Cevap: E Haciz uygulaması
hangi ilde olduğunuzu belirtmemişsiniz o nedenle şikayet konusunda net cevap veremeyeceğim. yalnız durumunuzu şikayet çözebilirde boşa zamanda kaybettirebilir. haciz işlemine dava açabilirsiniz. normalde borca yetecek rakama denk gelen menkul yada gayri menkulü haczetmek usule uygundur. Bu malın değeri fazla olabilir, satış sonrası artan rakam iade edilir. Ancak bir malın değeri borca yeterken diğerinede haciz koymak usule aykırıdır. Tabi buradaki değişkenleri dikkate almadan yazıyorum. Örneğin aracın değeri 30 bindir ancak 25 bin banka kredi geri ödemesi vardır gibi hususlar. Banka hesabında para varmı? araçlarda rehin varmı ? gibi daha detaylı bilgi verirseniz, daha yönlendirici cevap verebilirim.
Çok özür dilerim, cevap geldiğini görmemiştim. Cevap için teşekkür ederim. Ben İzmir'den yazıyorum. Yukarıda verdiğim sorunumu biraz daha açayım;
Araçlar üstünde vergi dairesinin haricinde banka vs rehni yok. Ben maliye bakanlığına bu konuda yazı yazdım ve hem personel davranışını bir nevi şikayet ettim, hem de yasada bu konuda yazanlar ile gerçekte olanlar hakkında çelişkileri yazdım. Çünkü yasada 50 Bin TL ve üzeri vergi borçlarının taksitlendirme işlemlerinde mutlaka bir teminat gösterilmesi gerekir deniyor. Bu rakamın altında kalan borçlarda ise; mükellefin talebi doğrultusunda 36 aya kadar (faizlerde eklenerek tabi) vadelendirme yapılabilir deniyor. Arada borcun yine aksatılması durumunda ise, bir nevi gereği yapılır diye yazıyor. Bunu kendilerine hatırlattım ve ne yapmam gerektiğini sordum. Bana cevaben, niteliği itibariyle taksitlendirilmeyecek vergi türleri olduğunu (kdv ve muhtasar) diğerlerinin ise dediğim kadar vade sayısı talep etmem halinde vergi dairesinde "değerlendirileceğini" söylediler. Bu tip "değerlendirme" ifadesi biraz muğlak bir ifade. Daha çok "onlar bilir veya takdir eder" gibi bir ifade. Böyle olunca da memurlar bildiğini yapıyorlar. Cevapta mutlaka peşin ödemem gereken kısmı parça parça ödüyorum ve çok az kaldı. Onu tamamlayınca geri kalanlar için, 36 ay olmasa bile en az 15 ay vade isteyeceğim, bakalım ne olacak. Ama halen daha araçlar üzerinde vergi dairesi rehni duruyor.
tecil taksitlendirme yetkisi vergi dairesi müdüründedir. siz 10 taksit istesenizde ben 5 yaparım diyebilir. Şu husuta doğrudur bir kısım vergiler taksitlendirmeye girmez. defaten ödenmesi gerekir(tabi parça parçada olabilir)
haciz işlemine ise (borca yetecek ksımdan fazla bloke konması nedeniyle) dava açabilirsiniz oda ayrı bir husus. Bir sorunuz olursa belirtin.