benim yanıma kanunen gelememesi durumunda benim ne gibi kanunlara tabii olacağım belirtilmemiş.
Eşimin bağlı olduğu ve benim bağlı olduğum yönergeler/yönetmelikler aşağıdadır:
Sağlık Bakanlığı 4b Sözleşmeli Personel Eş Durumu Atama Yönetmeliği :
personel.saglik.gov.tr/UserFiles/File/Me...geler/1350548436.pdf
Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik :
www.memuruz.biz/sayfa-haber-isim-haber-11544.htm
Teşekkürler, …
Cevap: Eş durumu tayinindeki bilinmezlik
Konu hakkında cevaplarınızı bekliyorum halen...