30 Haziran 2012 CUMARTESÝ
Resmî Gazete
Sayý : 28339
TÜRKÝYE ÝNSAN HAKLARI KURUMU KANUNU
Kanun No. 6332
Kabul Tarihi: 21/6/2012
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacý, insan haklarýnýn korunmasý ve geliþtirilmesi konusunda çalýþmalar yapmak üzere Türkiye Ýnsan Haklarý Kurumunun kurulmasý ile teþkilat, görev ve yetkilerine iliþkin esaslarý düzenlemektir.
Tanýmlar
MADDE 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasýnda;
a) Kurum: Türkiye Ýnsan Haklarý Kurumunu,
b) Kurul: Ýnsan Haklarý Kurulunu,
c) Baþkan: Kurum ve Kurul Baþkanýný,
ifade eder.
Kuruluþ ve statü
MADDE 3 – (1) Bu Kanunla ve ilgili diðer mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere, kamu tüzel kiþiliðini haiz, idari ve mali özerkliðe sahip ve özel bütçeli, Türkiye Ýnsan Haklarý Kurumu kurulmuþtur.
(2) Kurum Baþbakanlýkla iliþkilidir.
(3) Kurumun merkezi Ankara’dadýr. Kurum yurt içinde ve sayýsý ikiyi geçmemek üzere yurt dýþýnda büro açabilir.
(4) Kurum, bu Kanunla ve diðer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluðu altýnda, baðýmsýz olarak yerine getirir ve kullanýr. Görev alanýna giren konularla ilgili olarak hiçbir organ, makam, merci veya kiþi, Kurula emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.
(5) Kurum, faaliyetleri hakkýnda kamuoyunu bilgilendirir.
Görevler ve yetkiler
MADDE 4 – (1) Kurum, insan haklarýnýn korunmasýna, geliþtirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalýþmalar yapmak; iþkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; þikâyet ve baþvurularý incelemek ve bunlarýn sonuçlarýný takip etmek; sorunlarýn çözüme kavuþturulmasý doðrultusunda giriþimlerde bulunmak; bu amaçla eðitim faaliyetlerini yürütmek; insan haklarý alanýndaki geliþmeleri izlemek ve deðerlendirmek amacýyla araþtýrma ve incelemeler yapmakla görevli ve yetkilidir.
(2) Kurum, bu Kanun ve diðer mevzuatla Kuruma verilen inceleme, araþtýrma, ziyaret ve baþvurularý inceleme görevi esnasýnda bir suçun iþlendiðini öðrenmesi hâlinde, genel hükümlere göre iþlem yapýlabilmesi için gerekli gördüðünde ihbar veya þikâyette bulunabilir.
Ýnsan Haklarý Kurulu
MADDE 5 – (1) Ýnsan Haklarý Kurulu, Kurumun karar organýdýr. Kurul, biri Baþkan, biri Ýkinci Baþkan olmak üzere onbir üyeden oluþur.
(2) Kurula Baþkan ve üye olabilmek için;
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olmak,
b) Kamu haklarýndan mahrum bulunmamak,
c) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayýlý Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiþ olsa bile; kasten iþlenen bir suçtan dolayý bir yýl veya daha fazla süreyle hapis cezasýna ya da affa uðramýþ olsa bile devletin güvenliðine karþý suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin iþleyiþine karþý suçlar, zimmet, irtikâp, rüþvet, hýrsýzlýk, dolandýrýcýlýk, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karýþtýrma, edimin ifasýna fesat karýþtýrma, suçtan kaynaklanan malvarlýðý deðerlerini aklama veya kaçakçýlýk suçlarýndan mahkûm olmamak,
ç) Askerlik ile iliþiði bulunmamak,
d) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 53 üncü maddesi hükümleri saklý kalmak kaydý ile görevini devamlý yapmasýna engel olabilecek akýl hastalýðý bulunmamak,
e) Üyelik baþvurusu yaptýðý tarih itibarýyla herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarýnda görevli veya yetkili bulunmamak,
f) En az lisans düzeyinde yükseköðrenim yapmýþ olmak,
gerekir.
(3) Ýkinci fýkrada belirtilen nitelikleri taþýyanlardan Kurul üyesi olmak isteyenler bu taleplerini yazýlý olarak Kuruma iletirler. Ýnsan haklarý alanýnda çalýþmalar yapan; sivil toplum kuruluþlarý, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluþlar, akademisyenler, avukatlar, görsel veya yazýlý basýn mensuplarý ve alan uzmanlarý da Kurul üyesi olabilecek nitelikteki kimseleri yazýlý olarak teklif edebilirler. Kurum, üye olma niteliklerine sahip olanlarý ilgisine göre Cumhurbaþkanlýðýna, Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere Baþbakanlýða, Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðýna ve baro baþkanlarýnca seçilecek bir üye için Türkiye Barolar Birliðine bildirir.
(4) a) Ýki üye insan haklarý alanýnda temayüz etmiþ kiþiler arasýndan Cumhurbaþkaný tarafýndan seçilir.
b) Yedi üye insan haklarý alanýnda temayüz etmiþ kiþiler arasýndan Bakanlar Kurulu tarafýndan seçilir.
c) Bir üye üniversitelerin hukuk ve siyasal bilgiler fakültelerinde insan haklarý alanýnda temayüz etmiþ öðretim üyeleri arasýndan Yükseköðretim Kurulu tarafýndan seçilir.
ç) Bir üye en az 10 yýl avukatlýk yapmýþ ve insan haklarý alanýnda temayüz etmiþ avukatlar arasýndan baro baþkanlarý tarafýndan seçilir. Kurum tarafýndan adaylarýn bildirildiði tarihten itibaren on gün içinde Türkiye Barolar Birliði Baþkanlýðý tarafýndan belirlenen yer ve zamanda baro baþkanlarý tarafýndan seçim yapýlýr. Her bir baro baþkanýnýn bir oy kullanabileceði bu seçimde, en fazla oy alan aday üye seçilmiþ sayýlýr.
(5) Baþkan ve Ýkinci Baþkan, Kurul üyeleri tarafýndan seçilir.
