Esrar bulundurma,ifade değiştirme,kamu görevlisi
1 ay önce şehirlerarası yolda benim kullandığım arabada iki arkadaşımla giderken jandarma kontrol noktasında durdurulduk. Ön yolcu koltuğunun yanında 1 gr esrar maddesi çıktı. Askerler kime ait olduğunu sorunca arka koltukta oturan arkadaş kendisine ait olduğunu söyledi. Beni ve diğer arkadaşı hemen bıraktılar. Esrarı kullanan arkadaşta karakolda 1 saat ifadesi alındı ve bırakıldı. Sonra kabul eden arkadaş 2 tane denetimi olduğunu esrarında ön koltukta bulunduğunu buna dayanarak ifade değişeceğini söyledi. O arkadaşın mahkemede ifade değişmesi durumunda bizim akıbetimiz ne olur? Öğretmen olduğum için uzaklaştırma ihraç vs. durum söz konusu olur mu? Mahkemede benim kullanmadığımı söylemem halinde ne tür bir uygulamayla karşılaşırım? Yardımlarınızı bekliyorum.
Cevap: Esrar bulundurma,ifade değiştirme,kamu görevlisi
Araba sizin, ön koltukta esrar maddesi çıkıyor ama arka koltukta oturan kişi sahipleniyor.
Bu kısım garip, eğer gerçekten doğru söylüyorsanız ceza alma durumunuz fikrimce yok.
Sizin yapacağınız tek şey;
Tam teşekküllü bir hastaneye saç numunesi vererek 270 günlük esrar kullanım testi yaptırmanız, bu testi yaptırdığınızda esrar maddesi kullanmadığınızı bir eğitimci olduğunuzu suçlamayı kabul eden şahısın böyle bir madde alışkanlığı olduğunu bilmediğinizi, olsa katiyen arkadaşlık etmeyeceğinizi ve bu olaydan mağdur olarak o kişi hakkında da TCK'nin 267.maddesi uyarınca şikayet hakkınızı kullanacağınızı belirtin. Poliste ve savcılıkta ifade verip mahkemede değiştirmeye çalışan kişi zaten suçtan kaçmaya yönelik eylemden dolayı ifadesinin gerçekliğine kanaat getirilmez, somut bir delili yok ise. Tabi baskı altında verdim ifadeyi'de diyebilir.
Geçmiş olsun Öğretmen Bey.
Sayın JZA yanıtınız için teşekkür ederim. Birde şunu sormak istiyorum ; ifadenin gerçekliğine kanaat getirilmez demişsiniz somut delili yok ise böyle bir durumda yani esrar benim değildi derse nasıl bir delil sunabilir ayrıca bu arkadaşın uyuşturucu madde satışından sabıkası ve şu an devam eden 2 denetimi varmış. bunlara rağmen hakim benden test yaptırmamı ister mi?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Jza rumuzlu üyeden alıntı
Araba sizin, ön koltukta esrar maddesi çıkıyor ama arka koltukta oturan kişi sahipleniyor.
Bu kısım garip, eğer gerçekten doğru söylüyorsanız ceza alma durumunuz fikrimce yok.
Sizin yapacağınız tek şey;
Tam teşekküllü bir hastaneye saç numunesi vererek 270 günlük esrar kullanım testi yaptırmanız, bu testi yaptırdığınızda esrar maddesi kullanmadığınızı bir eğitimci olduğunuzu suçlamayı kabul eden şahısın böyle bir madde alışkanlığı olduğunu bilmediğinizi, olsa katiyen arkadaşlık etmeyeceğinizi ve bu olaydan mağdur olarak o kişi hakkında da TCK'nin 267.maddesi uyarınca şikayet hakkınızı kullanacağınızı belirtin. Poliste ve savcılıkta ifade verip mahkemede değiştirmeye çalışan kişi zaten suçtan kaçmaya yönelik eylemden dolayı ifadesinin gerçekliğine kanaat getirilmez, somut bir delili yok ise. Tabi baskı altında verdim ifadeyi'de diyebilir.
Geçmiş olsun Öğretmen Bey.
Sayın JZA yanıtınız için teşekkür ederim. Birde şunu sormak istiyorum ; ifadenin gerçekliğine kanaat getirilmez demişsiniz somut delili yok ise böyle bir durumda yani esrar benim değildi derse nasıl bir delil sunabilir ayrıca bu arkadaşın uyuşturucu madde satışından sabıkası ve şu an devam eden 2 denetimi varmış. bunlara rağmen hakim benden test yaptırmamı ister mi?
Alıntı:
Herşeyi mahkemeden beklememeniz gerekiyor böyle durumda, tabi bunlar benim şahsi fikrim.
Eğer ben böyle bir durumda kalmış olsaydım yapacaklarımı size aktardım. Hukuk kurallarının doğru uygulandığı ülkelerde, şüpheli veya sanıklar masumiyetini ispatlamak durumunda değilken, ülkemizde malesef ben suçsuzum diye bağrınmak gerekiyor. Bunun içinde kanıtlamanız sizin yararınıza olacaktır. Nitekim kendinizi hakimin yerine koyun. Karşınızda bir öğretmen var ve canla başla masumiyetini ispatlamaya çalışıyor, herhangi bir şey yapmasına gerek bile yokken. :)
Sizcede bu olumlu bir tutum olmazmıydı?
İdrar ile THC maddesi 7-30 günlük sonuçlar verirken saç teliyle olan testler 270 güne kadar sonuç verebiliyor. Olayınızın yakın tarihte olduğunu düşünürsek bu testi alarak delil sıfatında mahkeme günü duruşmada sunabilirsiniz. Ben içmiyorum, daha nasıl kanıtlayabilirim diye. Kaldı ki 1 gram kenevir maddesininde " torbacılık " gibi bir suç maddesinde karşılığı yok. 1 gram yüzünden bu damgayı yemezsiniz merak etmeyin. İçici de değilsiniz. Ee ne kaldı geriye?
Arkadaşınızın zaten 2 adet bu madde yüzünden sabıkası ve poliste / savcılıkta vermiş olduğu 2 adet ifade var. Burada suçlamaları kabul ederek sonradan inkar yoluna geçmiş. Karşısındaki hakim'de insan neticede. Enayi değil. :)
Tabi bunu suçtan kaçmaya yönelik olarak değerlendirerek, ifadesini geçerli kılmayabilir yani inanmayabilir. Arkadaşınızın durumuda çok karışık. Çünkü suçu kabul etme durumu yok. Ama her suçta kabul etme itiraf etme gibi lüxler aranmıyor deliller ışığında.
Ayrıca test konusuna bu kadar takılmayın, hakim sizden test istemez sanırım. Ama kullanıyorsanızda, burada sizinle paylaştığımız bilgiler nedeniyle siz beraat ederken suçlu olarak gösterdiğiniz kişi masum olduğu halde ceza alabilir. Günahı sizin boynunuza.
Kısacası avukata danışmanızda ve benim söylediğim şeyleri onada sormanızda fayda var.