Cevap: İş Fesihi ve Tazminat
İŞVERENİN HAKLI NEDENLE DERHAL FESİH HAKKI
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
Sözleşmenizi yukarıdaki maddeyi esas alarak bildirimsiz bir şekilde feshetmişler. Sağlık sorunlarınız nedir bilmiyorum, fakat kasıt olmadığı inancındayım. Ortada bir de hastane raporu var sonuçta. Yalnız tutulan raporlar b bendinde yazılı olduğu gibi şimdi veyahut sonrasında o işyerinde çalışmanızda sakıncası olacağı izlenimini veren raporlar ise işveren bunu bu şekilde değerlendirmiş de olabilir.
Bu sorunu artık işverenle çözemezsiniz. Bir avukatla görüşerek, ortaya doktor raporlarını ve size gelen fesih kağıdını koyarak bir değerlendirme yapın. Bildiğim kadarıyla bu madde ile bile olsa gerekçesiz fesih olmaz, yani size gelen kağıtta ne yazıyor, bu madde yazıyor mu yoksa bu maddeden çıkarıldığınızı sözel bir şekilde mi öğrendiniz? Eğer kağıtta yazmıyorsa gerekçesiz haksız fesih iddiasında bulunularak işe iade davası açılabilir. Yalnız avukatla görüşmeden herhangi bir yere imza atmamanızı ve kıdem tazminatınızı da almamanızı öneririm.
Merhabalar,
Öncelikle sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim. İlk olarak verilen sağlık raporlarında herhangi bir kasıt yoktur. Fakat hastalığım bulaşıcı ya da düzelmeyecek bir durumda değildir. Tebligat henüz bana ulaşmadı ama 1-2 gün içerisinde bana ulaşacaktır. Bu tebligatı almalı mıyım? ( Almadan hangi madde olduğunu göremem ) Kıdem tazminatımı maaş hesabıma yatıracaklarını söylediler, yatırmalarının önüne geçemeyeceğim için yatan parayı kullanmamalı mıyım?
- - - Updated - - -
Merhabalar,
Öncelikle sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim. İlk olarak verilen sağlık raporlarında herhangi bir kasıt yoktur. Fakat hastalığım bulaşıcı ya da düzelmeyecek bir durumda değildir. Tebligat henüz bana ulaşmadı ama 1-2 gün içerisinde bana ulaşacaktır. Bu tebligatı almalı mıyım? ( Almadan hangi madde olduğunu göremem ) Kıdem tazminatımı maaş hesabıma yatıracaklarını söylediler, yatırmalarının önüne geçemeyeceğim için yatan parayı kullanmamalı mıyım?
Tebligatı almanızda bir sorun olmaz, zaten tebligat işten çıkarıldığınızı bildirir bir yazı, siz almasanız da muhtara bırakılır tebliğ almış sayılırsınız. Madem maaş hesabına yatacak, sizi yapacağınız bir şey yok, kıdem tazminatı hesabınıza yatmış olsa bile dava açıp kazandığınız takdirde size ödenecek tazminatın bir kısmı kıdem tazminatına mahsup edilir, geriye kalanı ödenir. Yalnız fesih bildiriminin size tebliğ edildiğinden itibaren dava açmak için 1 ay süreniz var o yüzden bence yavaş yavaş avukat araştırın derim.
Desteğiniz için teşekkür ederim.
Alıntı:
calbayrak rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar, İlk olarak verilen sağlık raporlarında herhangi bir kasıt yoktur.
Hastalığıınızın ne olduğu önemli burada. Raporda bir sahtelik v.s. değil.
Hastalığınıza göre bu madde geçerli de olabilir geçersiz de olabilir.
Eğer bu hastalığa yakalanmanızda sizin bir kusurunuz varsa, fesih geçerli olacaktır sanırım.