(6) Kurul üyesi seçimlerinde, insan haklarý alanýnda çalýþmalar yapan; sivil toplum kuruluþlarý, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluþlar, akademisyenler, avukatlar, görsel veya yazýlý basýn mensuplarý ve uzmanlarýn çoðulcu bir þekilde temsiline özen gösterilir.
(7) Baþkan ve üyelerin görev süresi dört yýldýr. Süresi bitenler en fazla bir dönem daha yeniden seçilebilir.
(8) Baþkan ve üyelerin görev sürelerinin sona ereceði tarihten en geç iki ay önce durum, Kurum tarafýndan uygun iletiþim araçlarýyla kamuoyuna duyurulur. Duyuruyu takip eden bir ay içinde ikinci fýkrada belirtilen þartlarý taþýyanlarýn baþvurularý, Kurum tarafýndan Cumhurbaþkanlýðýna, Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere Baþbakanlýða, Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðýna ve baro baþkanlarýnca seçilecek bir üye için Türkiye Barolar Birliðine iletilir. Cumhurbaþkaný, Bakanlar Kurulu, Yükseköðretim Kurulu ve baro baþkanlarý tarafýndan üye olarak seçilenler, yerlerine seçildikleri kiþilerin üyeliklerinin sona ermesini takiben göreve baþlar.
(9) Baþkan ve üyelerin görev süreleri dolmadan görevlerinin herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda, sona erme tarihinden itibaren en fazla bir hafta içinde durum, Kurum tarafýndan kamuoyuna duyurulur ve duyuruyu takip eden onbeþ gün içinde ikinci fýkrada belirtilen þartlarý taþýyanlarýn baþvurularý, Kurum tarafýndan Cumhurbaþkanlýðýna, Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere Baþbakanlýða, Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðýna ve baro baþkanlarýnca seçilecek bir üye için Türkiye Barolar Birliðine iletilir. Bu þekilde seçilenler, yerlerine seçildikleri kiþilerin kalan süresini tamamlar ve bunlardan iki yýl veya daha az süreyle görev yapanlarýn bu görevleri seçilme dönemi olarak deðerlendirilmez.
(10) Kamu görevlisi iken Kurul Baþkanlýðýna ve Ýkinci Baþkanlýða seçilenlerin önceki kurumlarý ve görevleriyle iliþikleri sona erer. Bunlar, memuriyete giriþ þartlarýný kaybetmemeleri kaydýyla, hâkimler ve savcýlar dâhil, görev sürelerinin sona ermesi veya görevden ayrýlma isteðinde bulunmalarý ve otuz gün içinde önceki kurumlarýna baþvurmalarý durumunda, atamaya yetkili makam tarafýndan baþvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde mükteseplerine uygun kadrolara atanýr. Görevin sona erdiði tarihten atama yapýlýncaya kadar, almakta olduklarý aylýk ücret ile sosyal hak ve yardýmlarýn Kurum tarafýndan ödenmesine devam olunur. Bunlarýn Kurumda geçirdiði süreler, özlük ve diðer haklarý açýsýndan önceki kurum veya kuruluþlarýnda geçirilmiþ sayýlýr.
Üyelik teminatý
MADDE 6 – (1) Kurul Baþkaný, Ýkinci Baþkan ve üyelerin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemez. Ancak, seçilmeleri için gerekli þartlarý taþýmadýklarý ya da kaybettikleri Kurulca tespit edilen Baþkan ve üyelerin görevlerine Bakanlar Kurulunca son verilir. Kurul tutanak ve kararlarýný süresi içinde imzalamayan veya karþý oy gerekçesini süresi içinde yazýlý olarak bildirmeyen Baþkan ve üyelerin üyeliklerine de ayný usul çerçevesinde son verilir.
(2) Aðýr ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hâlleri dýþýnda, münhasýran insan haklarýnýn korunmasý ve geliþtirilmesine iliþkin görevleriyle ilgili olarak suç iþlediði ileri sürülen Baþkan, Ýkinci Baþkan ve üyeler yakalanamaz, üstleri ve konutlarý aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Baþbakanlýða derhâl bildirilir. Bu fýkra hükümlerine aykýrý hareket eden kolluk kuvvetleri amir ve memurlarý hakkýnda yetkili Cumhuriyet baþsavcýlýðý tarafýndan genel hükümlere göre doðrudan doðruya soruþturma ve kovuþturma yapýlýr.
(3) Kurul tarafýndan kabul edilebilir mazereti olmaksýzýn bir takvim yýlý içinde toplam üç Kurul toplantýsýna katýlmayan; aðýr hastalýk veya sakatlýk nedeniyle iþ göremeyecekleri saðlýk kurulu raporuyla tespit edilen; görevleri ile ilgili olarak iþledikleri suçlardan dolayý haklarýnda verilen mahkûmiyet kararý kesinleþen; geçici iþ göremezlik hâli üç aydan fazla süren veya üç aydan fazla hürriyeti baðlayýcý cezaya mahkûm edilip de cezasýnýn infazýna fiilen baþlanan üyelerin üyelikleri düþer.
Kurulun görev ve yetkileri
MADDE 7 – (1) Kurul, bu Kanun ve diðer mevzuatta belirtilen görevler yanýnda aþaðýdaki görevleri yapar ve yetkileri kullanýr:
a) Kanunla verilen görevler kapsamýnda Kurumun faaliyet alanýný ve görev önceliklerini belirlemek.
b) Kurumla ve Kurumun görev alanýyla ilgili düzenlemeler yapýlmasýna yönelik kararlar almak.
c) Türkiye’nin taraf olduðu uluslararasý insan haklarý sözleþmelerinin uygulanmasýný izlemek. Bu sözleþmeler tarafýndan kurulan inceleme, izleme ve denetleme mekanizmalarýna Devletin sunmakla yükümlü olduðu raporlarýn hazýrlanmasý sürecinde, ilgili sivil toplum kuruluþlarýndan da yararlanmak suretiyle görüþ bildirmek; bu raporlarýn sunulacaðý uluslararasý toplantýlara, temsilci göndererek katýlmak.
