Birinci Derece sit alanı, Kamulaştırma ve Mağduriyet
İnşaat amaçlı giriştiğimiz arsamızdan tarihi stadion kalıntıları çıkması sebebiyle arsamız 1.derece sit alanı olarak tescillendi.Arsamızın bulunduğu mevki ana cadde üzerinde ve ticari bölgedir.Güney cepheli,çarşıya,pazara,okula,hastahaneye,kısacası kıymetli bir yerdedir.Sit alanı olması sebebiyle valiliğimiz koruma altına alınması için kültür bakanlığına yazı göndererek buraların kamulaştırılmasını istemiştir.Bakanlıktan gelen yazı aynen şu şekildedir.SÖZ KONUSU PARSELLERİN KAMULAŞTIRILMASI HUSUSU BAKANLIĞIMIZ KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN 2009 YILI KAMULAŞTIRMA ÖDENEĞİNİN SERBEST BIRAKILMASINDAN SONRA ÖDENEKLER ÖLÇÜSÜNDE DEĞERLENDİRİLMEYE ÇALIŞILACAKTIR...Bu durumda biz parsel sahipleri olarakta mağduriyetimizden dolayı kamulaştırma yönünde valiliğimizle aynı kanaatteyiz.Şimdi sizlere benim sorum şu olacaktır.Acaba gelen yazı itibarıyla bu sene içinde kamulaştırma olasılığı ne ölçüdedir.Eğerki kamulaştırmaya gidilmesse bizler parsel sahipleri olarak mağduruz ve mahkeme yolunu seçersek 2009 senesi içerisinde yada 2010 'da kamulaştırma bedelini alabilirmiyiz.Cevabınız bizim için önemlidir.Teşekkür ediyoruz..Saygılar...
Re: Birinci Derece sit alanı, Kamulaştırma ve Mağduriyet
Kesin İnşaat Yasağı Getirilen Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Bulunduğu Sit Alanlarındaki Taşınmaz Malların Hazineye Ait Taşınmaz Mallar İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik
----------
İsterseniz yukarıdaki yönetmeliğe de bir göz atınız.Kültür Bakanlığı sitesinde var.
İyi günler...
Unutmayın arsanın değerine göre kamulaştırma bedeline itiraz edebilirsiniz.Bu önemli.Bir diğer husus kamulaştırma yapılıp ta kamulaştırma amacına uygun olarak o yer kullanılmaz ise iptal davası açabilirsiniz.
Saygılarımla
Avukata danışın
Alıntı:
Av.Özbay Demirel rumuzlu üyeden alıntı
Unutmayın arsanın değerine göre kamulaştırma bedeline itiraz edebilirsiniz.Bu önemli.Bir diğer husus kamulaştırma yapılıp ta kamulaştırma amacına uygun olarak o yer kullanılmaz ise iptal davası açabilirsiniz.
Saygılarımla
Avukata danışın
evet kesinlikle katılıyorum sayın avukat beye resmi kurumlarca kamulaştırılan taşınmazlarınız hangi amaçla kamulaştırıldığını iyi bilin ve kamulaştırma işlemi tamamlandıktan sonra kamulaştırma sebebinin yerine getirilip getirilmediğini de araştırın lütfen sevgili arkadaşlar.
bu hem sizin hemde tüm kamunun yararına olacaktır saygılar..
Arsanın değerine göre ilgili mahkemede kamulaştırma bedeline itiraz hakkınız bulunmaktadır. Yapılan kamulaştırma şayet ileride kamulaştırma amacına uygun olarak kullanılmaz ise iptal davası açma hakkınız bulunmaktadır. Kamulaştırma konularına vakıf avukata danışmanızda fayda vardır.
Cevap: Re: Birinci Derece sit alanı, Kamulaştırma ve Mağduriyet
Selam
Benim düzenli vergisini ödediğim 1.derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş 16 dönüm arazim var. Bu arazi üzerinde küçük baş hayvancılık yapmak için ilgili belediyeye başvurdum prosedür önce belediyeye dilekçe ile başvuru sonrasında belediyenin dilekçeyi anıtlar yuksek kuruluna gondermesı ıle oluyormus cevap hayvancılık yapmanız ıcın barınak yapmanız gerekıyor barınak yapmanız ıcın izin vermiyoruz seklinde oldu. barınak ıcın nasıl bır projenız var dıye sorulma geregı duyulmadan.
