Evlilik yardımı ve yetim aylığı
eşim babasından yetim aylığı alıyordu bağkurdan.2011 mayıs ayında 22 gün sigortalı işte çalışmış ve bunu sigortaya bildirmemiş.tabi ki bu zamana kadar yetim aylığını almaya devam etti.şimdi evlendiğimiz de yetim aylığı aldığı için ve çalışmadığı için çeyiz parası olarakta bilinen evlilik yardımını almaya başvurduk kurumdan bugün aradılar 22 günlük çalışma göründüğü için 1.5 yıldır aldığı yetim aylıklarını faiziyle geri alacaklarmış ve evlilik yardımını da vermeyeceklermiş bunun için yapılabilecek bir şey var mı yoksa bu konu da haklılar mı
Cevap: Bu durum çözülebilir mi acaba?
Alıntı:
murat5535 rumuzlu üyeden alıntı
eşim babasından yetim aylığı alıyordu bağkurdan.2011 mayıs ayında 22 gün sigortalı işte çalışmış ve bunu sigortaya bildirmemiş.tabi ki bu zamana kadar yetim aylığını almaya devam etti.şimdi evlendiğimiz de yetim aylığı aldığı için ve çalışmadığı için çeyiz parası olarakta bilinen evlilik yardımını almaya başvurduk kurumdan bugün aradılar 22 günlük çalışma göründüğü için 1.5 yıldır aldığı yetim aylıklarını faiziyle geri alacaklarmış ve evlilik yardımını da vermeyeceklermiş bunun için yapılabilecek bir şey var mı yoksa bu konu da haklılar mı
Durum çözülür çözülmesine de, ortada bariz ihmaller zinciri de yok değil hani...
Öncelikle eşinizin babası hangi emekli durumuna tabiydi? (Bağkur, Ssk, Emekli Sandığı?)
Genel Anlamda Yetim Aylıkları İçin;
- Çalışmamak,
- Kendi çalışmalarından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Vakıf Emekli Sandıklarından) gelir veya aylık almamak,
- Evli olmamak, evli olmakla birlikte boşanmış olmak veya dul kalmak
şartlarına haiz olmak gereklidir.
Tabi zamanında giriş bildirilipte zamanında çıkış bilirilmezse de bu sorunlar yaşanır. Sizin olayı aydınlatmanız lazım. Sigortalı hizmet durum dökümünüzüde alıp, bir dilekçe ile kuruma başvurmanız, eşinizin çalışma süresinin ispatlanıp hatanın düzeltilmesini ve çeyiz yardımından faydalanmak istediğinizi belirtmeniz lazım. İtiraz edin.
bağkur dan yetim aylığı alıyordu.telefonla sgk dan aramışlar üstüne 1.5 yıldır ödenen yetim maaşını da geri istiyorlarmış.
- - - Updated - - -
bağkur dan yetim aylığı alıyordu.telefonla sgk dan aramışlar üstüne 1.5 yıldır ödenen yetim maaşını da geri istiyorlarmış.
Alıntı:
Bunu yapmaları normal,
yetim aylığı hakkından yararlanabilmek , eşiniz için;
- hak sahibi yetim olmak
- herhangi bir işte çalışmıyor olmak,
- evli olmamak,
- yetim aylığı almak için başvuruda bulunmuş olmak,
ilk başvuru ile almaya başladığı yetim aylığını , çalışmaya başladığında kestirmesi gerekiyordu. Çalışma sona erdiğinde ise tekrar başvurarak yetim aylığını bağlatabilir, almaya hak kazanabilirdi.
Çalışmaya başladığı tarih itibariyle yetim aylığı alma hakkını kaybetmiş ama almaya devam etmiş oluyor yeni bir başvuru yapmaksızın.
Dolayısıyla şartlardan biri gerçekleştirilmeksizin alınmış olan aylıkların iadesini istemesi normal , mevcut prosedurlere göre.
İşiniz pek kolay değil, kurumun bu çalışmayı kendi görüp aylığı kesmesi gerekirdi desek bile,kestiği bu aylığı herhangi bir başvuru olmaksızın bağlama yetkisi yok zaten. Buradan da çalışma sonrası alınan aylıkların haksız olarak alındığı sonucu çıkacaktır bence.
Kurumun hatası ödemeye devam etmesi desek, bu konuda da bildiğim kadarıyla yetim aylığı almakta iken çalışmaya başlayan kişilerin bu durumunu kuruma bildirerek aylığını kesilmesini sağlama görevini-sorumluluğunu da , hak sahibine yüklüyor zaten kurum .
yani hiç bir şekilde bu durumun düzeltilmesi olmaz mı sonuçta 22 gün ve sağlıktan yararlanması da söz konusu değil 1 ay olmadığından kısmı zamanlı çalışma sayılması filan
Alıntı:
yani hiç bir şekilde bu durumun düzeltilmesi olmaz mı sonuçta 22 gün ve sağlıktan yararlanması da söz konusu değil 1 ay olmadığından kısmı zamanlı çalışma sayılması filan
Giriş-çıkış kayıtlarınızla birlikte kuruma gidip görüşmenizi öneririm.
(pek şansınız olduğunu sanmıyorum ama )
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Giriş-çıkış kayıtlarınızla birlikte kuruma gidip görüşmenizi öneririm.
(pek şansınız olduğunu sanmıyorum ama )
Bu şekilde düşünmem....
Alıntı:
Şansım yok mu dersiniz
Kuruma bizzat gidip, bir şansınız varsa o şansı tepmenize neden olmamalı.
Kuruma gidin , görüşün diyorum.
Alıntı:
O 1,5 yıl boyunca evlimiydiniz? Öyleyse tahsil edebilir kurum. Haklıdır... Siz yine de kurum müdürlüğüne gidip yüzyüze görüşün derim.
Cevap: Evlilik yardımı ve yetim aylığı
Yok yeni evlendik ondan sonra kurumdan aradilar iste