Yazılı olmayan hisse sahipliğim
Merhaba,
Bundan 8 ay önce bir internet projesine %5+%5 hisseyle (ben ve arkadaşım) dahil olduk. Aradan 6 ay geçtikten sonra proje hayata geçti, biz sigortasız bir şekilde maaş almaya başladık. Proje daha açılmadan da anlaştığımız hissenin yanı sıra tutarlar banka hesabımıza gününde yattı.
Ne olduysa 1 Ay önce proje açıldıktan sonra oldu. Şimdi anlaştığım kişi bana maaş vermekle ilgili sıkıntı öne sürüyor ve durup durup hissenin üstüne yatabileceğini ima ediyor. Evet hisse hala üstümde değil; devlete olan vergi ve bağkur borçlarım sebebiyle hisse devrini bir türlü gerçekleştirmemiştim. (Bu tip sorun oluşabileceğine de pek ihtimal vermedim)
Bu akşam tekrar bir tartışmamız oldu ve ben kendimi garanti altına almak istiyorum. Buna istinaden;
- Hissemi vermeyi kabul etmezse, kendi adıma ben %5 için dava açabilir miyim? (diğer işe başladığım ortakla bir sorunu yok, tek problem benim)
- Açtığım davada hissemi geri kazanabilir miyim?
- Vergi borcum ve bağkur borcum olmasına rağmen üzerime hisse almak bana ne gibi sorunlar yaratabilir?
Şimdi kara kara bu yukardaki soruları düşünüyorum. 8 aydır yaptığımız binlerce yazışma duruyor, ödemeler banka defterlerinde kayıtlı. Bana bu soru ve sorunlarda yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler,
Cevap: Yazılı olmayan hisse sahipliğim
Hukukçu değilim, şahsi fikrim; aranızda herhangi bir ticari/şirket/hisse sözleşmesi olmayıp tamamen hatır işi yapılmış karşılığında da hizmet bedeli alınmış gibi bir durum var. Bu yüzden hisseniz olduğunu iddia ederek bunu dava konusu yapıp talep etmeniz durumunda bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Yalnız, aranızda binlerce yazışma olduğunu belirtmişsiniz, bu yazışmalar ne tür yazışmalar? İmzalı, kaşeli yazışmalar mı yoksa mail yazışmaları mı? Bu yazışmaların içeriğinde hisse sahibi olduğunuz işvereniniz tarafından belirtilmiş veyahut başka vaatler sunulmuş ise bunlar hakkınızı aramanız için delil olarak kullanılabilir.
Alıntı:
Buradan yardım edemem derseniz; Eğer ki İstanbul'da yaşıyorsanız, ticari bu tip olaylarda tecrübeniz varsa ve makul bir ücret karşılığında bu hizmeti veriyorsanız lütfen bana ulaşın.
Site kurallarına aykırı bir talep. Kendi imkanlarınızla bir avukata danışmanızı tavsiye ederim zira çok komplike bir sorun olmadığını düşünüyorum.
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
Hukukçu değilim, şahsi fikrim; aranızda herhangi bir ticari/şirket/hisse sözleşmesi olmayıp tamamen hatır işi yapılmış karşılığında da hizmet bedeli alınmış gibi bir durum var. Bu yüzden hisseniz olduğunu iddia ederek bunu dava konusu yapıp talep etmeniz durumunda bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Yalnız, aranızda binlerce yazışma olduğunu belirtmişsiniz, bu yazışmalar ne tür yazışmalar? İmzalı, kaşeli yazışmalar mı yoksa mail yazışmaları mı? Bu yazışmaların içeriğinde hisse sahibi olduğunuz işvereniniz tarafından belirtilmiş veyahut başka vaatler sunulmuş ise bunlar hakkınızı aramanız için delil olarak kullanılabilir.
