Tüketici hakkı davası için izlenecek yol
Öncelikle herkese merhaba,
Bir haftadır bozulan laptop için servisle uğraşıyordum.Sorunun kullanıcı hatası olduğunu diretip benden ücret talep ediyorlardı.Ben de bu ücreti ödemeyeciğimi söyleyip dava açacağımı söyledim.Bugün tüketici heyetine gittim.Aklımdan geçen bir dilekçe ve diğer belgeleri verip çıkmaktı.Fakat ürünün bedeli yüksek olduğu için beni adliyeye yönlendirdiler.Orda denilenleri yaptıktan sonra duruşmadan bahsettiler.Anlaşılan resmen dava açtım.Ben böyle bir şey planlamıyordum.Aklıma bazı sorular takıldı.
Birincisi beni adliyeden çağırıp herhangi bir işlem yaptıracaklar mı?(duruşma vs)
Bu tür davalar genellikle ne kadar süre içinde tamamlanır?
İkincisi adliyeden 400 liraya yakın bir para aldılar.Bu parayı daha sonra geri verecekler mi?
Dilekçede sonuç olarak sadece para iadesi veya ürün değişimi talep edildi.Eğer sonuç benim lehime sonuçlanırsa mağduriyetim için herhangi bir hak talep edebilir miyim?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Tüketici hakkı davası için izlenecek yol
Adliyeye çok hızlı bir giriş yapmışsınız. Keşke mahkeme safhasından önce ürünün genel merkezini arayıp diretseydiniz. O da olmazsa yurt dışı merkezi ile kontak kursaydınız, genelde bu yollar işe yarıyor. Artık olan olmuş. Ürününüz garantili miydi? Kullanıcı hatasından kaynaklı olduğunu belgeleyebiliyorlar mı? Sanırım tüketici mahkemeleri dosya üzerinden davayı inceliyor, fakat duruşma yapılmasında da bi engel yok, hakime kalmış yani. Davayı kazanırsanız yargılama giderlerini karşı taraftan tahsil edersiniz.
Ürünün garantisi bulunuyor.Aslında diretme niyetim vardı.Aradağımda kaç kere sordum teknik bir açıklama yapacak mısınız diye?Fakat tek dedikleri kullanıcı hatası.Ben de sinirlendim.İnşallah hakkımı verirler.
Merhaba,
Mahkemeye başvurduktan sonra bana bir tebligat geldi.(Tenzip zaptı)Tebligattan sonra davalı firma sorgusuz sualsiz bilgisayarı ücretsiz tamir edip gönderdi.Her ihtimale karşı kutusunu açmadım.Bu aşamadan sonra ne yapmam gerekir?Bu olay karşısında davaya devam etmem daha mı avantajlı olur?Eğer davayı geri çekersem yatırdığım masrafı geri alabilir miyim?
Yardımlarınız için teşekkürler.
Arkadaşlar cevabınızı bekliyorum.
- - - Updated - - -
Arkadaşlar cevabınızı bekliyorum.
karşı tarafa tebligat gittikten sonra, ürünü onardılarsa, ödediğiniz mahkeme masraflarını geri alabilirsiniz, ilk duruşmada "tebligattan sonra gereği yapıldı, dava konusu çözüldü, karşı taraf haklı olduğumu kabul etti, yargılama masraflarının iadesini talep ediyorum" dersin.
yok eğer tebligattan önce teslim ettilerse, gene aynısını söylersin :)