Tüketici Mahkemesi Davasında Avukatlık ücreti
İyi günler arkadaşlar.
Bundan yaklaşık 2 yıl öncesinde lcd tv aldım ve arızalı çıktı.Tüketici hakem heyetine para iadesi için başvurdum ve haklı görüldüm fakat tv ücreti 2199 tl olduğundan para iadesi talebimdeki tüketici hakem heyeti kararının bağlayıcılığı yoktu.Bende bunun üzerine babamın avukatı aracılığı ile tüketici mahkemesine başvurdum ancak avukatla herhangi bir para konuşmadık.Hukuki süreç sonunda haklı bulunduk ve davayı kazandık.Mahkeme masraflarını karşı tarafın ödeyeceğiydi.
Benim sizlere sorum boyle davalara ne kadar avukatlık ücreti ödeneceği.Ben davayı kazandığım için karşı taraf avukatıma ne kadar para öder ve benim avukata bu dava için ne kadar ücret ödemem doğru olur.Şu an için paraya ihtiyacım oldugundan fazla para vermek istemiyorum...
Cevap: Tüketici Mahkemesi Davasında Avukatlık ücreti
Mahkemece takdir edilen karşı taraf ücreti 2010 yılı için Tüketici mahkemelerinde 500.TL dir. Sizin de minimum ödemeniz gereken tutar bu kadardır.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Mahkemece takdir edilen karşı taraf ücreti 2010 yılı için Tüketici mahkemelerinde 500.TL dir. Sizin de minimum ödemeniz gereken tutar bu kadardır.
peki baronun açıkladığı dava bedelinin yüzde 15 i ne oluyor.dava bedeli nedir ayrıca bunu anlamadım ben.örnegin benim tv nin ücreti 2200 lira bu mu
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Dava kazanılsa bile kazanan taraf da avukat ücretini karşılamak durumunda mıdır?
Alıntı:
zobarzobar rumuzlu üyeden alıntı
peki baronun açıkladığı dava bedelinin yüzde 15 i ne oluyor.dava bedeli nedir ayrıca bunu anlamadım ben.örnegin benim tv nin ücreti 2200 lira bu mu
Dava bedelinin %15'i ( 500 TL'den az olmamak kaydıyla).Diyelimki açtığınız dava bedeli 9000 TL.Bu durumda avukatlık bedeli olarak ödeyeceğiniz miktar 1350 TL.Ama açtığınız dava 1000 TL.Bu durumda ödeyeceğiniz yada kaybeden tarafın sizin avukata ödeyeceği vekalet ücreti 500 TL.
Benimde 1500tl lik bir laptop arızası için yaşadığım sorunla ilgili davam vardı. Heyete gittim ancak miktar heyetin bakacağı miktarı aştığı için zaman kaybetmemem için mahkemeye direkt yönlendirdiler. İlk başta avukatsız götürdüğüm davayı, ilerki tarihlerde, anlaştığım bir avukatla götürmeye karar verdim.
Amacım hem resmi yazışma vb. şeyleri hukukçular daha iyi bilir diye ve diğer amacımda karşı tarafa ek masraf çıkarmaktı. Mağduriyetimin acısını bu şekilde ancak alabilirdim çünkü son derece ilgisiz vurdumduymaz bir firmayla karşılaşmıştım. Ancak unutmadığım birşey vardı avukatla ücret sözleşmesi yaptım.Durumuma dosyama bakın kazanımrıyız diye. Kazanırız dedi. Bende o halde Davayı kazanırsak zaten karşı tarafın avukatlık ücretini ödeyeceğini bunun dışında Benden, başka hiçbir para talebinde bulunmayacağı husunda. Sadece avukatlık vekalet ücretini davayı kazandığımızda karşı tarafdan alabileceği konusunda anlaşıp sözleşme yaptım. Herkese de eşdost akraba demeden avukatla mutlaka bir sözleşme yapmasını tavsiye ederim. Sonradan istenilmeyen durumlar yaşanmaması için. Kişi ne ödeyeceği hususunda kendini bilsin hazırlasın diye.
Yalnız dikkatimi çeken birşey var ben sanıyordum ki avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanıyor bu tür davalarda ve 250 tl olarak belirlendiğini sanıyordum. Çünkü benim davamda mart 2009 da açıldı ve kasım 2009 da sonuçlanan mahkemede uygun görülen ve karşı tarafa yüklenen avukatlık ücreti 250 tl. Acaba 2010 da çok mu zam geldi ya da farklı bir ücretse o bilemiyorum tabi
Bu dava benim hayatımda başıma gelen ilk hukuk olayı oldu. Ama anladım ki malesef tüketici mahkemesi de olsa tek başına götürmek çok zor bu olayları. Yazışmalar karar almalar. Gerçekten bir bilenden yardım almak gerekebiliyor
Alıntı:
atakan23 rumuzlu üyeden alıntı
Benimde 1500tl lik bir laptop arızası için yaşadığım sorunla ilgili davam vardı. Heyete gittim ancak miktar heyetin bakacağı miktarı aştığı için zaman kaybetmemem için mahkemeye direkt yönlendirdiler. İlk başta avukatsız götürdüğüm davayı, ilerki tarihlerde, anlaştığım bir avukatla götürmeye karar verdim.
