-
Kredİ karti borcu
iyi akşamlar,
bu dünyada ne gelirse iyi niyetten geliyormuş diye başlamak istiyorum soruma;
ben Adanada çalışırken çok samimi olduğum ve dürüstlüğüne inandığım bir büyüğüme kullanması için kredi kartımı vermiştim. hali vakti yerinde birisiydi. yaklaşık 4 yıldır kredi kartımı kendisi kullanıyordu, ben 2 sene önce görevim gereği Erzuruma yerleştim. bu arkadaşımın durumu kötü olmuş ve kredi kartını ödeyecek durumda değil, geçen müşteri hizmetlerini aradım, kredi kartını kullanıma kapattırdım ve yaklaşık 12000 tl borcu 24 ay taksite bağlattım. sorum şu:
arkadaşım diyor ki, bu borç benim borcum, eğer haciz işlemleri olacaksa bana gelsinler, ben gerekeni yaparım diyor. sonuçta kredi kartı extresine bakıldığında yapılan harcamaların bana ait olmadığı, o tarihlerde benim Erzurumda olduğum açık ve net. bu arkadaşım notere gidip kredi kartına ait borcun kendisine ait olduğunu ve harcamaları kendisinin yaptığını belgelese ve borcu üstüne alsa, benim sorumluluğum ortadan kalkar mı? yada bu durumda ne yapabilirim?
şimdiden teşekkürler...
-
Cevap: Kredİ karti borcu
Hayatımda hiç böyle bir iyilik görmemiştim, neyse..kredi kartı sizin adınıza kayıtlı olduğu için noterden ya da başka bir yerden bu borcu başka kişilere devretme gibi bir imkanınız olduğunu zannetmiyorum. Bu harcamaları kim yaparsa yapsın sonuçta kart sahibi olarak sizin rızanızla yapmış olduğu apaçık. Desek ki arkadaşınızla aranız bozuldu, sizde desek ki zıvanadan çıktınız ve kartım çalındı diyerek polise ihbarda bulundunuz. O zaman da 4 yıldır aklınız nerdeydi niye yeni iptal ettiniz, yeni mi anladınız kartınızın çalındığını diye sorarlar. Yani özetle bu sizin borcunuz, sorumluluğunuzun bu sebeple ortadan kalkacağını sanmıyorum.
-
Eğer ödeyebiliyorsanız ödeyin ve arkadaşınızın gücü nispetinde o da size ödesin.
Ödeme durumunuz yoksa arkadaşınızla bir yol haritası belirleyin.
Ancak haciz durumunda size değil de arkadaşınıza gitmelerini sağlamak için bir yol olduğunu zannetmiyorum. Çünkü -iki taraf da kabul ettiğine göre sorun yok- ama alacaklının da kabulu gerek diye düşünüyorum.
-
Kanuni olarak sorumlusunuz. Kart sahibisiniz = borcun sahibisiniz. Arkadaşınızla olan kişisel hukukunuz bankayı hiç bağlamaz.
Ancak arkadaşınızın ödeme gücü varsa (ki yok) o size öder , siz de bankaya ödersiniz, borcu kapatırsınız.
Bunun dışında bir yol yok.
Arkadaşınızın ödeme gücü yokken, eğer sizin de ödeme gücünüz varsa (nakit veya başka mal varlığı ile) alacaklının beklemesi hiçbir kanun veya mantıkla izah edilmez. Bir an önce parasını kurtarmak için size gelecektir.
Empati yapın, bana elden borç veriyorsunuz, ben onu başka arkadaşıma veriyorum. O harcıyor sonra durumu bozuluyor parası pulu yok ödeyemiyor. Siz bana geliyorsunuz öde borcunu bana diye ben diyorum ki yok parayı harcayan falanca o ödeyecek. Ben başka kentteydim zaten diyorum. Siz diyorsunuz ki yahu borçlum sensin, bana ne o kişiden paramı öde. Ben diyorum ki o ödeyecek ama durumu yok. Siz ne yaparsınız? Bir de hele benim malım mülküm varsa, yada dahası parasal gelirim varsa?
Banka üzerinize gelir, hacizede gider, parasını almak için herşeyi size uygular.
(Önemli not. Bu yazı bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarını, gereksizce açtıkları kredi limitlerini savunma amaçlı değildir. Bunların bende tamamen karşısındayım.)