Site kurallarına aykırı bir talep. Kendi imkanlarınızla bir avukata danışmanızı tavsiye ederim zira çok komplike bir sorun olmadığını düşünüyorum.
hemen düzelttim, teşekkür ederim atlamışım.
aramızdaki yazışmaların tamamı e-posta. hiçbirinde bana ortağım diye hitap etmiyor, onun dışında ödemeler gönderildi gibi mailler illa ki vardır. şahit olayı bu işi çözemez mi? diğer arkadaşımı mahkeme dinlese, bilmiyorum çok aciz hissettiğim konulardan biri bu.
Ödemelerin gönderilmesi olayı örneğin; bu firmaya web sitesi yapmışınız da firma sahibi de size seninle atıyorum 1000 tl ye anlaşmıştık, hesabına gönderiyorum demek gibi bi şey oluyor çerçeve olarak baktığımızda...Ortaklık, şirket ana sözleşmesi yapılarak bunun ticaret sicil gazetesinde yayınlanması ile vaki olan bir şeydir, maillerde ifade etse bile nafile..
Aklınıza gelen her şey dava konusu edilebilir, fakat önemli olan davanızın mahkemede kabul edilip edilmeyeceği. Sanırım hukukçu arkadaşlar dava konusu edilip edilmemesi durumunu daha geniş değerlendireceklerdir, saygılar.
Sadece tanıklar olayı ispatlamaya yeterli olmayabilir. anladığım kadarıyla ortada bir şirket yok zaten (yanlışım varsa düzeltin lütfen). Muhtemelen sitede çalışan diğer kişiler sizin lehinize tanıklık yapamayabilirler. Maaşlarınızdan yola çıkarak ben ortağım dersenizde kanun bunu kabul etmiyor, kâra dayalı maaş sisteminde maaşın kâra oranlı olarak verilmesi (%5 gibi) çalışanın ortak olduğunu göstermez. Adi ortaklığın ispatı çok zor olduğundan isterseniz iş mahkemesinde maaşınızı alamadığınızdan dolayı dava açabilirsiniz.
Ayrıca mail ayrıntıları çok önemli mesela sitenin domainleri alınırken sizinde para vermeniz, sizden para talep edilmesi vs vs. bunlar çok önemli. İşin peşindeyim diyorsanız bir avukata danışmanızı öneririm.
Alıntı:
hukukçu85 rumuzlu üyeden alıntı
Sadece tanıklar olayı ispatlamaya yeterli olmayabilir. anladığım kadarıyla ortada bir şirket yok zaten (yanlışım varsa düzeltin lütfen). Muhtemelen sitede çalışan diğer kişiler sizin lehinize tanıklık yapamayabilirler. Maaşlarınızdan yola çıkarak ben ortağım dersenizde kanun bunu kabul etmiyor, kâra dayalı maaş sisteminde maaşın kâra oranlı olarak verilmesi (%5 gibi) çalışanın ortak olduğunu göstermez. Adi ortaklığın ispatı çok zor olduğundan isterseniz iş mahkemesinde maaşınızı alamadığınızdan dolayı dava açabilirsiniz.
Ayrıca mail ayrıntıları çok önemli mesela sitenin domainleri alınırken sizinde para vermeniz, sizden para talep edilmesi vs vs. bunlar çok önemli. İşin peşindeyim diyorsanız bir avukata danışmanızı öneririm.
Yok ortada kurulmuş (kendi akrabalarıyla kurduğu) bir A.Ş var.
ama bizim kar ve hissemizi gösteren hiçbir belge yok...
hangi yolu izlemem lazım bi bilsem
Alıntı:
deepsense rumuzlu üyeden alıntı
Yok ortada kurulmuş (kendi akrabalarıyla kurduğu) bir A.Ş var.
ama bizim kar ve hissemizi gösteren hiçbir belge yok...
eğer öyleyse ispat etmeniz çok zor, patronunuzun sizin dolaylı temsilciniz olduğunu ispat etmeniz gerekir.