Tozsuz Ve dumansız bir Bölümde calişmasi uygundur...
iyi akşamlar benim bir sorum olacakti meslegim kaynakci nefes darliği cekiyordum ve hastaneye gittim astım başlangıcı denilerek beni istanbul meslek hastanesine sevk ettiler ve buradan bana rapor verdiler Tozsuz Ve dumansız bir bölümde calişmasina OBSKK dır TANI Basit Kronik Bronşit diye rapor verildi fakat meslegimizx oldu için devam edeyim dedim ama olmadi gittikce tıkaniyoırum geceleri şindi ben bu hastalığımdan dolayi işi biraksam tazminati almaya hakkım varmi varsa neler yapmam gerek yada vermemeleri durumunda neler yapmalıyım ilginiz için şindiden tşk ederim
Cevap: Tozsuz Ve dumansız bir Bölümde calişmasi uygundur...
Alıntı:
Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
Bu sanki sizin durumunuza uyuyor gibi.
İşverene gidip "bu iş benim sağlığım için tehlikeli, ya başka bir işe verin ya da tazminatımı verin çıkayım" diye teklif ettiniz mi?
Alıntı:
ontselis rumuzlu üyeden alıntı
iyi akşamlar benim bir sorum olacakti meslegim kaynakci nefes darliği cekiyordum ve hastaneye gittim astım başlangıcı denilerek beni istanbul meslek hastanesine sevk ettiler ve buradan bana rapor verdiler Tozsuz Ve dumansız bir bölümde calişmasina OBSKK dır TANI Basit Kronik Bronşit diye rapor verildi fakat meslegimizx oldu için devam edeyim dedim ama olmadi gittikce tıkaniyoırum geceleri şindi ben bu hastalığımdan dolayi işi biraksam tazminati almaya hakkım varmi varsa neler yapmam gerek yada vermemeleri durumunda neler yapmalıyım ilginiz için şindiden tşk ederim
Raporu ne zaman almıştınız?
rapor tarihi 08.06.2012 rapordaki karar TOZSUZ DUMANSIZ BİR BÖLÜMDE ÇALİŞMASİNA DAİR OBSKK DIR. ibaresi vardir ' senelikte ilac raporu verilmiştir.. işvern sana tozsuz bir alan saglayamam istersen cıkabilirsin dedi yani tazminat vs hakım varmi bilmek istiyorum tazminat verecekmi bide söyle bir duyum aldım onun için sizlerede sormak bilgi almak istedim bu rapor olunca tazminati daga yüksek aliyormuşuz
(kusura bakmayın netimde sorun vardı giremedim)
Kıdem tazminatı hakkınız olmalı zira haklı bir sebeple sözleşmenizi feshediyorsunuz. Rapora göre tazminatın daha yüksek olması konusunda ise, böyle bir şeye hiç rastlamadım.
İşyerleri iş kolları ve risklerine göre ayrılır ssk larınız ödenirken ona işyeri tehlike derecesine göre ödenir.
Sende rapor olsa bile bana göre kıdem tazmınatı almanı hak ettiğin anlamına gelmez.
Çünki o işyerlerinide belediye denetler ve muhakkak işyerlerinin içerideki toz ve zararlı havayı dışarı verecek aspiratör türü pervanelerden vardır.
Ayrıca sizlere ameliyat maskesi dediğimiz maskelerden taktırırlar.
Yani tozsuz ve dumansız bir çalışmaya uygunsun raporu alman orada çalışmana engel değil.
Ama ben işveren olsaydım , adam o kadar yanımda çalışmış banada kazandırmış der kıdem tazminatını verir sen başka bir işyerinde işe başla burası artık sana uygun değil derdim. Yani terbiyesizlik yapmazdım.
fabrika sahibi aldığı her işçi için bence bankaya her sene bir aylığına tekabül eden parayı dolar altın vs olarak koysun ve bekletsin derim o işçinin isteyerek değilde bu tür muallakta olan konular yüzünden çıktığı zaman hakkıdır.Ya da devlet bu kıdem tazminatını kaldırsınlar maaşları ona göre anlaşsınlar.
Sağlık raporunuza uygun bir iş verilememesi durumunda, işverenin sözleşmenizi feshetmesi gerekir, bu fesih sonucu kıdem tazminatınızı almaya hak kazanabilirsiniz. Aynı şekilde, eğer işvereniniz bu durumda yeni iş vermiyor ama sözleşmenizi de feshetmiyorsa, siz bu sebeplerle sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatınızı almaya hak kazanabilirsiniz.
Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.