Aldığım Suyun İçinden Çıkan Nesne HK
Arkadaşlar İzmirde bir marketten içmek için 1 litrelik pet şişede su aldım sonradan fark ettim ki içinde ufak bir nesne var şişeyi hiç açmadan firmayı aradım konu hakkında bilgi aktardım ve akabinde gelip ürüne bakıp incelediler, ürünü almak istediler fakat vermedim sonrasında özür dilediler konuyu kapatalım gibisinden konuştular .
Benim öğrenmek istediğim konu hakkında ne yapabilirim ayrıca tazminat davası açabilir miyim açabilirsem ne kadarlık bir tazminat talebinde bulunabilirim bu ve bunun gibi yollar hakkında izlemem gereken süreç hususunda bilgisi olan ve yardımcı olabilecek biri varsa sevinirim .
Cevap: Aldığım Suyun İçinden Çıkan Nesne HK
Yemeğinden yabancı madde çıkan bir kadının bunu dava ederek tazminat talep ettiğini okumuştum kısa zaman önce. Yalnız içindeki cismi yutmadığınız yani bu cisimden etkilenmediğiniz apaçık. Bu yüzden mantık olarak henüz açılmamış şişeyi yenisiyle değiştirme hakkınız varken bunu sırf maddi kazanç sağlamak için dava konusu ettiğiniz tespit edilirse davanız reddolur düşüncesindeyim zira tazminat talebi maddi manevi uğranmış bir zarara karşılık iddia edilebilir.
Bizdeki tazminat sistemine göre bir şey talep etmeniz pek söz konusu değil.İçip sudan rahatsızlansaydınız ozaman söz konusu olabilirdi.Ya görmeseydim, ya zehirlenseydim, ya o nesne soluk boruma kaçıp beni öldürseydi gibi varsayımların bizim hukuk sisteminde karşılığı yok.Amerikada kadının yemeğinden yabancı madde çıkmış milyon dolar tazminat almış, yok falanca fastfood zincirinin tuvaletinde biri kaymış düşmüş fastfood zinciri adamın kulu kölesi olmuş gibi bir çoğu şehir efsanesi olan şeyleri duyan bazı arkadaşlarımız bu gibi durumları nakite çevirmeyi düşünebiliyor:)ancak bizdeki tazminat hukuku dar bir çerçevede işliyor.Yapılabilecek şey o markayı kullanmamak, şişeyi değiştirmek ve tarım bakanlığına firmayı şikayet etmek olabilir.
Tüketici kanununa istinaden içinde yabancı madde olmayan bir yenisi ile değiştirilmesini isteyebilirsiniz ve bunun reddedileceğini zannetmiyorum.
Ah bu Amerikan şehir efsaneleri :)
Siz tazminat alamazsınız ama bir şekilde firmaya yaptırım uygulanabilir...
içindeki nesnenin ne olduğunun tesbit edilmesi önemli...
ki firmanın üretim hattında bir aksama veya özensizlik varsa düzeltilsin.
Anladığım kadarıyla tazminat hukukuna göre sudan dolayı zarar görmem gerekirdi bu olayda gerçekleşmediğinden ötürü herhangi bir tazminat talebinde bulunamıyorum fakat yaptırım araçlarını kullanabilirim . En yakın zamanda konuyu bu durumda sağlık bakanlığına taşımayı planlıyorum .
Sudan zarar görmüş olsaydınız da bunu ispat noktasında sorun yaşayacaktınız :(
Bir de şunu söylemek isterim; Eğer "yabancı madde" dediğiniz şey, suyun içinde duman-sis gibi görünen bir şey ise, bu normal ve zararsız bir şey olabilir.