Cevap: Hisseli Tarla Satışı
Merhaba..
Dedemizden kalan arsalarımız var. bu bütün arsaların 36 payda 15 payı bana ait. elimde veraset davası kararı var. 36 pay da 15 benim. 15 pay kardeşimin kızının. diğer 6 payda 2 şer olmak üzere diğer kardeşlere..
Şimdi diğer 15 pay hakkı olan kardeşimle beraber arsalarımızı satmak istiyoruz. Ama kimi intikal ettireceksin, kimi dava açacaksın diyor. Dava açarak ne kadar sürede bi neticeye varırız.. Ayrıca 20 yıldır arsalarımızı 2 pay verilen bi kardeşimiz işliyor. bizden habersiz, üzerinden yıllarca para kazandı. İcrar davası açamıyormuşuz. Ve doğal olarak satmak istemiyor. ama 2 payı var.
Kısaca öğrenmek istediğim kısayoldan en kolay şekilde istediğimiz sonuca nasıl varırız..? Arsalarımızı satmak istiyoruz..
benım 2000 metrekare tarlam var sahsı tapu bu tarlayı bahce yaptım bag yaptım yeserttım lakın bıtısımde bı hısselı 1500 metre yer var hısselı oldugundan satısını alamıolar onlarda cok ortak oldugu ıcın satıs yapmıolar ekemıyorlarda senelerdır bos yatıo bense bu tarlayı almak ıstıorum ne yapmalıyım orayı nasıl satın alırım benı aydınlatırsanız cok sevınırım cvp beklıorum
Merhaba benim sorunum babamla 2 amcam1982 yılında 2 müşterek tarla satın aldı tarlaların 3/1i hazine arazi 3/2de tapulu ve kullanmaya başladık daha sonra amcam 2000 yılında hissesine düşen payı sattı alan kişi tarlam eksik diye bize geldi bizde ona gelin bütün müşterekler toplanıp bunu çözelim bu sefer tarlanın diğer tarafını kullanan şahıs buna yanaşmadı 2003 tapulaşma köye geldi kendi aramızda karar alıp tapulaşmaya girmeme kararı aldık ozaman da bir haritaci bulup kendi aramızda Paylaşlım dedik bu paylaşım yapılırken ben yurt dışında çalışıyordum ve babamda yüksek tansiyondan yoğun bakıma alınmış diyer müşterekler tarlayı bölüp bize iki tapu hissesini tek bir hissede vermiş tarlanın altında olan hazine arazisini de kendi aralarında paylaştırıp bölmüşler 5ay önce yurt dışından geldim ve babam 4ay önce vefat etti ben bu konuda ne yapabilirim nasıl bir yol izlemeliyim gelin yeniden bunu düzeltelim diyorum kimse yanaşmıyor ben tapuya başvursam tekrar iki parselde payımı alabilirmiyim aramızda herhangi bir Rızai taksim veya ifraz yok sadece kendi aramızda böldüğümüz bir taksikmat var bu konuda bir yardımcı olursanız teşekkür ederim
Benim durumum şöyle...
Benim bir 118 dekarlık bir tarlada 98,2 dekar hissem var.
19,8 dekarlık kalan hisse yıllar evvel ölmüş birinin üstüne.
Küçük hissedarın varislerden birisi veraset intikal davasını açıp varisleri belirledi ve 21 varis var. Ben 15,5 dekarlık hisse sahibi 7 varis ile anlaştım. 4,3 dekara sahip olan 14 varis ile ya anlaşamadım, ya da bulamadım.
Bu aralar Tapu Müdürlüğünde bu 15,5 dekarlık arazi için intikalli satış işlemine başladık ama takipçimiz bizi uyarıyor. Eğer işler normal gayrımenkullerdeki gibiyse ve mirasçıların tamamı rıza göstermezse, bu 19,8 dekar varislere taksim edilemezmiş ve ben 15,5 dekarlık hisseyi devralamazmışım.
Size sorum şu. Ben bir çiftçi olarak bu 19,8 dekarlık küçük hisseden çok çekiyorum. Bir an önce bu anlaşmazlığı minimuma indirmek istiyorum. Hazır 15,5 dekarlık hak sahibi 7 varis ile anlaşmışım. Yasalar çerçevesinde 118 dekarlık bir arazinin 98,2 dekarına sahip büyük hissedar olarak, bu 15,5 dekarı devralabilir miyim? Benim sorum kısaca hisse devri ile ilgili. Tarlayı dışarı satmak ile değil.
Devletin paylaşımı yapılmamış küçük hisseleri satın almada büyük hissedarlara sunduğu imkanlar nelerdir? İnşallah durumumu anlatabilmişimdir.