Telefon ve adresimi pazarlama şirketleri kullanıyor ne yapabilirim?
Arkadaşlar, "Enerji Tasarrufu Genel Müdürlüğü", "Yakıt Tasarrufu Genel Müdürlüğü"nden aradığını söyleyenler tarafından cep telefonumdan aranıyorum, biliyorum ki kişisel bilgilerimi vermediğim, bir şekilde kişisel bilgilerimi ele geçirmiş kişiler ve şirketler bunlar, yukarda saydığım uydurma adlar altında "çok özel amaçları" olan kişi ve şirketler bunlar, kişisel bilgilerimi nerden aldınız sorusuna verilen cevapta bunu doğruluyor "devletle işbirliği yapıyoruz" "devletten aldık" vs. ben Türk Telekom'un kişisel bilgilerimi paylaştığını düşünüyorum çünkü, adsl aboneliğim bitmesine yakın değişik adlarla bir çok kez adls aboneliği için arandı.
1-Bunlara karşı ne yapabilirim?
2-Kişisel bilgilerimi verdiğim kişi ve şirketlerin kişisel bilgilerimiz kullanmasının üçüncü kişiye vermesini nasıl engelleyebilirim?
3-Daha önce kişisel bilgilerimi verdiğim ve sonrasında aramızda herhangi bir bağ olmayan kişi ve şirketlerden kişisel bilgilerimi silmesini ve kullanmamasını isteyebilirmiyim?
4-Yukarıda saydığım konularla ilgili kanun ve yönetmelikler nelerdir?
Cevap: Telefon ve adresimi pazarlama şirketleri kullanıyor ne yapabilirim?
Türk Telekom, ücreti mukabili adsl müşterilerinin kimlik bilgilerini satıyor. Oradan almışlardır.
Aynı şey benim de başıma geldi. Türk Telekom ile imzaladığımız sözleşmede kişisel bilgilerimizi üçüncü şahıslara satma hakkı vermiş oluyoruz.
Örneğin Shell kartınız varsa, onlara da kişisel bilgilerinizi başka şirketlere satma hakkı veriyorsunuz.
Birçok market kartı için de geçerli.
Bu yüzden benim market kartlarımda uydurma isimler, mail adresleri ve telefon numaraları vardır.