AŞ lerde imza yetkisi olmayan üye sorumluluğu
Kolay gelsin benim ablam yurt dışında yaşamakta ve Türkiyede bir AŞ de üye olarak görev almış.
Şirketin yüklü miktarda SSK ve vergi borcu var bu nedenle şirkete haciz işlemleri yapıldı gayrimenkul ve makine olarak borca karşılık gelebiliyor ama şirket faal olduğu için ssk ve maliye satış isteyemiyor. Bu nedenle Türkiyede bulunan sahsi evine de haciz yazısı yazılmış yakında ülkeye dönecek ve Türkiyeden de emekli olacak muhtemelen. Sorum şu imza yetkisi olmadığı için borçtan muaf olabilir mi yada şirkettin yeteri değeri olduğu için yoksa evim satişa cıkarılır mı hatta emekli olmam da sıkıntıya girebilir böyle olursa?
Cevap: AŞ lerde imza yetkisi olmayan üye sorumluluğu
YARGITAY HD 21, E: 2003/004798, K: 2003/005739, Tarih: 17.06.2003
"Bir A.Ş.’de üst düzey yöneticiden söz edebilmek için yönetim kurulu başkanı, başkan vekili veya şirket kuruluşunda açıkça şirketi temsile ve imza yetkisi verilen yönetim kurulu üyesi olmak gerekir. Ayrıca şirketin tüm işlerini yönetmek üzere görevli genel müdür veya mali işlemlerden sorumlu muhasebecisi olması durumunda bu kişiler dahi şirketin mali işlerinde yetkili ve görevli olmaları nedeniyle üst düzey yöneticisi kabul edilebilirler. Bunun dışında şirkete mali yük getirebilecek veya şirketin mali konularında işlem yapmaya yetkili bulunmayan kişiler 506 sayılı kanunun 80.maddesinde öngörülen biçimde üst düzey yetkilisi kabul edilemez ve bu kişilerin işveren şirket ile birlikte doğrudan müteselsil sorumluluğundan söz edilemez."
Bu durumda eğer dediğiniz gibi ablanızın şirket sözleşmesiyle verilmiş bir imza yetkisi yok ise ablanızın borçlardan sorumluluğundan söz edilemez. Haciz işleminin iptali için ilgili icra dairesine başvurunuz. Tabi ticaret sicilden ablanızın imza yetkisi olmadığına dair bir belge ile başvurursanız yararınıza olur.
Teşekkürler yardımınız için bununla ilgili başvuruları yapacağım olumsuz bir sonuç olduğunda tekrar paylaşırım kolay gelsin...