ç) Kurumun diðer ülkelerin ulusal ya da uluslararasý düzeyde faaliyet gösteren benzeri iþleve sahip kurumlarýyla ikili ve çok taraflý iliþkiler kurmasýna karar vermek. Birleþmiþ Milletler ve bölgesel insan haklarý kuruluþlarýyla iþ birliði yapmak ve ortak faaliyetlerde bulunulmasýna karar vermek.
d) Gerek gördüðünde Kurumun kendi alanýnda çalýþan uluslararasý kuruluþlara üye olmasýna veya bu kuruluþlarda Türkiye’nin temsil edilmesine karar vermek.
e) Ýnsan haklarý alanýndaki sorunlar, geliþmeler ile kamu kurum ve kuruluþlarýnýn bu alandaki performanslarýný deðerlendiren yýllýk raporlar hazýrlamak, bunlarý yayýmlamak ve ilgili kiþi ve kuruluþlara daðýtmak. Düzenli yýllýk raporlar dýþýnda, gerek görüldüðünde insan haklarý alanýna iliþkin özel raporlar yayýmlamak.
f) Gerektiðinde üç üyeden müteþekkil heyetler ile özgürlüðünden mahrum býrakýlan ya da koruma altýna alýnan kiþilerin bulunduklarý yerlere ziyaretler gerçekleþtirmek.
g) Kamu kurum ve kuruluþlarý ve sivil toplum kuruluþlarýyla birlikte, insan haklarýnýn geliþtirilmesini teþvik eden ve hak ihlallerinin giderilmesini hedefleyen kampanya ve programlar yürütmek.
ð) Kurum tarafýndan insan haklarý alanýnda yapýlan inceleme ve araþtýrmalarý, hazýrlanan raporlarý ve benzeri çalýþmalarý karara baðlamak.
h) Kurumun stratejik planý ve performans programlarý ile amaç ve hedeflerine uygun olarak hazýrlanan bütçe teklifini görüþmek ve karara baðlamak.
ý) Kurumun performansýný ve mali durumunu gösteren raporlarý onaylamak.
i) Taþýnmaz alýmý, satýmý ve kiralanmasý konularýndaki önerileri görüþüp karara baðlamak.
Kurulun çalýþma esaslarý
MADDE 8 – (1) Kurul, en az ayda bir defa olmak üzere gerekli hâllerde toplanýr. Toplantýlarý Baþkan yönetir. Baþkanýn dýþýnda en az beþ üyenin birlikte talep etmesi hâlinde Kurul, Baþkan tarafýndan beþ gün içinde toplanmak üzere derhâl olaðanüstü toplantýya çaðrýlýr.
(2) Toplantý gündemi Baþkan, yokluðunda Ýkinci Baþkan tarafýndan hazýrlanarak, toplantýdan en az üç gün önce Kurul üyelerine bildirilir. Gündeme yeni madde eklenebilmesi için toplantýda üyelerden birinin öneride bulunmasý ve önerilen maddenin Kurul tarafýndan kabul edilmesi gerekir.
(3) Kurul, en az yedi üyenin hazýr bulunmasý ile toplanýr ve en az altý üyenin ayný yöndeki oyuyla karar alýr. Kararlarda çekimser oy kullanýlamaz.
(4) Kurul kararlarý tutanakla tespit edilir ve karar tutanaðý toplantý esnasýnda veya en geç toplantýyý izleyen beþ iþ günü içinde toplantýya katýlan tüm üyeler tarafýndan imzalanýr. Kurul kararlarý, alýndýðý toplantý tarihinden itibaren en geç onbeþ iþ günü içinde gerekçeleri ve varsa karþý oy gerekçeleri ile birlikte tekemmül ettirilir. Gerektiðinde, Kurul tarafýndan bu süre uzatýlabilir.
(5) Baþkan ve üyeler kendileri, eþleri, evlatlýklarý ve üçüncü derece dâhil üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci derece dâhil ikinci dereceye kadar kayýn hýsýmlarýyla ilgili veya kiþisel menfaat iliþkisi içinde olduklarý konularda müzakere ve oylamaya katýlamaz. Bu durum karar metninde ayrýca belirtilir.
(6) Aksi kararlaþtýrýlmadýkça Kurulun toplantýlarýndaki müzakereler gizlidir.
(7) Ýhtiyaç duyulmasý hâlinde görüþlerinden yararlanýlmak üzere ilgili kiþiler Kurul toplantýsýna davet edilebilir. Ancak, Kurul kararlarý toplantýya dýþarýdan katýlanlarýn yanýnda alýnamaz.
(8) Kurul kararlarý, tekemmül etmesinden itibaren en geç beþ iþ günü içinde ilgili kiþi, kurum ve kuruluþlara gönderilir.
(9) Kurul, gerekli gördüðü durumlarda kararlarýný, kiþisel verilerin gizliliði ilkesine baðlý olarak uygun vasýtalarla kamuoyuna duyurabilir.
(10) Baþkanýn izin, hastalýk, görevde bulunmadýðý diðer hâller ile hangi nedenle olursa olsun görevinin sona ermesi durumunda Ýkinci Baþkan, Baþkana vekâlet eder.
(11) Kurul üyeleri ile Kurum personelinin uyacaklarý mesleki ve etik ilkeler ile Kurulun çalýþma usul ve esaslarýna iliþkin diðer hususlar yönetmelikle düzenlenir.
Teþkilat
MADDE 9 – (1) Kurumun teþkilatý Kurul ve Baþkanlýktan oluþur. Baþkanlýk; Baþkan Yardýmcýsý, hizmet birimleri ve çalýþma gruplarýndan oluþur. Baþkanlýk, Kurul kararlarýný uygulamakla ve diðer konularda Baþkana ve Kurula yardýmcý olmakla görevlidir.
(2) Kurum görevlerinin gerektirdiði asli ve sürekli hizmetler Baþkan, Ýkinci Baþkan, Baþkan Yardýmcýsý ile insan haklarý uzmanlarý ve uzman yardýmcýlarý tarafýndan yürütülür.
Baþkan
MADDE 10 – (1) Baþkan, Kurumun en üst amiri olup, Kurum hizmetlerini mevzuata, Kurumun amaç ve politikalarýna, stratejik planýna, performans programýna ve hizmet kalite standartlarýna uygun olarak düzenler, yürütür ve hizmet birimleri arasýnda koordinasyonu saðlar. Baþkan, Kurumun genel yönetim ve temsilinden sorumludur. Bu sorumluluk, Kurum çalýþmalarýnýn düzenlenmesi, yürütülmesi, denetlenmesi, deðerlendirilmesi ve gerektiðinde kamuoyuna duyurulmasý görev ve yetkilerini kapsar.
