Apartman Gürültü Problemi
Merhabalar
Diğer danışan arkadaşların aksine bu sefer gürültü yapan komşu bizdik. Gece saat 02.00'de yüksek sesli müzik dinlerken üst kat komşum, balkondan "Hoşşşt, pişşşt, brrrrr" gibi at susturma seslerini kullanarak bana bağırdı. Bunun üzerine, ben de misafirlerimle birlikte yapmış olduğumuz gürültüyü kestik. Ben evimde arkadaşlarımda eğlenemeyecek miyim, veya bunun uyarma şekli bu şekilde midir?
Sorun şu ki, komşumun küçük bir çocuğu var ve sürekli evin içinde koşturuyor ve sürekli gürültü yaratıyor. Ben de ilk başlarda bu gürültüye insan gibi yaklaşıp "Çocuktur bu,koşar" diyerek ses çıkarmıyordum. Ancak artık bu durumdan rahatsız olduğumu yetkili mercilere bildirmek istiyorum. Bu durumda gelecek olan kolluk kuvvetinin yetkileri ne olur? Ne şekilde davranırlar?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Not: Oturduğum dairede kiracıyım ve tüm aidat ve kiralarımı düzenli ödüyorum.
Cevap: Apartman Gürültü Problemi
Çocuk ağlaması ile yüksek sesli müzik aynı değil.
Çocuk sesi olağan normal kullanım ve yaşamın gerekleridir.
Ama sizin yapmış olduğunuz yüksek sesli müzik bir keyfiyettir.
Kabahatler kanununa göre suçlusunuz.
Saat 23.00 den sonra komşulara ulaşan gürültü yapmanız kesinlikle yasak.
TV sesi filan sizin odanızin içinde kalmalıdir.
Komşularınız 3 vardiya çalışıyordur, sabah erken kalkıp işe gideceklerdir.
Ayrıca bu husus zaten tapu dairesindeki bina yönetim planında belirtilmiştir.
Polis, Zabıta yada jandarmaya durum bildirilip yardim istenirse kabahatler kanununa göre ceza yersiniz.
Balkondan halı filan silkelenmez.
GÜRÜLTÜ
Madde 36 - (1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
(2) Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
(3) Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.
Sayın Hakkaniyetli
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkürler. Sizin yazdığınıza göre gürültünün kesilmesinin saati 23.00'dır değil mi? Peki ben sabah 7 ile akşam 23 arasında istediğim kadar açabiliyor muyum? Yoksa onun da bir sınırı var mıdır?
Teşekkürler...
Gündüz de makul seviyelerde kalmak zorunda.
23.00 den sonra uyku saati.
.
Kat Maliklerinin borçları:
I - Genel kural:
Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır;bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
Komşularınızı rahatsız etmemek kanuni yükümlülüğünüz.
Komşularınızı rahatsız etmeye devam ederseniz, Bina yönetimi sizin ev sahibinizden kiracınız binayı rahatsız ediyor şikayetiyle kira aktinizin sonlandırılmasını talep edebilirler.
Ev sahibiniz sizi evden çıkarmaya mecbur kalır.
Ev sahibiniz sizin komşularınızı rahatsız etmenize sessiz kalırsa,
Bina yönetimi ev sahibinizin evini mahkeme kararı ile satılmasını talep edebilir.
Ev sahibinizi bile binadan atabilirler.
Sayın Hakkaniyetli
İlginiz için çok teşekkür ederim. Artık 23.00'ten sonra daha dikkatli hareket edeceğim.
İyi günler dileklerimle...
Merhaba,
oturduğum apartmanın altında börekçi bulunuyor ve her sabah h.içi h.sonu dahil olmak üzere sabah saat 05:00 ile 06:00 gibi kullandığı makinelerden dolayı dehşet ses çıkartıyor ve çalıştığım için saat 7 de kalkmam gerekirken 5 de uyanmak zaorunda kalıyorum.Apartman yöneticisi ile konuştum ancak dükkanda kendisine ait olduğu için hiç bir şey yapmadı ve üstüne ev sahibimiz olmadığı halde gürültüyü çekemiyorsan çıkar gidersin çok uzatırsanda evden atarım gibi tehditler savuruyor.Bu konuyla ilgili ne yapabiliriz? Börekçinin kullanmış olduğu börek asansöründen geldiğini söylüyor ve hiç bir çaresi yok diyor...Ne yapmalıyız zaten evden işe geç geliyoruz evimizde rahat bir uyku dahi çekemiyoruz...153 mi şikayet etmeliyiz bir sonuç alabillir miyiz?