Kredilerde istihbarat sözleşmesindeki o madde hakkında
Merhaba
3 ay önce bir bankadan şahıs firmam adına taksitli kurumsal kredi çektim 30 bin tl
hemen ertesi gün verdiler. yaklaşık 10 senedir şube müşterisiyim. kredi puanım çok iyi.
dün beni şubeden aradılar. bir belge imzalatmayı unuttuk büze uğrarmısınız lütfen. hemen uğradım
önüme bir belge koydular " istihbarat sözleşmesi " vs..tam adını anımsayamadım.
okudum ve garip maddeler vardı. örneğin diyorki " kredi çeken şahsın veya firmasının tapudaki tüm gayrimenküllerinde bankanın hakkı vardır. sorgu sual olmaksızın tapu bilgisi almaya, sorgulama yapmaya, gayrimenküllerin üzerinde vs..vs koymaya, tedbir koydurmaya vs..vs " bu tarz şeyler yazıyordu. tam hatırlamıyorum kusura bakmayın.
dedimki bu nedir, benim dükkanım var. tapusu bende. yani siz onda hak sahipliğimi iddia ediyorsunuz. böyle saçmalık olurmu.
- yok efendim prosedürler böyle, şöyledir vs. ipotekli kredi alan müşterilere imzalatıyoruz. iyide ben sizden ipotekli kredi almadım ki dedim? evet biliyoruz ama bu zaten zararsız bir şablon. siz imzalayın. zararsız olurmu dedim, belge bu sonuçta. 2 ay sonra siz ipotek koyarsanız benim malıma ne olacak ?
ben kredi alırken bunu görseydim almazdım o krediyi dedim. ben bunu imzalamam dedim. belgeyi alayım avukatıma danışayım o şekilde konuşalım dedim. belgeyi veremeyiz dediler. o zaman bende imzalamam dedim.
neyse müşteri temsilciniz izinde, o gelsin onunla konuşursunuz dediler. çıktım geldim.
bu nasıl bir belgedir ? bilginiz varmıdır ? ilk kez duyuyorum.
zaten krediler her ay vadesiz hesabımdan otomatik çekiliyor. 10 senelik sorunsuz müşteriyim. sahibi olduğum gayrimenkullere nasıl hak sahibi olurlar anlamıyorum..
yada ben mi yanlış anladım bilmiyorumki
Cevap: kredilerde istihbarat sözleşmesindeki o madde hakkında
İmzalamayın.
Bankaların oyununa gelmeyin.
Yasal tefecilere devlet de el atmıyor onlar da istediği gibi at koşturuyor işte.
O kadar istihbaratlarına güvenmiyorlarsa kredi vermesinler.
Üzerime kayıtlı bir gayri menkul yok sadece maaşıma 25000 TL kredi veren kurumu bunun batmasını göze almıyorsa vermesin.
zaten imzalamadım. imzalamayıda düşünmüyorum ama eğer imza atmazsam krediyi geri çekme durumu olurmu?yada başka bir yaptırım?
Ben bu önceki gün görüştüğümüz şartlar altında kredi çekmiştim deyin ve bir daha bankaya çağırırlarsa gitmeyin.Telefondan çağırırlarsa ben kredi alırken gerekli evrakları imza ettim şu an kapatmam lazım salametle deyin bir iki ararlar tahminim sonra kesilir.3bin TL maaş alan ve bir dikili ağacı olmayan insanlara 40bin kredi verilirken bu ne iştir anlamadım.Genel müdürlük istedi, hiç bir anlamı yok, sırf prosedür gibi saçmalıklara da kanmayacağınızı yazdıklarınızdan anlıyorum.Tamamen tatlı su kurnazlığı diye düşünüyorum.Bir yaptırım çıkabileceğinede ihtimal vermiyorum.
teşekkür ederim yanıtlar için. ben sıradan bir vatandaşım. ömrüm boyunca karakol, polis, dava vs görmedim. o yuzden biraz ürkeğiz bu konularda doğal olarak.
inşallah bu yanıtları yazan arkadaşlar, hukuk anlamında donanımlı arkadaşlardır ( avukat vs gibi ) aksi halde şimdi kafa tutarsam bankaya imzalamıyorum diye, başım belaya girmesin ondan korkuyorum :))))
yanlış anlamayın lütfen bu yazdıklarımı. sadece teyid etmek için vurgulu yazıyorum :)
ona göre kendimi hazırlayayım bir daha ararlarsa.
Yanlış bir bilgi vermek istemem ama o istihbarat formu, bildiğim bankaya ödeme yapmadığınız takdirde bankanın sizin gayri menkullerinizi vb. leri tapudan sorgulama ve gerekirse bunlara tedbir koydurmaya hak veren bir belge, borcunuzu ödememeniz halinde bankanın işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmesine yarar. Borcunuzu ödediğiniz takdirde bununla ilgili bir sorun yaşamazsınız. Size iyi açıklayamadıklarından çekindiğinizi düşünüyorum. Bununla birlikte çektiğiniz kredi ticari kredi kapsamında bir kredi olduğundan banka istediği taktirde krediyi geri çağırma yetkisine sahiptir. Ama itibarı zedelenmesin diye riskli bir durum olmadıkça bu yönteme başvuracaklarını zannetmiyorum.