Avukatın şantaj yapması suç mudur?
Merhabalar..
Sözde avukat. Ama ne asamada okulu bittimi stajyermi , av oldumu bilmiyorum. Hukuk okuduğunu söylediği için ona davamla alakalı birkaç soru sormuştum. Daha sonra bana rahatsızlık verdiğinden dolayı sildim görüşmüyoruz. Şimdi istediğini yaptırtmak için bana, o sorumla ilgili üstü kapalı imada bulunuyor mesajla. ''sana dava açarım çocuğuna da sana da acımam'' diyor çünkü biliyor ki benim bir yerden alacağım tazminat var..
-Bu durumda ben de ona TCK madde 107 olan şantaj dan şikayetçi olup dava açtığımda cezalandırılma ihtimali yüksekmi?
- Ona sorduğum soruyu bana karsı kullandığı için O nu baroya şikayet ettiğimde sonuçlanırmı -ceza vs alırmı ? Baroya bağlı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim ?
-Hakimlik sınavına gireceğim diyordu cezalandırılması barodan atılmasına ya da hakim olabilmesine neden olurmu?
Neler yapabilirim bu durumda?
Cevap: Avukatın şantaj yapması suç mudur?
Bulmaca gibi bir soru. Adam ne yaptırtmak istiyor? Sizin sorunuz neydi? Alacağınız tazminatın mahiyeti ne?
Tüm bunların dışında; kişinin şantaj yaptığını kanıtlayacak yazılı, görsel veya sözel delilleriniz var ise Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Kanımca; barodan atılma vs gibi konular şantajdan ötürü Savcılığa yapacağınız suç duyurusundan sonra Savcının (sözde) avukat olan kişi ile ilgili yargılama izni vermesi sonunda gerçekleşecek ya da gerçekleşmeyecek bir olaydır.
Sana dava açarım sözleri şantaj olarak değerlendirilmeyecektir.
Sana dava açarım, seni karakola şikayet ederim, polisi ararım, savcılığa suç duyurusunda bulunurum tarzı sözler ve yaklaşımlar tehdit olarak değerlendirilmez.Ayırca soru benim daha ayrıntılı cevap veremeyeceğim kadar gizemli.Yani bir avukata veya avukat adayına sorulan bir soru nasıl böyle bir duruma geldi, tazminat işin neresinde, bu kendisine soru yöneltilen arkadaşımız ne yaptı da karşı taraf rahatsızlık duyarak(?) sildim(nereden onuda anlamadım) demiş.Sayın cagjackal' ın dediği gibi bilmece gibi bir soru.Anlayan varsa buyursun cevaplasın.Anladığım kısmını cevaplamaya çalıştım.Kolay gelsin.
Şantaj olarak gördüğüm;
Ben önceden ona , boşanma aşamasında çocuğumla , ailemin evinde yaşamam eşim için nafakayı düşürttürülme tazminatın az bağlanması gibi bir durum teskil edermi diye sormuştum.
Şimdide o , ''istesem çok güzel şahitlik yaparım durumun, yasadığın ev vs ortada'' demesi mesajla bana .
Bir davada şahitlik yapabileceğini söylemesi de şantaj olarak değerlendirilmez.
Sn üyelerin dedikleri gibi, benim kanaatimce de şantaj olarak görülecek bir durum yok. Ayrıca sizden istediği ne? Gelsin yapsın şahitlik o zaman, biraz yukarıdan sıkıyomuş gibi geldi bana. Her zaman söylediğimiz gibi, davanız ile ilgili kilit noktaları "arkadaşım, dostum" diyerek kendi vekil tayin ettiğiniz avukatınızdan başkasıyla paylaşmayınız. Maalesef insanın başına ne geliyorsa dostlarından geliyor.