Benım Sorularım
1- Barınak sonucta hayvan barınagı olacagından temelsız bır yapı olan konteyner seklınde dusunuyorum bunun ıcın dahı ızın verılmemesı vergısını odedıgım tapulu arazımde benı hukuken haklı duruma getırmezmı bu sekılde yapı ıznı almam ıcın nasıl bır hak arayısında bulunabılırım.
2-Sit alanları dogal olarak imara kapalı ancak hayvancılık ıcın verılen kredıler yuzunden hayvan fıyatları cok cok pahalı benım kredı almadan ana paramla hayvan almam demek paramı cope atmak demek kredı almak ıcınse damın ruhsatlı olması ıstenıyor. Imar kanunu ınceledıgım kadarıyla hayvan barınaklarının yerlesım bolgesınden en az 500m mesafede olması gerekıyor yanı ımarlı alana hayvan barınagı yapmak ımkaansız...
3-Ben ızın almadan arazıme getırıp 2 konteynerı tır torsesı ustunde parktakı bır arac seklınde bıraksam kanun bana gelıp tapulu arazın sıt alanı arabanıda mı parkedemezsın dıyecek...
Saygılar.
Cevap: Birinci Derece sit alanı, Kamulaştırma ve Mağduriyet
merhabalar,
1. derece sit alanı sayılan Hatay da bir tapulu arazimiz ve konutumuz vardır. ilk konut yapılırken imarına belediye tarafından izin verilmiştir. ilerde bu konu ile ilgili devlet ile bir sorun yaşar mıyız? yada bu konut araziyi takas yöntemi ile değiştirebilir miyiz? elektrik - su baglıdır bu konu hakkında dönüşünüzü beklemekteyim
Kamulaştırma ve Mağduriyet
Foruma yeni üye olduğumdan nereye yazacağımı bilemedim.Oyüzden yardımlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorım.Saygılar
2013 yılında 1000 dönüm tarla resmi bir kurum tarafından kamu yararına Kamulaştırılmıştır.Resmi kurum bilirkişi heyeti ile bu alana bir değer tespit etti.1 dönümüne 58 TL biçti. Anlaşma sağlayanlar tarla olarak parasını aldı.Uzlaşmayanlar mahkemeye dava, mahkemede bilir kişi tayin etti.(5 kişi , 2 inşaat, 3 ziraat mühendisi).Bu alanın kesin tarla olduğu, belediye hizmeti almadığı, çevresinde meskul mahal olmadığı, tapuda tarla olduğu tespit edildi.
Benim parselim 8 hisseli tarla içinde ağaç bulunan ziraat yapılan tarla olduğu kesinleşti.Hiç kimse itiraz etmedi.Hakim tarla olduğu gelişmekte olan bir yer olduğundan dolayı bilirkişinin %95 lik artışından daha fazla %135 artışla bir dönümüne 122 TL tarla olarak karar verdi.8 kişiden 1 kişi istinaf mahkemesine gitmeyerek parasını aldı. Diğer 7 kişi de istinaf mahkemesine giderek parasını aldı.İstinaf mahkemesi bu parselin gelecekte belediye hizmeti alabileceğini dikkate alarak arsa olarak değerlendirilmek üzere 1.derece mahkemeyi bozdu.Ve istinaf mahkemesine gitmeyen kişinin alehine almış olduğu parayı davacı kurumun usullüne kazanılmış olduğuna karar verdi.
1 yıl içersinde hiçbir şartın değişmediği halde bu parselin arsa olması durumunda büyük bir hak kaybım oluyor.Bu durumda hiçbir mahkeme hakkım kalmıyormu ne yapmalıyım.Davacı olarakta mahkemeye çağırılıyorum.Şimdi ne yapabilirim.Avukatıum olmadığı için istinaf mahkemesinin süresini kaçırmışım.