Tapu ve Kadastro Kurulunun Görev, Yetki ve Çalýþma Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik
Ekleyen: Mehtap Deniz | Tarih: 4-05-2011 | Kategori: Yönetmelik | Not


30 Nisan 2011 CUMARTESÝ
Resmî Gazete
Sayý : 27920

Bay
ýndýrlýk ve Ýskân Bakanlýðý (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü)ndan:

TAPU VE KADASTRO KURULUNUN GÖREV, YETKÝ VE ÇALIÞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELÝK

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünün görüþüne esas olmak üzere; Genel Müdürlüðe intikal eden tapu ve kadastroyla ilgili konular ile bunlara iliþkin uygulama ve görüþ farklýlýklarýný gidermeye yönelik Tapu ve Kadastro Kurulunun kuruluþ, görev, yetki ve çalýþma usul ve esaslarýný belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 25/11/2010 tarihli ve 6083 sayýlý Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fýkrasýna dayanýlarak hazýrlanýlmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmeliðin uygulanmasýnda;

a) Genel Müdür: Tapu ve Kadastro Genel Müdürünü,

b) Genel Müdürlük: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünü,

c) Genel müdür yardýmcýsý: Tapu ve kadastro genel müdür yardýmcýlarýný,

ç) Kurul: Genel Müdürlüðe intikal eden tapu ve kadastro ile ilgili konular ile bunlara iliþkin uygulama ve görüþ farklýlýklarýný gidermek üzere oluþturulan Tapu ve Kadastro Kurulunu,

d) Baþkan: Kurul toplantýlarýna baþkanlýk eden Genel Müdür veya genel müdür yardýmcýsýný,

e) Sekreterlik: Kurul bünyesinde oluþturulan þube müdürlüðünü,

ifade eder.

Kurulun oluþumu

MADDE 4 (1) Kurul, Genel Müdürün veya incelenen konunun niteliðine göre görevlendireceði bir genel müdür yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, Teftiþ Kurulu Baþkaný, Birinci Hukuk Müþaviri, Tapu Dairesi Baþkaný, Kadastro Dairesi Baþkaný ile Genel Müdür tarafýndan görevlendirilecek, ikisi kadastro ve teknik, ikisi de tapu ve hukuk konularýnda en az 10 yýllýk mesleki bilgi ve deneyime sahip kiþilerden oluþur.

(2) Genel Müdür tarafýndan görevlendirilen kiþiler hariç olmak üzere, Kurul üyelerinin görevlerinin baþýnda bulunmadýklarý durumlarda yerlerine vekâlet edenler, Kurul üyesi olarak toplantýya katýlýrlar.

(3) Kurul, ihtiyaç duyulduðu takdirde görüþlerine baþvurmak üzere, inceleme konusunu Kurula intikal ettiren daire baþkaný, konusunda uzman Genel Müdürlük personeli veya diðer kiþileri toplantýlara çaðýrabilir. Ancak bu kiþilerin oy kullanma haklarý yoktur.

Kurulda görevlendirileceklerin nitelikleri

MADDE 5 (1) Kurulda görevlendirileceklerin 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel þartlarý taþýmalarý gerekir.

Kurulun görevleri

MADDE 6 (1) Kurulun, Genel Müdür tarafýndan görüþülmesi istenilen tapu ve kadastroyla ilgili hukuki, teknik, idari ve mali konulara iliþkin görevleri þunlardýr:

a) Genel Müdürlük merkez teþkilatý arasýnda oluþan uygulama ve görüþ farklýlýklarýný gidermek,

b) Genel Müdürlük taþra teþkilatý veya üçüncü kiþilerce Genel Müdürlüðe intikal ettirilen konulara iliþkin olarak Genel Müdürlük ana hizmet, danýþma ve denetim veya yardýmcý hizmet birimleri arasýnda oluþan uygulama ve görüþ farklýlýklarýný gidermek,

c) Hizmet ve hizmet sunumuna iliþkin konularda ortaya çýkan yeni uygulamalarda meydana gelen tereddütleri gidermek,

ç) Mevzuatýn uygulanmasýnda ortaya çýkan aksaklýklarýn giderilmesine yönelik tespit ve önerilerde bulunmak,

d) Genel Müdürlük tarafýndan yürütülen projelerle ilgili olarak görüþ bildirmek,

e) Ýlgili birimlerce hazýrlanan kanun, tüzük, yönetmelik ve genelge taslaklarýný incelemek,

f) Kurulca daha evvel karara baðlanan hususlarda baþkanlýklarýn görüþ deðiþikliði taleplerini karara baðlamak.

(2) Kurul, birinci fýkrada hüküm altýna alýnan görevleri, kanun, tüzük ve yönetmeliklerle verilen görev ve sorumluluklar saklý kalmak kaydýyla Genel Müdürlük görüþünün oluþturulmasýnda görevlidir.

Kurulun yetkisi

MADDE 7 (1) Kurul görevleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyduðu her türlü kayýt, belge ve bilgiyi ilgili birimlerden isteyebilir. Kurulun talepleri öncelikle yerine getirilir.

(2) Kurul, gerektiðinde mahallinde keþif ve inceleme yapabilir veya yaptýrabilir.

(3) Birimler, Kurula intikal ettirilecek konularý ayrýntýlý bir biçimde açýklamak,  incelemeler sonucu hukuki, idari, mali ve teknik açýdan tereddüde düþülen hususlarý belirtmek, konu ile ilgili bilgi, belge ve diðer birimlerin görüþünü de ekleyerek Kurula baþvururlar. Usulüne uygun yapýlmayan baþvurular gerekçeleri yazýlmak suretiyle Kurulca reddedilir.

Toplantý ve karar yeter sayýsý

MADDE 8 (1) Kurul, Genel Müdür veya Genel Müdürün görevlendireceði genel müdür yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda üye tam sayýsýnýn en az üçte ikisi ile toplanýr. Baþkanýn Kurul toplantýsýnda bulunamamasý durumunda,  görevlendireceði bir üye Kurula baþkanlýk eder. Baþkan, toplantý yeter sayýsý saðlanamadýðý durumlarda, belirleyeceði bir tarihte Kurulu yeniden toplantýya çaðýrýr.

(2) Kurul, gündemindeki konularý görüþerek karara baðlar. Kararlar, üye tamsayýsýnýn salt çoðunluðu ile alýnýr. Çekimser oy kullanýlamaz. Baþkan, Kurul toplantýlarýnýn yapýlmasýný ve kararlarýn tutanaða geçirilmesini saðlar.

Toplantý gündemi ve kararlarýn alýnmasý

MADDE 9 (1) Kurul, Baþkanýn uygun göreceði yer ve tarihte Genel Müdürün uygun göreceði iþleri görüþmek üzere toplanýr.

(2) Kurulun toplantý gündemi, Baþkanýn talimatlarý doðrultusunda Sekreterlikçe hazýrlanýr. Gündem içeriði için üyeler de toplantýdan önce öneride bulunabilir. Ancak, gündeme son þeklini Baþkan verir.

(3) Toplantý gündemi, acil durumlar dýþýnda, toplantý tarihinden en az bir hafta önceden varsa bilgi ve belgelerle birlikte Kurul üyelerine gönderilir.

(4) Gündem, üyelere gönderildikten sonra da Genel Müdür tarafýndan gerekli görüldüðü hallerde gündem deðiþikliði yapýlabilir.

(5) Kurul toplantýlarý gündeme baðlý olarak açýlýr, görüþülür ve karara baðlanýr. Kurul kararlarý, Genel Müdürün onayýna sunulur. Genel Müdür tarafýndan kararlar bir kez daha görüþülmek üzere Kurula geri gönderilebilir. Kurul kararlarý Genel Müdürün onayý ile kesinleþir. Kararlarýn tarihi, numarasý ve özeti karar defterine yazýlýr.

(6) Kurul, gündemine alýnan konular üzerinde detaylý çalýþmalar yaparak rapor ve rapor taslaklarý hazýrlamak üzere, gerektiðinde üyeler arasýndan çalýþma gruplarý oluþturabilir. Çalýþma gruplarýnca, baþkan ve raportör belirlenir. Hazýrlanan raporlarýn sonuç bölümü, maddeler halinde çalýþma grubu baþkanýnca Kurulun onayýna sunulur.

(7) Kurul kararlarý, Baþkan ve üyelerce imzalanýr. Kurul kararlarýna ek oluþturacak proje veya belge olmasý halinde, bu evraklar da Kurul üyelerince paraflanarak karar dosyasýnda saklanýr.

(8) Kurul kararlarý, Genel Müdür tarafýndan onaylandýktan sonra gereði yapýlmak üzere ilgili daire baþkanlýklarýna gönderilir.

(9) Genel Müdürlük, genel uygulamalara yön vermek amacýyla gerektiðinde Kurul kararlarýný yayýmlayabilir.

(10) Toplantýya katýlamayan üyelerin mazeretleri toplantý tutanaðýnda belirtilir. Görevlendirilen üyelerden Kurul toplantýlarýna katýlmaya özen göstermeyen üyeler uyarýlýr ve üç defa üst üste mazeretsiz Kurul toplantýlarýna katýlmayan bu üyelerin üyeliði sona ermiþ sayýlýr.

Kararlarýn niteliði ve kararlarda bulunmasý gereken hususlar

MADDE 10 (1) Kurul kararlarý, Genel Müdürlük görüþünün oluþturulmasýnda tavsiye hükmündedir. Kurul kararlarý, þüphe ve tereddüde yol açmayacak þekilde Baþkanýnýn gözetiminde Sekreterlikçe yazýlarak imzaya sunulur.

(2) Kurul kararlarýnda aþaðýdaki hususlarýn bulunmasý zorunludur:

a) Kurul kararýnýn tarih ve sayýsý,

b) Kararý veren Kurul üyelerinin adý, soyadý, unvaný ve imzasý,

c) Kurulun gündemine gelen konuya iliþkin ilgili birimin görüþ özeti,

ç) Ýleri sürülen bütün delillerin ve savunmalarýn deðerlendirilmesi,

d) Gerekçe ve kararýn hukuki dayanaðý,

e) Sonuç,

f) Varsa ayrýk görüþ yazýsý.

Sekreterlik

MADDE 11 (1) Kurulun sekretarya iþleri Kurul bünyesinde oluþturulan þube müdürlüðünce yürütülür.

(2) Sekreterliðin görevleri þunlardýr:

a) Kurulun toplanmasý ve gündemine iliþkin yazýþmalarý yapmak,

b) Hazýrlanan gündemi Kurul üyelerine göndermek,

c) Kurul toplantýlarýnda Baþkana ve kurul üyelerine yardýmcý olmak,

ç) Kurul kararlarýnýn kurul üyelerine ve ilgili birimlere gönderilmesini saðlamak,

d) Kurul kararlarýna iliþkin yazýþma, kayýt, dosyalama ve arþivleme hizmetlerini yapmak,

e) Kurul kararlarýný raporlamak,

f) Baþkaný tarafýndan verilecek diðer görevleri yerine getirmek.

Huzur hakký

MADDE 12 (l) Genel Müdürlük dýþýndan görevlendirilen Kurul üyelerine, ayda dört toplantýyý geçmemek üzere katýldýklarý her toplantý için (3000) gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutarda huzur hakký ödenir.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünün baðlý olduðu Bakan