(2) Baþkanýn görev ve yetkileri þunlardýr:
a) Kurul toplantýlarýnýn gündemini, gün ve saatini belirlemek ve toplantýlarý yönetmek.
b) Kurul kararlarýnýn tebliðini ve Kurulca gerekli görülenlerin kamuoyuna duyurulmasýný saðlamak ve uygulanmalarýný izlemek.
c) Kurum personelini atamak.
ç) Hizmet birimlerinden gelen önerilere son þeklini vererek Kurula sunmak.
d) Kurumun stratejik planýný, performans programýný hazýrlamak, amaç ve hedeflerini, hizmet kalite standartlarýný belirlemek, insan kaynaklarý ve çalýþma politikalarýný oluþturmak.
e) Belirlenen stratejilere, yýllýk amaç ve hedeflere uygun olarak Kurumun yýllýk bütçesi ile mali tablolarýný hazýrlamak.
f) Kamu kurum ve kuruluþlarý için, insan haklarýna aykýrý uygulamalarýn giderilmesine yönelik rehberler hazýrlamak ve bunlarýn uygulamaya geçirilip geçirilmediðini izlemek.
g) Kurul ile Kurumun ve hizmet birimlerinin uyumlu, verimli, disiplinli ve düzenli bir biçimde çalýþmasý amacýyla koordinasyonu saðlamak, bunlar arasýnda çýkabilecek görev ve yetki sorunlarýný çözmek.
ð) Yýllýk faaliyet raporlarýný hazýrlamak, yýllýk amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine göre faaliyetlerin deðerlendirmesini yapmak ve bunlarý Kurula sunmak.
h) Kurumun diðer kuruluþlarla iliþkilerini yürütmek ve Kurumu temsil etmek.
ý) Kurum Baþkaný adýna imzaya yetkili personelin görev ve yetki alanýný belirlemek.
i) Kurumun yönetim ve iþleyiþine iliþkin diðer görevleri yerine getirmek.
(3) Baþkan, Kuruma iliþkin görevlerinde yardýmcý olmak üzere bir Baþkan Yardýmcýsý atayabilir. Baþkan Yardýmcýsý olarak atanacaklarda;
a) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme ve uluslararasý iliþkiler alanýnda en az dört yýllýk lisans eðitimi veren ve bunlarýn dýþýnda yönetmelikle belirlenen fakültelerden veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olma,
b) Devlet memuriyetinde en az on yýllýk mesleki tecrübeye sahip olma,
c) 657 sayýlý Kanunun 48 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralý alt bentlerinde belirtilen nitelikleri taþýma,
þartlarý aranýr. Baþkan Yardýmcýsýnýn görev süresi dört yýldýr. Görevleri sona erenler yeniden görevlendirilebilir. Baþkanýn görev süresinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde Baþkan Yardýmcýsýnýn görevi de sona erer. Baþkan Yardýmcýlýðýna atananlar, hâkimler ve savcýlar dâhil, görevlerinin sona ermesi durumunda, eski kurum veya kuruluþlarýna baþvurmalarý hâlinde atamaya yetkili makamlar tarafýndan en geç bir ay içerisinde mükteseplerine uygun bir kadroya atanýr; baþvurduklarý tarihten atandýklarý tarihe kadar Kurumdaki mali, sosyal ve özlük haklarýndan yararlanmaya ve aylýklarýný almaya devam eder. Bunlarýn Kurumda geçirdiði süreler özlük ve diðer haklarý açýsýndan önceki kurum veya kuruluþlarýnda geçirilmiþ sayýlýr.
(4) Baþkan; sýnýrlarýný yazýlý olarak açýkça belirlemek þartýyla, Kurula iliþkin olmayan görev ve yetkilerinden bir bölümünü Baþkan Yardýmcýsýna devredebilir. Yetki devri, uygun araçlarla ilgililere duyurulur.
Hizmet birimleri
MADDE 11 – (1) Kurumun hizmet birimleri ile görev ve yetkileri þunlardýr:
a) Ýhlal Ýddialarýný Ýnceleme Birimi;
1) Her türlü insan haklarý ihlali iddialarýný baþvuru üzerine veya resen incelemek, araþtýrmak, deðerlendirmek; bunlarýn sonuçlarýný ilgili kiþi, kurum ve kuruluþlara bildirmek ve takip etmek, sorumlu bulunanlar hakkýnda yasal iþlemlerin baþlatýlmasý için giriþimde bulunmak.
b) Ýþkence ve Kötü Muameleyle Mücadele Birimi;
1) Ýþkencenin ve diðer zalimane, insanlýk dýþý ya da aþaðýlayýcý muamele ya da cezalarýn önlenmesi amacýyla çalýþmalar yapmak.
2) Özgürlüðünden mahrum býrakýlan ya da koruma altýna alýnan kiþilerin bulunduklarý yerlere haberli veya habersiz düzenli ziyaretler gerçekleþtirmek, bu ziyaretlere iliþkin raporlarý ilgili kurum ve kuruluþlara iletmek, Kurulca gerekli görülmesi durumunda kamuoyuna açýklamak; ceza infaz kurumlarý ve tutukevleri izleme kurullarý, il ve ilçe insan haklarý kurullarý ile diðer kiþi, kurum ve kuruluþlarýn bu gibi yerlere gerçekleþtirdikleri ziyaretlere iliþkin raporlarý incelemek ve deðerlendirmek. Kamu kurum ve kuruluþlarý ile görevliler, bu tür ziyaretler sebebiyle gerekli yardým ve kolaylýðý göstermek zorundadýr.
c) Hukuk Birimi;
1) Ýnsan haklarý ile ilgili mevzuat taslaklarý, mevzuat, uygulamalar ve diðer hukuki konular hakkýnda ilgili kiþi, kurum ve kuruluþlara veya kamuoyuna talep üzerine veya resen görüþ bildirmek ve tavsiyelerde bulunmak.
2) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayýlý Genel Bütçe Kapsamýndaki Kamu Ýdareleri ve Özel Bütçeli Ýdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine Ýliþkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre hukuk birimlerine verilen görevleri yapmak.
3) Yerli ve yabancý kurum ve kuruluþlarla görev alanýyla ilgili konularda iþ birliði yapmak.
4) Ýnsan haklarý ihlali tespiti yapan yargý kararlarýnýn idare tarafýndan gereði gibi uygulanmasýný takip etmek.
ç) Eðitim Birimi;
1) Ýnsan haklarý bilincinin yaygýnlaþtýrýlmasý için çalýþmak; bu amaçla ilgili kiþi, kurum ve kuruluþlarla iþ birliði yapmak, görüþ bildirmek ve tavsiyelerde bulunmak.
2) Milli Eðitim Bakanlýðý müfredatýnda bulunan insan haklarý ile ilgili bölümlerin hazýrlanmasýna; Yükseköðretim Kurulunun koordinesinde üniversitelerin insan haklarý bölümlerinin kurulmasýna ve müfredatýnýn belirlenmesine katkýda bulunmak.
3) Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn meslek öncesi ve meslek içi insan haklarý eðitimlerine yönelik olarak çalýþmalarda bulunmak.
4) Ýstekleri hâlinde kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel kuruluþlara yönelik insan haklarý konulu eðitim programlarý düzenlemek.
d) Dýþ Ýliþkiler ve Proje Birimi;
1) Kurumun dýþ iliþkilerine yönelik faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.
2) Ýnsan haklarýyla ilgili proje hazýrlamak ve yürütmek.
e) Medya ve Halkla Ýliþkiler Birimi;
1) Medya ile olan iliþkileri düzenlemek ve medyayý takip etmek.
2) Halkla iliþkiler politikasýný düzenlemek ve yürütmek.
3) Bu Kanunla ve diðer mevzuatla Kuruma verilen görevlerin ifasýna yönelik çalýþmalarýn sonuçlarýný ilgili kurum ve kuruluþlara iletmek, Baþkanýn gerekli görmesi durumunda kamuoyuna açýklamak.
f) Bilgi ve Dokümantasyon Birimi;
1) Ýnsan haklarý konularýnda veri tabaný ve dokümantasyon merkezi oluþturmak.
2) Bilgi teknolojileri alanýnda çalýþmalarda bulunmak.
g) Strateji Geliþtirme Birimi;
1) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayýlý Kanunun 15 inci maddesi ve diðer mevzuatla strateji geliþtirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak.
ð) Ýnsan Kaynaklarý ve Destek Birimi;
1) Kurumun personel politikasýný belirlemek, personelin eðitimi konularýnda çalýþmalar yapmak ve özlük iþlemlerini yürütmek.
2) Kurumun idari, mali ve sosyal hizmetlerini yürütmek.
3) Sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini yürütmek.
(2) Birinci fýkrada belirtilen birimler Baþkan tarafýndan belirlenen insan haklarý uzmanlarýnýn eþgüdümünde faaliyet gösterir. Hukuk Biriminin eþgüdümünü yürütecek insan haklarý uzmanýnýn avukatlýk stajýný tamamlamýþ olmasý gerekir.
(3) Baþkanýn onayý ile Kurum personelinden çalýþma gruplarý oluþturulabilir. Gruplar, Baþkan tarafýndan görevlendirilecek personelin eþgüdümünde faaliyet gösterir.
(4) Kurum, görev alanýna giren konularla ilgili olarak çalýþmalarda bulunmak üzere kamu kurum ve kuruluþlarý, sivil toplum kuruluþlarý ve konu ile ilgili uzmanlarýn katýlýmý ile geçici ve sürekli kurullar oluþturabilir.
(5) Bürolarýn kurulmasýna veya kaldýrýlmasýna, Kurumun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bürolarýn görev ve yetkilerine ve diðer hususlara iliþkin usul ve esaslar Kurul tarafýndan belirlenir.
Baþvurular
MADDE 12 – (1) Ýnsan haklarý ihlalinden zarar gördüðü iddiasýnda bulunan her gerçek ve tüzel kiþi Kuruma baþvurabilir. Bu hakkýn etkin bir þekilde kullanýlmasýna hiçbir surette engel olunamaz.
(2) Baþvurulara iliþkin usul ve esaslar Kurum tarafýndan çýkarýlacak yönetmelikle belirlenir.
Ýnceleme, araþtýrma ve ziyaretler
MADDE 13 – (1) Bu Kanun ve diðer mevzuatla Kuruma verilen inceleme, araþtýrma, ziyaret ve rapor hazýrlama görevleri ile diðer görevler, insan haklarý uzman ve uzman yardýmcýlarý ile diðer görevliler tarafýndan yapýlýr. Bunlar, Baþkanýn yetkilendirmesi hâlinde, tüm kamu kurum ve kuruluþlarý ile diðer gerçek ve tüzel kiþilerden ilgili bilgi ve belgeleri istemeye, incelemeye ve bunlarýn örneklerini almaya, ilgililerden yazýlý ve sözlü bilgi almaya, özgürlüðünden mahrum býrakýlan ya da koruma altýna alýnan kiþilerin bulunduklarý yerleri ziyaret etmeye, buralarda inceleme yapmaya ve gerekli tutanaklarý düzenlemeye yetkilidir. Kamu kurum ve kuruluþlarý ile diðer gerçek ve tüzel kiþiler, Kurumun taleplerini gecikmeksizin yerine getirmek zorundadýrlar.
(2) Kurumun görev ve yetki alanýna giren konularda yerinde inceleme ve araþtýrma yapmak üzere, Baþkanýn belirleyeceði Kurum personelinin baþkanlýðýnda, ilgili kurum ve kuruluþlarýn temsilcilerinin ve kiþilerin katýlýmýyla heyet oluþturulabilir. Heyette görev alacak kamu kurum ve kuruluþlarý temsilcileri kendi kurum ve kuruluþlarýnca, diðer kiþiler ise Baþkan tarafýndan belirlenir. Heyetler tarafýndan yapýlan inceleme ve araþtýrma sonuçlarý Kurum tarafýndan bir rapor hâline getirilir. Heyetlerin giderleri Kurum bütçesinden karþýlanýr.
