İnternetten Sadece Yurtdışına Bijuteri Satışı İçin Açılış Yapılmalı mı?
Merhaba Hukuki.net üyeleri,
Benim bir sorum olacak. Ben Türkiye'de yaşıyorum ve Amerika'da bulunan sahibinden.com gibi bir siteden perakende olarak "Bijuteri(kolye,bileklik)" satışı yapıp Türkiye hariç birçok ülkeye gönderiyorum. Ürünlerin bir kısmını kendim yapıyorum bir kısmınıda hazır alıp satıyorum. Bunun için Şahıs Firması gibi bir açılış yapmak zorundamıyım yada fatura kesmelimiyim. Daha sonra ceza ödemek zorunda kalmak istemiyorum.
Teşekkürler.
Cevap: İnternetten Sadece Yurtdışına Bijuteri Satışı İçin Açılış Yapılmalı mı?
gelir vergisi kanunun 3. maddesi "Aşağıda yazılı gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler:
1. Türkiye'de yerleşmiş olanlar; ..." hükmünü getirerek tam mükellef kişilerin kazançlarınında vergilendirileceğini belirtmiştir.
bu nedenle kazancınız üzerinden vergilendirilmeniz gerekmektedir. yani mükellefiyet tesis sttirmeniz gerekmektedir. ancak çifte vergilendirme anlaşmaları gereği (anlaşmanın içeriğine göre) yabancı memlekette ödenen vergilerin mahsup imkanı vardır.
sorunuzun cevabı olarakta mükellefiyet tesis ettirmek zorundasınız.
Sayın molyer, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Benim aklımı karıştıran şu oldu:
MADDE 1 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi ile mülga ikinci fıkrasından sonra gelen üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"6. ....benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir."
Ben yukarıda yazılı madde kapsamına girmiyormuyum? Ayrıca bir şirkette SSK'lı olarak çalışıyorum.
Bu konuda da beni bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
sizin durumunun aynı kanun maddesinin 1. bendine giriyor ve o bölümde Giyim eşyalarıyla zati (kişiye özel demektir) ve süs eşyaları... hariç denerek sizin durumunuz (bijuteri) muafiyet dışına çıkarılmış. sizin belirttiğiniz maddedeki boncuk işleme ise takılarla ilgili değil. tabiki bu benim düşüncem aksini söyleyende çıkabilir. iyi günler
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim.