Ltd. Şirketinin %1 ortağıyım, işten çıkarıldım ve paramı, tazminatımı alamıyorum
İyi günler arkadaşlar,
26.05.2011 yılında işe başladım, 21.09.2012 tarihinde işten çıkarıldım. Her hangi bir sözleşmeyle işe başlamadım zaten çıkartılırkende her hangi bir şey imzalatılmadı kollarımdan tutup sadece dışarı atıldım. Gerekçesini az önce öğrendim iş kurdan istifa etmişim diye bilgi verilmiş sgk ya, halbuki işten kovuldum, işime vaktinde gidip vaktinde gelen, eleman eksikliğinde bile bir çok iş yükünü üzerinde taşıyan her hangi bir yüz kızartıcı nedenle işten çıkarıldığım yok, tek istediğim çıkarılmadan önce işten kendiliğinden çıkan iki elemandan birinin yerine eleman alınması ve üzerimdeki iş yükünün hafifletilmesiydi.
Ortaklığım ise şöyle gelişti; Ben işe başlamadan önce şirketin %1 oranında bir ortağı vardı zaten, bende işe başladıktan (tam tarihini hatırlamıyorum) 1 ay sonra bu ortak benim üzerime %1 lik oranı devretti.
Bu güne kadar ne 21 günlük maaşımı nede her hangi bir tazminat ödemesini tahsil edemedim. Malum işimize güvenip borçlara girdik ve ödeme zamanları yaklaşıyor ama alacağımı tahsil edemiyorum,
Bu konuda cevap aradığım sorular şunlardır;
1. İzlemem gereken yol haritası nedir?
2. Hakkımı alabilmem için yapmamam gerekenler nelerdir?
yardımcı olursanız sevinirim, iyi günler
Cevap: Ltd. Şirketinin %1 ortağıyım, işten çıkarıldım ve paramı, tazminatımı alamıyorum
21 gün mü çalıştınız? Ne tip bir sözleşmeyle çalıştınız? Kaç aylık/senelik sözleşmeydi? Sözleşme şartları neydi? Çıkarılma gerekçeniz neydi? Bu soruların cevabını bilmeden fikir vermek imkansız.
Cevap: Ltd. Şirketinin %1 ortağıyım, işten çıkarıldım ve paramı, tazminatımı alamıyorum
Bilgi eksikliği var gibi..
Ortak olduğu şirkette SSK lı olması için 1.10.2008 öncesi aynı şirkette çalışıyor olması lazım...
Eğer şirketin kurulması için ortaklık verildi ise (1.5 sene öncesi için) ssk lı olunamaz zaten...
sonuç olarak çalışan değil şirket ortağı gibi değerlendirilmesi gerekir...
- - - Updated - - -
Bilgi eksikliği var gibi..
Ortak olduğu şirkette SSK lı olması için 1.10.2008 öncesi aynı şirkette çalışıyor olması lazım...
Eğer şirketin kurulması için ortaklık verildi ise (1.5 sene öncesi için) ssk lı olunamaz zaten...
sonuç olarak çalışan değil şirket ortağı gibi değerlendirilmesi gerekir...
26.05.2011 yılında işe başladım, 21.09.2012 tarihinde işten çıkarıldım. Her hangi bir sözleşmeyle işe başlamadım zaten çıkartılırkende her hangi bir şey imzalatılmadı kollarımdan tutup sadece dışarı atıldım. Gerekçesini az önce öğrendim iş kurdan istifa etmişim diye bilgi verilmiş sgk ya, halbuki işten kovuldum, işime vaktinde gidip vaktinde gelen, eleman eksikliğinde bile bir çok iş yükünü üzerinde taşıyan her hangi bir yüz kızartıcı nedenle işten çıkarıldığım yok, tek istediğim çıkarılmadan önce işten kendiliğinden çıkan iki elemandan birinin yerine eleman alınması ve üzerimdeki iş yükünün hafifletilmesiydi.
Ortaklığım ise şöyle gelişti; Ben işe başlamadan önce şirketin %1 oranında bir ortağı vardı zaten, bende işe başladıktan (tam tarihini hatırlamıyorum) 1 ay sonra bu ortak benim üzerime %1 lik oranı devretti.
Siz en iyisi ticaret odasına ,sgk ya gidin ve durumunuzu resmi kayıtlarda araştırın...
ssk lı gösterilmiş iseniz işsizlik parası alamazsınız istifa halinde ,
ama dediğim gibi şirket ortakları kendi firmasında ssk lı olmaz ,bağkurlu olur ...
ve durumunuzu bir mali müşavir ile konuşun.. ilerde borç falan çıkmasın.
alacak konusu ise hukuki bir durum..