Düzenli istiþareler
MADDE 14 – (1) Kurum, insan haklarý sorunlarýný tartýþmak ve insan haklarý konularýnda bilgi ve görüþ alýþveriþinde bulunmak amacýyla, kamu kurum ve kuruluþlarý, sivil toplum kuruluþlarý, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluþlar, yükseköðretim kurumlarý, basýn-yayýn kuruluþlarý, araþtýrmacýlar ve ilgili diðer kiþi, kurum ve kuruluþlarla en az üç ayda bir düzenli istiþareler gerçekleþtirir.
(2) Kurum, 4 üncü maddede sayýlan görev ve yetkilere iliþkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonunu yýlda en az bir defa bilgilendirir.
Personel ve özlük haklarýna iliþkin hükümler
MADDE 15 – (1) Kurum personeli, 657 sayýlý Kanuna tabidir. Baþkan tarafýndan birimlerin eþgüdümü için görevlendirilecek insan haklarý uzmanlarýna kadrolarý için öngörülen ücret göstergesi yüzde on artýrýmlý olarak ödenir.
(2) Baþkan, Ýkinci Baþkan ve Baþkan Yardýmcýsýnýn sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun geçici 4 üncü maddesi hükümleri saklý kalmak kaydýyla, 5510 sayýlý Kanun hükümlerine göre tespit olunur. Ancak, sigorta primine veya emeklilik keseneðine esas alýnacak aylýk ücret ile emekli aylýðýnýn hesabýnda, Baþkan ve Ýkinci Baþkan için Baþbakanlýk genel müdürleri, Baþkan Yardýmcýsý için genel müdür yardýmcýlarý için tespit edilen ek gösterge ve makam tazminatý ile temsil veya görev tazminatý ve diðer ödeme unsurlarý dikkate alýnýr. Bu görevlerde geçirilen süreler makam tazminatý veya yüksek hâkimlik tazminatý ödenmesini gerektiren görevlerde geçmiþ sayýlýr.
(3) Baþkana, Baþbakanlýk genel müdürlerine mali haklar kapsamýnda fiilen yapýlmakta olan her türlü ödemeler toplamý tutarýnda aylýk ücret ödenir. Ýkinci Baþkana ise Baþkan için belirlenen ücretin yüzde doksanbeþi tutarýnda ayný usul ve esaslara göre ödeme yapýlýr. Baþbakanlýk genel müdürlerine ödenenlerden, vergi ve diðer yasal kesintilere tabi olmayanlar bu maddeye göre yapýlacak ödemelerde de vergi ve diðer yasal kesintilere tabi olmaz. 657 sayýlý Kanun ve diðer ilgili mevzuat uyarýnca Baþbakanlýk genel müdürlerinin yararlanmýþ olduðu sosyal hak ve yardýmlardan, Baþkan ve Ýkinci Baþkan da ayný usul ve esaslar çerçevesinde yararlanýrlar. Kurul üyelerine, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayýlý Harcýrah Kanunu hükümleri saklý kalmak kaydýyla, fiilen görev yaptýklarý her gün için, uhdesinde kamu görevi bulunanlara (6.000), uhdesinde kamu görevi bulunmayanlara (7.000) gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak miktarda huzur hakký ödenir. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapýlmaz. Bir ayda fiilen görev yapýlan gün sayýsýnýn üçü aþmasý hâlinde, aþan günler için huzur hakký ödenmez.
(4) Kurumda, özel bilgi ve ihtisasý gerektiren iþlerde, Kurumun faaliyet alanýna iliþkin konularda en az on yýl mesleki tecrübesi bulunanlar ile doktor unvan ve derecesini alanlar arasýndan, 657 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fýkrasýna göre sözleþmeli personel çalýþtýrýlabilir. Bu personele ödenecek ücretlerin net tutarý, birinci dereceli insan haklarý uzmanýna ödenen net tutarý aþamaz. Bu fýkra uyarýnca çalýþtýrýlacaklarýn sayýsý, Kurumda fiilen çalýþan insan haklarý uzmaný ve uzman yardýmcýsý sayýsýnýn yüzde onunu geçemez.
(5) Baþkan ve üyeler 5237 sayýlý Kanun açýsýndan kamu görevlileri gibi yargýlanýr. 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayýlý Memurlar ve Diðer Kamu Görevlilerinin Yargýlanmasý Hakkýnda Kanun uyarýnca Baþkan ve üyeler için soruþturma izinleri Baþbakan tarafýndan verilir. Soruþturma izni verilmesi veya verilmemesine iliþkin kararlara karþý yapýlan itirazlar, Danýþtay tarafýndan karara baðlanýr.
Ýnsan haklarý uzmanlarý ve uzman yardýmcýlarý
MADDE 16 – (1) Kurumda, Ýnsan Haklarý Uzman Yardýmcýlýðýna atanabilmek için, 657 sayýlý Kanunun 48 inci maddesinde sayýlan þartlara ek olarak en az dört yýllýk lisans eðitimi veren yurt içi veya denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olma þartý aranýr.
(2) Ýnsan haklarý uzman yardýmcýlarýnýn mesleðe alýnmalarý, yetiþtirilmeleri, yarýþma sýnavý, tez hazýrlama ve yeterlik sýnavlarý ile uzmanlýða atanmalarý ile diðer hususlar hakkýnda 657 sayýlý Kanunun ek 41 inci maddesi hükümleri uygulanýr.
(3) Hukuk Biriminde görevlendirilecek insan haklarý uzman yardýmcýlarý ile insan haklarý uzmanlarýnýn avukatlýk stajýný tamamlamýþ olmalarý zorunludur.
Kamu kurum ve kuruluþlarýndaki personelin görevlendirilmesi
MADDE 17 – (1) Merkezî yönetim kapsamýndaki kamu idarelerinde, sosyal güvenlik kurumlarýnda, mahallî idarelerde, mahallî idarelerin baðlý kuruluþlarýnda, mahallî idare birliklerinde, döner sermayeli kuruluþlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kamu tüzel kiþiliðini haiz kuruluþlarda, sermayesinin yüzde ellisinden fazlasý kamuya ait kuruluþlarda, iktisadi devlet teþekkülleri ve kamu iktisadi kuruluþlarý ile bunlara baðlý ortaklýklar ve müesseselerde çalýþanlar kurumlarýnýn, hâkimler ve savcýlar ise kendilerinin muvafakati ile aylýk, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diðer mali ve sosyal hak ve yardýmlarý kurumlarýnca ödenmek kaydýyla geçici olarak Kurumda görevlendirilebilir. Kurumun bu konudaki talepleri, ilgili kurum ve kuruluþlarca öncelikle sonuçlandýrýlýr.
