İngilizce Öğretmenliği'ne kaynak alan mezunu olmayıp İngilizce Öğretmenliği Sertifikası almış olmak kazanılmış hak mıdır?
2001 yılında eğitim dili İngilizce olan İstanbul Bilgi Üniversites'nden mezun oldum. İngilizce dil ile eğitim verilen üniversitelerden mezun olanlara, formasyonu olmak şartıyla İngilizce Öğretmenliği hakkı verildiği için Marmara Üniversitesi'nden "31 kredilik İngilizce Öğretmenliği Sertifikası aldım. 2009 yılına kadar Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararına göre başvurma hakkım olmasına rağmen, 2009 yılında Talim ve Terbiye Kurulu'nun almış olduğu 80 sayılı karar göre öğretmenliğe kaynak alanlardan benim mezun olduğum üniversite çıkarılmış oldu. Yani 2009 yılına kadar atanabiliyorken, 2009 yılındaki 80 sayılı TTK kararıyla bu hakkım elimden alınmış oldu. YÖK'ün güncel uygulamasına göre benim aldığım formasyon eğitimi benim gibi yabancı dille eğitim veren üniversitelerden mezun olanlara verilmiyor. 2009 yılı öncesinde YÖK bu formasyonu almamıza onay veriyordu.
Sormak istediğim şu;
1. Almış olduğum formasyon eğitimi benim İngilizce Öğretmenliği yapmam husunda kazanılmış bir hak mıdır?
2. Dava açmam halinde İngilizce Öğretmenliği yapma hakkımı tekrar elde edebilir miyim?
3. Bu konuda açılmış örnek teşkil edebilecek davalar var mıdır.
Bilgisi olanlar cevap verebilirse sevinirim.
Cevap: İngilizce Öğretmenliği'ne kaynak alan mezunu olmayıp İngilizce Öğretmenliği Sertifikası almış olmak kazanılmış hak mıdır?
İngilizce öğretmenliği için bir başvurunuz oldu ve başvurunuz red edildi ise, somut anlatımdan yola çıkarak hak talebinde bulunabileceğiniz kanaatindeyim.
Forumda İdari yargılama Usulüne dair muhakemesi güçlü üyeler var. Konu ilgilerini çekerse teferruat ile ilgili size cevap vereceklerdir.
Esenlik ile...
Cevap: İngilizce Öğretmenliği'ne kaynak alan mezunu olmayıp İngilizce Öğretmenliği Sertifikası almış olmak kazanılmış hak mıdır?
Sizin şu an ingilizce öğretmeni olarak atanmadığınızı anlıyorum. Dolayısıyla kazandığınız herhangi bir hak yok. Ancak haklı beklentiniz var haklı beklentiler de anayasal ve içtihati bazda güvence altına alınmış değil. Danıştayın Kazanılmış hak kavramı görüşü:
Danıştay: “ Kazanılmış hak, bir hak sağlamaya elverişli nesnel kuralların bireylere uygulanması ile onlar için doğan öznel hakkın korunması anlamında kabul edilebileceğinden, kazanılmış bir haktan söz edebilmek için bu hakkın yeni düzenlemeden önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerektiği'' görüşünü benimsemektedir.
Dolayısıyla idarenin 2009 yılına kadar olan nesnel koşullarından öznel(bireysel) olarak yararlanmadığınız bunun da kazanılmış hak olmayacağı ancak ileriye dönük bir haklı beklenti olacağı kanısındayım. 80 nolu karar her daim bakanlığın istifade ettiği bir karardır. Örneğin geçen yıl(2011) felsefe mezunları pdr alanına öğretmen olarak atandılar. Bu karar kapsamında halen felsefecilerin rehber öğretmen olma şansları olmasına rağmen idare(bakanlık) onları 2012 dönemi için dışarıda tuttu. Bu da açık takdir yetkisindendir.