Çalişma şartlarının esaslı değişikliği
Merhabalar,
Şirketimiz 2 ay içinde teknokente taşınacak. Yazılımcı olarak arge personeli olacağız.
Bu durumdaki personel için bazı teşvikler varmış. Vergilerde indirim gibi.
Şirketle net üzerinden anlaşmamız var ama yinede brüt maaşlarımız düşecekmiş.
Bu durum çalişma şartlarının esaslı değişikliği olarak kabul ediliyor mu?
Eğer ediliyorsa değişikliği kabul etmeyip kidem,ihbar gibi tazminatlarımızı alabilir miyiz?
Bu konuda beni yönlendirirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Çalişma şartlarının esaslı değişikliği
Bu konuya birçok forumda denk geldim ama hiçbirinde yanıtlandıgını görmedim. Umarım Bu forumda yanıt verilir.
Hassas ve çok çekişmeli bir konu... Bu başlığa verilecek cevapları bende gerçekten merak ediyorum, takipte kalacağım.
Alıntı:
mabown rumuzlu üyeden alıntı
Şirketle net üzerinden anlaşmamız var ama yinede brüt maaşlarımız düşecekmiş.
Şirketle anlaşmanız net üzerinden olduğuna göre brüt ücret sizi ilgilendirmez ki.
Brüt maaşın düşmesi SSK primi ve herhangi bir fesih durumunda alacağımız tazminat miktarını etkiler. Doğru değil mi?
Hmm evet. Burasını düşünmemiştim. Haklısınız.
Tazminat brüt ücret üzerinden hesaplandığına göre tazminatınız değişecek.
http://www.emo.org.tr/ekler/a15258ca...turu=X&sube=14 sunumuna göz atınca içim karardı resmen :S
Madde 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Size bu değişikliği yazılı olarak bildirecek, siz yazılı olarak kabul etmedikçe sizi bağlamaz. Bu madde işverene tazminatlarınızı ödeyerek sizi işten çıkarma hakkı veriyor ama sizin istediğiniz zaten işten çıkmak.
Buna patronun da itiraz edeceğini sanmıyorum.
Yahut patronla aldığınız maaşa ek olarak sizin adınıza bir BES hesabı açıp her ay belli bir miktar yatırmasını teklif edebilirsiniz örneğin.
Cevabınız için çok teşekkürler.
Teknokente geçişte aşağıdaki durumlar oluşuyor. Sizce bu aşağıdaki durumların hangisi veya hangileri çalışma şartlarının esaslı değişikliği durumuna girer.
1. AGI ( Asgari Geçim İndirimi ) nin arge personellerine ödenmemesi.
2. SGK primlerindeki düşüş.
3. SGK primi tavana takılan çalışan için ileride oluşabilecek düşüş.
4. Geçişten sonra brüt maaşın düşmesinden doğacak ihbar tazminatı düşüşü.
5. Şirketin SGK sicil numarasındaki değişiklik.
6. Adres değişikliği ( Aynı ilçede ).