Yasaklar ve yükümlülükler
MADDE 18 – (1) Baþkan ve üyeler 19/4/1990 tarihli ve 3628 sayýlý Mal Bildiriminde Bulunulmasý, Rüþvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa tabidir. Baþkan ve üyeler göreve baþladýklarý ve görevlerinin sona erdiði tarihten itibaren bir ay içinde mal beyanýnda bulunurlar.
(2) Baþkan ve üyeler ile Kurum personeli görevlerini yerine getirmeleri sýrasýnda edindikleri kamuya, ilgililere ve üçüncü kiþilere ait gizlilik taþýyan bilgileri, kiþisel verileri, Kurumla ilgili gizlilik taþýyan bilgileri, ticari sýrlarý ve bunlara ait belgeleri bu konuda kanunen yetkili kýlýnan mercilerden baþkasýna açýklayamaz, kendilerinin veya üçüncü kiþilerin yararýna kullanamaz. Bu yükümlülük görevden ayrýlmalarýndan sonra da devam eder.
Yöneticilerin sorumluluklarý ve düzenleme yetkisi
MADDE 19 – (1) Kurumun her kademedeki yöneticileri, görevlerini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarýna uygun olarak yürütmekten üst kademelere karþý sorumludur.
(2) Kurum, görev, yetki ve sorumluluk alanýna giren ve önceden kanunla düzenlenmiþ konularda idari düzenlemeler yapabilir.
Kadrolar ve hizmet satýn alma
MADDE 20 – (1) Kurum kadrolarýnýn tespiti, ihdasý, kullanýmý ve iptali ile kadrolara iliþkin diðer hususlar 13/12/1983 tarihli ve 190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre düzenlenir.
(2) Kurum, geçici veya belli bir ihtisas gerektiren nitelikteki iþler için hizmet satýn alabilir.
Kurumun gelirleri
MADDE 21 – (1) Kurumun gelirleri þunlardýr:
a) Genel bütçeden tahsis edilecek ödenekler.
b) Kuruma yapýlacak her türlü baðýþ, yardým ve vasiyetler.
c) Kurum gelirlerinin deðerlendirilmesinden elde edilen gelirler.
ç) Diðer gelirler.
Deðiþtirilen ve yürürlükten kaldýrýlan hükümler, kadro iptal ve ihdasý
MADDE 22 – (1) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun;
a) 36 ncý maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fýkrasýnýn (11) numaralý bendine “Aile ve Sosyal Politikalar Uzman Yardýmcýlarý,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ýnsan Haklarý Uzman Yardýmcýlarý,” ve “Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanlýðýna,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ýnsan Haklarý Uzmanlýðýna,”,
b) 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kýsmýnýn “(A) Özel Hizmet Tazminatý” bölümünün (ð) bendine “Ýhracatý Geliþtirme Uzmanlarý,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ýnsan Haklarý Uzmanlarý,”,
c) (I) sayýlý Ek Gösterge Cetvelinin “I- Genel Ýdare Hizmetleri Sýnýfý” bölümünün (g) bendine “Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanlarý,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ýnsan Haklarý Uzmanlarý,”,
ibareleri eklenmiþtir.
(2) 27/6/1989 tarihli ve 375 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 10 uncu maddesinin birinci fýkrasýna “sosyal güvenlik kurumlarý,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Ýnsan Haklarý Kurumu,” ibaresi eklenmiþtir.
(3) 5018 sayýlý Kanuna ekli (II) sayýlý cetvelin “B) Özel Bütçeli Diðer Ýdareler” bölümüne “45) Türkiye Ýnsan Haklarý Kurumu” ibaresi eklenmiþtir.
(4) 10/10/1984 tarihli ve 3056 sayýlý Baþbakanlýk Teþkilatý Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin Deðiþtirilerek Kabulü Hakkýnda Kanunun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (m) bendi, 17/A maddesi, ek 4 üncü, ek 5 inci ve ek 6 ncý maddeleri ile anýlan Kanunun eki cetvelin ana hizmet birimlerinin düzenlendiði (13) numaralý bölümü yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
(5) Ekli (1) sayýlý listede yer alan kadro iptal edilerek, 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerden çýkarýlmýþ, ekli (2) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek, 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvele Ýnsan Haklarý Kurumu bölümü olarak eklenmiþtir.
Geçiþ hükümleri
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) Kurum Baþkanlýðý ve Ýkinci Baþkanlýðýna ilk defa seçileceklerin ilk görev süresi altý yýl olarak uygulanýr. Ad çekme yoluyla yapýlacak kura sonuçlarýna göre, Kurumun ilk üyelerinden dördünün ilk görev süresi altý yýl, üçünün ilk görev süresi dört yýl, ikisinin ilk görev süresi de iki yýl olarak uygulanýr.
(2) a) Kurul üyeliklerine ilk defa Cumhurbaþkaný tarafýndan seçilecek adaylar Cumhurbaþkanlýðý Genel Sekreterliðine, Bakanlar Kurulu tarafýndan seçilecek adaylar Baþbakanlýða, Yükseköðretim Kurulu tarafýndan seçilecek adaylar Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðýna ve baro baþkanlarý tarafýndan seçilecek adaylar Türkiye Barolar Birliði Baþkanlýðýna bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren en geç otuz gün içinde baþvurur veya 5 inci maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilenler tarafýndan teklif edilir. Kurul üyeliklerine ilk seçimler en geç 23/9/2012 tarihine kadar gerçekleþtirilir.
b) Baþvuru tarihinin sona erdiði günden itibaren on gün içinde Türkiye Barolar Birliði Baþkanlýðý tarafýndan belirlenen yer ve zamanda baro baþkanlarý tarafýndan seçim yapýlýr. Her bir baro baþkanýnýn oy kullanabileceði bu seçimde, en fazla oy alan aday üye seçilmiþ sayýlýr.
