Borçlar, aciz vesikası ve sürer
Bir yakınım iflas etti. işyerini kapattı. aldığı krediler, kredi kartları vs toplamda 80-90 bin lira borcu var ve ödeyemiyor.
ailesine ait evde ikamet ediyordu ve geçen ay oradanda taşındı onlara zarar gelmesin diye.
bir avukata gitmiş ve avukat hanım ona şu bilgiyi vermiş. üzerinde hiç bir mal varlığı ve maaş olmadığına göre, banka aciz vesikası alır ve alacağını vergi olarak devletten tahsil eder diye bilgi vermiş.
ne derece doğrudur bilmiyoruz tabi.
velevki böyle bir durum söz konusu ; aciz vesikası alındığında icra vs durumu duruyormu? zaman aşımı nereye kadardır ?
birde eski ikametgahına gidilirmi? annesi, babasının evi eski ikametgahı. yoksa muhtarlık kaydı neresi ise orasımı değerlendirilir ?
ve son olarak : yaşı 40. dışarıdan bağkur ödüyor. yani bağkurlu kendisi. atıyorum 20 sene sonra bağkurdan emekli olursa, o emekli maaşına haciz gelirmi ?
bilgi rica ederim
saygılar
Nedim
Cevap: Borçlar, aciz vesikası ve süreç...
Bildiğim kadarıyla; aciz vesikası hacze kabil malı bulunmadığı zaman düzenlenen bir evraktır, bunun için borçlunun üzerinde para pul maaş ev arsa altın gümüş ev eşyası araba vb tarzda hiç bir şey bulunamazsa son raddede yapılabilecek bir uygulamadır ve yine bildiğim kadarıyla aciz vesikasında zaman aşımı yoktur. Alacaklı tarafından herhangi bir takip yapıldığı zaman eğer borçlunun üzerine bir şey tespit edilirse icra takibi başlatılabilir. Borç şahsidir ana babadan tahsil edilmez, kayıtlı adrese gidilir fakat sürekli ana babasının evinde yaşadığı tespit edilirse buraya da haciz yapılabilir. Bir yakınım eşinden boşandığı ve ikametini değiştirdiği halde bir gece eşiyle birlikte kaldığı tespit edildi ve eve baskın yapıldı, eşyalar toplandı)
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
Bildiğim kadarıyla; aciz vesikası hacze kabil malı bulunmadığı zaman düzenlenen bir evraktır, bunun için borçlunun üzerinde para pul maaş ev arsa altın gümüş ev eşyası araba vb tarzda hiç bir şey bulunamazsa son raddede yapılabilecek bir uygulamadır ve yine bildiğim kadarıyla aciz vesikasında zaman aşımı yoktur. Alacaklı tarafından herhangi bir takip yapıldığı zaman eğer borçlunun üzerine bir şey tespit edilirse icra takibi başlatılabilir. Borç şahsidir ana babadan tahsil edilmez, kayıtlı adrese gidilir fakat sürekli ana babasının evinde yaşadığı tespit edilirse buraya da haciz yapılabilir. Bir yakınım eşinden boşandığı ve ikametini değiştirdiği halde bir gece eşiyle birlikte kaldığı tespit edildi ve eve baskın yapıldı, eşyalar toplandı)
sımdı bu olay da benımkının degısıgı 25 bınlıra borc var aılemden ayrıyım yasadıgım tespıt edılemıyor..evıme hacızmı koycaklar.
Alıntı:
nedimmm rumuzlu üyeden alıntı
peki ya bağkur olayı ?
bagkur derken?
Mesajımda belirttiğim şekilde : adam şu an bağkurlu ve emekli olmasına 20 sene var.
20 sene sonra adam emekli olursa, bu durumdan dolayı o emekli maaşına haciz gelebilirmi onu sormak istedim.
Alıntı:
nedimmm rumuzlu üyeden alıntı
Mesajımda belirttiğim şekilde : adam şu an bağkurlu ve emekli olmasına 20 sene var.
20 sene sonra adam emekli olursa, bu durumdan dolayı o emekli maaşına haciz gelebilirmi onu sormak istedim.
benım bıldıgım kalktı emeklı maas haczı.
bağkur ssk emekli sandığı maaşlarına nafaka harici ve muvafakat verilmediği takdirde haciz konulamaz.
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
bağkur ssk emekli sandığı maaşlarına nafaka harici ve muvafakat verilmediği takdirde haciz konulamaz.
Bu nafaka alıcağına birde SGK alacağı ekleyelim :) (Bu ikisi sorgusuz direkt icra koyabiliyor)
Alıntı:
desende_asi rumuzlu üyeden alıntı
Bu nafaka alıcağına birde SGK alacağı ekleyelim :) (Bu ikisi sorgusuz direkt icra koyabiliyor)
Hocam ben bunu bilmiyordum, prim borçlarına yönelik sgk nın, kamudan emekli olanların maaşlarını haczetme hakkı mı var?
- - - Updated - - -
5510 Sosyal Sigortalar Kanunu madde 93 ve 88 e göre evet böyle bir hak varmış, teşekkürler sn desende_asi, öğrenmeme vesile olduğunuz için.