Amacım hem resmi yazışma vb. şeyleri hukukçular daha iyi bilir diye ve diğer amacımda karşı tarafa ek masraf çıkarmaktı. Mağduriyetimin acısını bu şekilde ancak alabilirdim çünkü son derece ilgisiz vurdumduymaz bir firmayla karşılaşmıştım. Ancak unutmadığım birşey vardı avukatla ücret sözleşmesi yaptım.Durumuma dosyama bakın kazanımrıyız diye. Kazanırız dedi. Bende o halde Davayı kazanırsak zaten karşı tarafın avukatlık ücretini ödeyeceğini bunun dışında Benden, başka hiçbir para talebinde bulunmayacağı husunda. Sadece avukatlık vekalet ücretini davayı kazandığımızda karşı tarafdan alabileceği konusunda anlaşıp sözleşme yaptım. Herkese de eşdost akraba demeden avukatla mutlaka bir sözleşme yapmasını tavsiye ederim. Sonradan istenilmeyen durumlar yaşanmaması için. Kişi ne ödeyeceği hususunda kendini bilsin hazırlasın diye.
Yalnız dikkatimi çeken birşey var ben sanıyordum ki avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanıyor bu tür davalarda ve 250 tl olarak belirlendiğini sanıyordum. Çünkü benim davamda mart 2009 da açıldı ve kasım 2009 da sonuçlanan mahkemede uygun görülen ve karşı tarafa yüklenen avukatlık ücreti 250 tl. Acaba 2010 da çok mu zam geldi ya da farklı bir ücretse o bilemiyorum tabi
Bu dava benim hayatımda başıma gelen ilk hukuk olayı oldu. Ama anladım ki malesef tüketici mahkemesi de olsa tek başına götürmek çok zor bu olayları. Yazışmalar karar almalar. Gerçekten bir bilenden yardım almak gerekebiliyor
Mesajınız yaşadığım duruma yakın benimde 1500 lira bedelli notebook um ve teknik servisle ilgili sorunum mevcut.dava açmaya masralar yüzüden çekiniyorum. Mahkemeye harç yatırdınız mı siz acaba dava açarken? Deneyimlerinizden faydalanmak isterim bu hususlarda. İlginize şimdiden teşekkürler
bilgisayarımı aldığım firma kapalı olduğu için ithalatçı firmaya garanti kapsamında tamir edilmesi için gönderdim. bilgisayarım 34 iş günü içinde tamir edilemedi. aldığım site kapandı. ithalatçı firma ise mali zorlukları nedeniyle ücret iade edebilecek durumda olmadıklarını bildirdi. ben buna inanıyorum hatta bilgisayarımın beklemem halinde tamir edilmiş olarak gelebileceği ümidimide yitirdim. muhatap olduğum firma il dışında olduğu için taleplerim sözlü olarak yapılmakta.
elimda belge olarak faturam ve kargo evrakları var
bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Arkadaşlar benimde benzer bir sorunum var yardımcı olursanız sevinirim,
Şikayetim sonucunda almış olduğum 170TL lık ürün için Tüketici Mahkemesi lehimde karar verdi.Tüketici Mahkemesine itiraz yolu açık olarak Karar tebliğ edildi.İtiraz edilmezse,
Soru 1-Ben Ankarada ikamet ediyorum Firma istanbulda paranın tahsili için icra takibini nerede başlatmam gerekir?
Soru 2-170TL lik bir miktar için avukat mı tutmam gerekiyor,yoksa baro bana yardımcı olurmu?
Soru 3-Kendim icra takibini nasıl yaparım?
Alıntı:
necatibey rumuzlu üyeden alıntı
bilgisayarımı aldığım firma kapalı olduğu için ithalatçı firmaya garanti kapsamında tamir edilmesi için gönderdim. bilgisayarım 34 iş günü içinde tamir edilemedi. aldığım site kapandı. ithalatçı firma ise mali zorlukları nedeniyle ücret iade edebilecek durumda olmadıklarını bildirdi. ben buna inanıyorum hatta bilgisayarımın beklemem halinde tamir edilmiş olarak gelebileceği ümidimide yitirdim. muhatap olduğum firma il dışında olduğu için taleplerim sözlü olarak yapılmakta.
elimda belge olarak faturam ve kargo evrakları var
bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Bilgisayarınızın fatura değerine göre, tüketici sorunları hakem heyetine yada bulunduğunuz yerdeki tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz. İthalatçı firma başka ilde olsa bile, oraya gitmenize gerek olmadan bu işleri halledebilirsiniz. Malın 30 iş günü içinde tamir edilerek yada yenisi ile değiştirilerek teslim edilmediğinden ayıpsız misli ile değiştirilmesi, ücretinin iadesi, ayıp oranında ücret indirimi ve onarılarak teslimi haklarınızdan birini kullanabilirsiniz.