Reddi Miras ve Bağkur Borcu Yetim Maaşını Engeller mi ?
Merhaba; 20 yasinda universite ogrencisiyim.Subat ayinda babami kaybettim.babamin gecmiste bagkur kaydi,1.5 yildirda ssk kaydi vardi.Annem ile babam ayri olduklari icin subat ayinda yetim maasi icin basvurdum.7 ay olmasina ragmen hala sonuclanmadi.DUrumu ib formuna kadar getirebildik.Formu doldurup teslim ettik.Ancak teslim ettigimiz Ankara Cankaya Sgk merkezinden rahmetlinin bagkur (vergide olabilir net bilmiyorum) oldugu,bu borcun odenmeden yetim maasinin baglanmayacagi soylendi.
Herhangi bir nedenden dolayi olusan rahmetlinin bagkur borcu benim yetim maasi almami engeller mi ? Cevap ve ilgi icin tesekkur ederim.
Cevap: Reddi Miras ve Bağkur Borcu Yetim Maaşını Engeller mi ?
Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur. Sigortalının ölüm tarihinde prim borçlarının bulunması halinde, ölüm aylığı prim borçlarının ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılacaktır.
Borcun olduğu bağkur kaydı 1990'lı yıllara dayanıyor. Eğer borç tarihi 10 yıldan fazla ise bu borcu zaman aşımına uğratıp, sadece ssk kaydı ile bağlatma şansımız var mıdır ?
Kanaatimce zamanaşımına uğradını ıleri surerek aylık bağlanması talebınız kabul edılmeyecektır.Kanunda aylık bağlanma koşullarından 1800 gün prim ödenmesi koşulu belirtilmiştir.Bu koşulu sağlamadan aylık bağlanacağını zannetmiyorum.