(3) Baþbakanlýk teþkilatýna ait taþýnýr, araç, gereç, malzeme, demirbaþ ve taþýtlardan, bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla Ýnsan Haklarý Baþkanlýðý tarafýndan kullanýlanlar, Baþbakanlýk ile Kurum arasýnda düzenlenecek protokole göre Kuruma devredilir.
(4) Baþbakanlýða ait her türlü hak ve yükümlülüklerden; Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýný ilgilendirenler, hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn Kuruma devredilmiþ, taþýnmazlar ise Kuruma tahsis edilmiþ sayýlýr.
(5) Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla, geçici olarak görevlendirilenler de dâhil olmak üzere, Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýnda görev yapan personelden Kurumda geçici olarak görevlendirilmek isteyenler, talepleri üzerine 17 nci maddeye göre Kurumda geçici olarak görevlendirilebilir.
(6) Kurumun teþkilatý bu Kanuna göre yeniden düzenleninceye kadar, Kurum tarafýndan yürütülecek hizmetlerin Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýnda görevli personel eliyle yürütülmesine devam edilir.
(7) Kurum bürolarý kuruluncaya kadar, il ve ilçe insan haklarý kurullarý, Kurum bürosu olarak görev yapar.
(8) Kurumun 2012 mali yýlý harcamalarý, 21/12/2011 tarihli ve 6260 sayýlý 2012 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun ilgili hükmüne göre yeni bir düzenleme yapýlýncaya kadar, Baþbakanlýðýn 2012 yýlý bütçesinde yer alan Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýna ait ödeneklerden karþýlanýr.
(9) Bu maddede öngörülen bütün geçiþ, devir, temlik ve intikal iþlemleriyle düzenlenecek protokoller, her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fonlardan müstesnadýr.
(10) Bir defaya mahsus olmak üzere, insan haklarý ile ilgili yargýlama, inceleme, araþtýrma, denetleme, uygulama veya danýþma konularýnda en az üç yýl çalýþmýþ olmak kaydýyla, 16 ncý maddenin birinci fýkrasýna göre belirlenecek yükseköðretim kurumlarýný bitirerek mesleðe özel yarýþma sýnavý ile giren ve belirli süreli meslek içi eðitimden sonra özel bir yeterlik sýnavý sonunda atanmýþ olanlar, hâkimler, savcýlar ile bu meslekten sayýlanlar ile en az yüksek lisans düzeyinde eðitim görmüþ üniversite öðretim elemanlarýndan,
a) Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýndan en az (C) düzeyinde puaný olan veya buna denk kabul edilen ve uluslararasý geçerliliði bulunan bir belgeye sahip olanlar,
b) Ýnsan Haklarý Uzman Yardýmcýlýðýna atanabilme niteliklerini haiz ve kýrkbeþ yaþýný doldurmamýþ olanlar,
bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içinde açýlacak yeterlik sýnavýnda baþarýlý olmalarý hâlinde, baþarý sýralamasý dikkate alýnarak insan haklarý uzmaný olarak atanýrlar. Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla, diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnýn kadrosunda olmakla birlikte en az beþ yýldýr Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýnda geçici olarak görevlendirilen personelden bu fýkrada belirtilen nitelikleri haiz olanlar ile Baþbakanlýk Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýnda en az altý ay süreyle görev yapmýþ olan Baþbakanlýk uzmanlarý, insan haklarý uzmaný kadrolarýna; anýlan Baþkanlýkta en az altý ay süreyle görev yapmýþ olan Baþbakanlýk uzman yardýmcýlarý ise Ýnsan Haklarý Uzman Yardýmcýsý kadrolarýna, bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içinde talepleri hâlinde kurumlarýnýn muvafakatiyle atanabilir. Baþbakanlýk uzman ve uzman yardýmcýlarýnýn, Baþbakanlýk Uzmanlýðý ve Uzman Yardýmcýlýðýnda geçirdiði süreler, Ýnsan Haklarý Uzmanlýðý ve Uzman Yardýmcýlýðýnda geçirilmiþ sayýlýr ve bunlardan 375 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 12 nci maddesi hükmünden yararlananlarýn bu haklarý söz konusu kadrolarda bulunduklarý sürece devam eder. Bu fýkra hükümlerine göre Ýnsan Haklarý Uzmanlýðýna atanacak olanlarýn sayýsý, toplam insan haklarý uzmaný ve insan haklarý uzman yardýmcýsý kadro sayýsýnýn yüzde yirmisini geçemez. Sýnava iliþkin esaslar Kurum tarafýndan hazýrlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Yürürlük
MADDE 23 – (1) Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 24 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
SINIFI |
UNVANI |
DERECESÝ |
ADEDÝ |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Baþkaný |
1 |
1 |
|
TOPLAM |
|
1 |
SINIFI |
UNVANI |
KADRO
DERECESÝ |
SERBEST
KADRO
ADEDÝ |
TOPLAM
KADRO
ADEDÝ |
GÝH |
Baþkan Yardýmcýsý |
1 |
1 |
1 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzmaný |
1 |
6 |
6 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzmaný |
2 |
6 |
6 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzmaný |
3 |
6 |
6 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzmaný |
4 |
6 |
6 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzmaný |
5 |
6 |
6 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzmaný |
7 |
5 |
5 |
GÝH |
Ýnsan Haklarý Uzman Yardýmcýsý |
9 |
25 |
25 |
GÝH |
Mali Hizmetler Uzmaný |
4 |
1 |
1 |
SH |
Sosyal Çalýþmacý |
5 |
1 |
1 |
SH |
Psikolog |
3 |
1 |
1 |
GÝH |
Mütercim Tercüman |
5 |
1 |
1 |
TH |
Kütüphaneci |
7 |
1 |
1 |
GÝH |
Memur |
8 |
2 |
2 |
GÝH |
Memur |
9 |
2 |
2 |
GÝH |
Bilgisayar Ýþletmeni |
7 |
2 |
2 |
GÝH |
Sekreter |
7 |
1 |
1 |
GÝH |
Sekreter |
8 |
1 |
1 |
GÝH |
Santral Memuru |
9 |
1 |
1 |
|
TOPLAM |
|
75 |
75 |