Belirsiz süreli iş sözleşmesinde istifa sonucu Eğitim masrafı
Merhabalar
Ben bi özel bankada çalışanım. İmzaladığım sözleşmede 2 aylık deneme süresi maddesi var benim çalışma sürem 6 ayı doldurmak üzere. Ben hem bazı özel mevzulardan hem de sağlık sebebi ile pc ekranına çok bakmamam gerektiğinden istifa edeceğim. Ancak Ben insan kaynaklarına sağlık probleminden bahsetmedim. İstifa karşılığında 950 TL civarında eğitim masrafı çıkacağını belirttiler. Şimdi benim imzaladığım sözleşmede bu konu ile ilgili madde banka lehine benim aleyhimedir. Sözleşme belirsiz süreli olduğu halde Madde şu şekildedir... İşçi bu sözleşmeyi imzalarsa 2 yıl çalışmayı taahhüt eder, bu süre dolmadan fesih yaparsa doğacak eğitim masraflarını karşılamak zorundadır. Şimdi ben bu madde tek taraflı diye itiraz etsem sonucu ne olur. Sağlık sorunumu belirterek veya belirtmeyerek istifa etsem ne tür sonuçlar doğar. Yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Belirsiz süreli iş sözleşmesinde istifa sonucu Eğitim masrafı
İşveren sizden kanunen vermek zorunda olduğu eğitimlerin parasını talep edemez. Fakat işinizle ilgili diğer eğitimlerin parasını talep edebilir.
Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir. (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 420/1)
Ancak verilen eğitim ücretinin talep edilmesi ceza koşulu değildir.
Eğitim ücreti konusunda kriteri sayın thex yazmış.
Alıntı:
thex rumuzlu üyeden alıntı
İşveren sizden kanunen vermek zorunda olduğu eğitimlerin parasını talep edemez. Fakat işinizle ilgili diğer eğitimlerin parasını talep edebilir.
eğitim sürecinde bize dedikleri bu eğitimler BDDK'nın zorunda bıraktığı eğitimler. Yani ben vermek zorunda olduğu eğitimi nasıl anlayacsğım. Ödemeyi Red edeyim mi sizce? Çünkü ben gişe de çalışıyorum ve adaptasyon, gişe eğitimi, terörün finansmanını engelleme eğitimi, etik kurallar eğitimi gördüm. Yani aslında bunlar bana vermek zorunda olduğu eğitimler yoksa direk gişeye otursam olmaz çünkü bilmiyorum. Ayrıca detayını tam bilmesem de muhtemelen o masrafını içinde eğitime gitmek için harcanan yol ücretleri ve eğitim süresinde bize temin ettikleri otelin ücreti de var sanırım.
Genel ifadeyle zorunlu eğitimleri iş güvenliği eğitimleri olarak düşünebiliriz.
Oryantasyon, işbaşı eğitimi vs de eklenebilir.
Sizin eğitiminiz bankacılık sektörüne özel bir eğitim.
Alıntı:
thex rumuzlu üyeden alıntı
Genel ifadeyle zorunlu eğitimleri iş güvenliği eğitimleri olarak düşünebiliriz.
Oryantasyon, işbaşı eğitimi vs de eklenebilir.
Sizin eğitiminiz bankacılık sektörüne özel bir eğitim.
O halde isteyebilirler mi yani? Yoksa ödemeyi ret mi edeyim.
Calisma surenize oranli olarak, egitim giderlerini talep edebilirler, alirlar da.
Anladım çok teşekkür ederim ilgilendiniz.