Benim bir sorum var..bir kişinin bankalara borcu varsa icra davaları başlamışsa, ve o kişinin dayısı ev alıp oturum hakkına tapuda ona verirse bankalar bu ev el koyabilirmi? ve tapuda 2 kişiye oturum hakkı verilebilirmi?
teşekkürler
Printable View
Benim bir sorum var..bir kişinin bankalara borcu varsa icra davaları başlamışsa, ve o kişinin dayısı ev alıp oturum hakkına tapuda ona verirse bankalar bu ev el koyabilirmi? ve tapuda 2 kişiye oturum hakkı verilebilirmi?
teşekkürler
Bildiğim kadarıyla irtifak hakkı verilen kişinin şahsi borçlarından ötürü o eve el konamaz zira evin mülkiyeti o kişiye ait değildir. Fakat borçlu şahsın ikametgahı o ev ise, ev eşyalarına haciz işlemi uygulanabilir.
Kanunda kaç kişi olacağına dair herhangi bir sınırlama verilmemiş bu yüzden birden çok kişiye tapuy şerh düşülmek kaydıyla verilebileceğini düşünüyorum zira örneğin babaya irtifak hakkı veriliyor ise neden anneye de verilmesin..
anladım tamam çok teşekkür ederim son bir sorum daha var peki irtifak hakkı alınan yerde ikametgahımız olması gerekirmi? bu bankalar tarafından eğer ikamet o ev değilse bulunabilirmi?
İrtifak hakkı özünde zaten o meskeni kullanma hakkı elde etmektir. Bu durumda madem o evi ölünceye kadar kullanma hakkı alınıyor, neden başka yerde ikamet edilsin diye bir soru çıkıyor ortaya fakat bu noktaya da kanunda değinilmemiş. Bu konuyu tapu müdürlüğüne danışırsanız kesin bilgi alabilirsiniz. Eğer o ev dışında ikamet gösterebiliyorsanız banka kayıtlı ikamete gelir, fakat irtifaka konu olan evde yaşadığınızı bir şekilde tespit ederse oraya da hacze gelebilir resmi ikametgahınız olsun olmasın.