Vefat etmeden önceki miras hakkı
Öncelikle herkese selamlar . Benim ve babamın merak ettiği bi husus var. Biz 6 kardeşiz ve ben hariç hepsi evli ve barklı düzenini kurmuş insanlardır. Ben ise 17 yaşındasyım 3 ay sonrada 18 yaşıma giriyorum . Babam kendi rızasıyla tüm mal varlığı sadece bana bırakmak istiyor. Bunun için ne yapabileceğimizi bilmiyoruz. Noter önünde beyanatmı vermesi gerekir ? Yada başka bi hukuki işlemimi yapmamız gerekir ? Lütfen bu konu hakkında bizi aydınlatın . Tüm Avukat ve hukukla bilginlerine şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Ve görüşlerinizi merakla bekliyoruz.
Cevap: Vefat etmeden önceki miras hakkı
Sn Simonlee, konunuz ile ilgili bu başlık altında açılmış o kadar konu var ki, kısa bir tarama yapsanız ayrıntılı bilgiye ulaşacağınızı siz de göreceksiniz.
Çok kısa bilgi vermem gerekirse; mirasın tek çocuğa ya da sadece eşe bırakılması hukuken mümkün değildir. Murisin vefatından sonra başta eş olmak üzere, ayrı ayrı her çocuğa kanunen belirlenmiş saklı payları oranında miras pay edilir.
Evet farkına yeni vardım kusura bakmayın . Forumunuzu inceliyorum , peki teşekkür ederim fakat kendi rızasıyla bu işlemi yapacagı için hukuk neden böyle bi engel koysun ki ? saçmalık .
Diğer kardeşlerinizin ne günahı var, ailenize ihanet mi ettiler, babanızın canına kast mı ettiler de babanız bu şekilde bir karar aldırmak istiyor diye sorma gereği duyarım o zaman bende..
Hukuk, insanların haklarını korumak için vardır, sizin dediğiniz şekilde bir muvaazalı işlem, mal kaçırma olarak adlandırılır. Kanun burada mirasın pay edilmesini miras bırakanın tekeline bırakmamıştır.
Konu ile ilgili bir uzman görüşü: http://www.yaklasim.com/TodayWriters.aspx?wid=18
Babaniz hayatta iken mevcut tum varligini sizin kullaniminiza sunarak , vefat ettiginde tek bir kurus kalmamacasina tuketmenizi saglarsa diger kisilere hic bir sey birakmamis olur. 1kurus kalacak olursa, o lurusta tek soz hakki babaniza ait olamamakta ulkemizdeki yasalara gore. Her seyin birakilmak istendigi kisi en buyuk kardes olsaydi, bu duzenleme gene sacma mi olacakti acaba?
- - - Updated - - -
Babaniz hayatta iken mevcut tum varligini sizin kullaniminiza sunarak , vefat ettiginde tek bir kurus kalmamacasina tuketmenizi saglarsa diger kisilere hic bir sey birakmamis olur. 1kurus kalacak olursa, o lurusta tek soz hakki babaniza ait olamamakta ulkemizdeki yasalara gore. Her seyin birakilmak istendigi kisi en buyuk kardes olsaydi, bu duzenleme gene sacma mi olacakti acaba?
Alıntı:
Simonlee rumuzlu üyeden alıntı
Evet farkına yeni vardım kusura bakmayın . Forumunuzu inceliyorum , peki teşekkür ederim fakat kendi rızasıyla bu işlemi yapacagı için hukuk neden böyle bi engel koysun ki ? saçmalık .
"Miras" kelimesinin anlamına bakarsak, "ölmüş" birisinden bahseder.
Ölmemiş kişinin "malı" olur.
Dolayısı ile bu mallardan "miras" diye değil, "mal" diye bahsetmek ve öyle düşünmek lazım.
Kimin önce kimin sonra öleceğini biz insanlar bilemiyoruz.
babanız diğer kardeşlerinizin rızasıyla onlarla sözleşme yaparak tek mirasçı olarak sizi tayin edebilir. Diğer kardeşlerinizin rızasının olmaması durumunda bu mümkün değil.
Alıntı:
hukukçu85 rumuzlu üyeden alıntı
babanız diğer kardeşlerinizin rızasıyla onlarla sözleşme yaparak tek mirasçı olarak sizi tayin edebilir. Diğer kardeşlerinizin rızasının olmaması durumunda bu mümkün değil.
Emin misiniz?
Her ne olursa olsun, mahfuz hisse üzerindeki haklar ancak ÖLÜMDEN SONRA kullanılabilir diye biliyorum.
Yani sözleşme yapsak ve ben babamdan kalan tüm mirası kardeşimin almasını kabul ediyorum diye noterde imza da versek, babam öldükten sonra mahfuz hissemi talep edebilirim.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Her ne olursa olsun, mahfuz hisse üzerindeki haklar ancak ÖLÜMDEN SONRA kullanılabilir diye biliyorum.
Yani sözleşme yapsak ve ben babamdan kalan tüm mirası kardeşimin almasını kabul ediyorum diye noterde imza da versek, babam öldükten sonra mahfuz hissemi talep edebilirim.
haklar hiçbir zaman ölümden önce kullanılamaz ancak ölümden önce bu haklardan feragat edilebilir. bkz. feragat sözleşmesi
II. Mirastan feragat sözleşmesi
1. Kapsamı
MADDE 528.- Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.
Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.
Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.
2. Hükümden düşmesi
MADDE 529.- Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat hükümden düşer.
Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat yine hükümden düşer.