Adnan Menderes Üniversitesi Yabancı Dil Öğretimi Ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik
Ekleyen: Gokhan Kartal | Tarih: 3-07-2009 | Kategori: Yönetmelik | Not
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
            Amaç
             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; öğrencilere alanları ile ilgili yabancı dilde her türlü yayını izleyebilmek, bilimsel etkinliklere katılabilmek, sözlü ve yazılı olarak kendilerini ifade edebilmek, mesleki, kültürel ve toplumsal yaşamda gerekli olan yabancı dil ile iletişimi sağlayabilme yeterliliğini kazandırmak için açılan yabancı dil sınıflarının öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.
             Kapsam
             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Adnan Menderes Üniversitesine bağlı enstitü, fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen yabancı dil öğretimi ve sınavlarında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.
             Dayanak
             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
             Tanımlar
             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
             a) Birim: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı tüm enstitü, fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,
             b) Dekan: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakültelerin dekanlarını,
             c) Enstitü: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı enstitüleri,
             ç) Fakülte: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakülteleri,
             d) Konservatuvar: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı Devlet Konservatuvarını,
             e) Meslek Yüksekokulu: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı, ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan meslek yüksekokullarını,
             f) Müdür: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı enstitü, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının müdürlerini,
             g) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,
             ğ) Rektör: Adnan Menderes Üniversitesi Rektörünü,
             h) Senato: Adnan Menderes Üniversitesi Senatosunu,
             ı) Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesini,
             i) Yabancı Diller Yüksekokulu: Adnan Menderes Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,
             j) Yüksekokul: Adnan Menderes Üniversitesine bağlı lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapılan yüksekokulları
             ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Kayıt-Kabul ve Yabancı Dil Öğretimiyle İlgili Esaslar
             Yabancı dil derslerine kayıt-kabul
             MADDE 5 – (1) Yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran ve öğretim dili Türkçe ya da kısmen yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrenciler, kayıt yaptırdıkları eğitim-öğretim yılının başında, Yabancı Diller Yüksekokulunca düzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulur.
             (2) Yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran ve öğretim dili tamamen yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrenciler, kayıt yaptırdıkları eğitim-öğretim yılının başında, kayıtlı oldukları birimce düzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulur.
             (3) Yabancı dil seviye tespit sınavından;
             a) 100 tam not üzerinden en az 60 puan alanlar, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden,
             b) 100 tam not üzerinden en az 65 puan alanlar, öğretim dili Türkçe ya da kısmen yabancı dil olan programların yabancı dil hazırlık sınıflarından,
             c) 100 tam not üzerinden en az 70 puan alanlar, öğretim dili tamamen yabancı dil olan programlar ile lisansüstü programların yabancı dil hazırlık sınıflarından
             muaf sayılır.
             (4) Aşağıdaki öğrenciler yabancı dil seviye tespit sınavından muaf tutulurlar:
             a) Ortaöğretimini, İngilizce, Fransızca veya Almanca dilinin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında tamamlayanlar,
             b) Sınavın yapıldığı tarihten itibaren üç yıl geçmemesi şartı ile Senatoca kabul edilen yabancı dil sınavları eşdeğerlik tablosuna göre yeterli puanı alanlar.
             (5) Bu maddenin dördüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri dışında kalan durumlarda, Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
             (6) Yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programların yabancı dil seviye tespit sınavında başarılı olamayan ya da yabancı dil seviye tespit sınavına girmeyen öğrencileri, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince, yabancı dil derslerini almak ve sınavlarını başarmak zorundadır.
             (7) Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan tüm birimlerin, yabancı dil seviye tespit sınavında başarılı olamayan ya da yabancı dil seviye tespit sınavına girmeyen öğrencileri; başlangıç, orta ve ileri düzeylerdeki yabancı dil hazırlık sınıfı programlarına yerleştirilir.
             Zorunlu yabancı dil dersleri
             MADDE 6 – (1) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yazılı dersler kapsamındaki zorunlu yabancı dil derslerinin eğitim-öğretimiyle ilgili esaslar, 29/6/2008 tarihli ve 26921 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adnan Menderes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre düzenlenir.
             Yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programları
             MADDE 7 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programlarının açılması önerisi, ilgili birimin talebi üzerine Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu görüşü ile Senatonun onayına sunulur.
             (2) Yabancı dil hazırlık sınıfının dili, birimin özelliğine göre Almanca, Fransızca veya İngilizce olabilir.
             (3) İki yarıyıldan ibaret olan yabancı dil hazırlık sınıfında görülen haftalık ders saat yükü; başlangıç düzeyi için 26 saatten, orta düzey için 24 saatten ve ileri düzey için 20 saatten az olmaz.
             (4) Hazırlık sınıfında geçirilen süre, öğrencinin lisans veya lisansüstü öğrenim programında görmekle yükümlü olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz.
             (5) Yabancı dille okutulan derse yer verilmeyen ön-lisans, lisans veya lisansüstü programlarda öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmek zorunda değildir.
             (6) Yabancı dil sınıflarına konuk, dinleyici veya özel öğrenci kabul edilmez.
             Devam zorunluluğu
             MADDE 8 – (1) Tüm yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programlarında, yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencilerinin eğitim-öğretim yılı boyunca derslerin %80’ine devam etmeleri zorunludur. Hangi nedenle olursa olsun derslere bu oranda devam etmemiş olanlar, ikinci yarıyıl sonunda yapılacak hazırlık sınıfı programının yılsonu sınavına alınmaz ve başarısız sayılır.
             Eğitim-öğretim süresi
             MADDE 9 – (1) Tüm yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programlarında, yabancı dil hazırlık sınıfı süresi bir eğitim-öğretim yılıdır ve Üniversitenin akademik takvimine göre düzenlenir. Bu süre öğrencilerin kayıtlı oldukları ön lisans, lisans veya lisansüstü programlarının eğitim-öğretim sürelerine dahil değildir.
             Sınavlar ve değerlendirme
             MADDE 10 – (1) Tüm yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programlarında, her yarıyılda en az iki ara sınavı ve üçüncü ara sınavı yerine geçecek en az üç adet kısa süreli sınav, eğitim-öğretim yılı sonunda da yılsonu sınavı yapılır.
             (2) Öğrencinin başarı notu, ara sınavları not ortalamasının %40’ı ile yılsonu sınavı notunun %60’ı toplanarak hesaplanır.
             (3) Öğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı sayılabilmesi için;
             a) Öğretimini tamamen yabancı dilde yapan birimlerde ve lisansüstü programlarında, yılsonu sınavı notunun en az 50 olması kaydıyla ara sınavları ve yılsonu sınavı not ortalamasının 100 tam not üzerinden en az 70 olması gerekir.
             b) Öğretimini Türkçe ya da kısmen yabancı dille yapan programlarda, yılsonu sınavı notunun en az 50 olması kaydıyla, ara sınavları ve yılsonu sınavı not ortalamasının 100 tam not üzerinden en az 65 olması gerekir.
             Mazeret sınavı
             MADDE 11 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programlarının Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünce yürütülen yabancı dil hazırlık sınıflarında, devamsızlık süresini aşmamak koşulu ile Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunun kabul edeceği mazeretinden dolayı ara sınavlarına giremeyen öğrenciler; sınav hazırlama, uygulama ve değerlendirme grubunun belirleyeceği bir tarihte mazeret sınavına alınır. Mazeretler ile ilgili her türlü başvuru, kanıtlayıcı belgelerle beraber, mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne yapılır. Zamanında yapılmayan başvurular işleme alınmaz. Ara sınavları dışındaki sınavların mazeret sınavı yapılmaz.
             Sınav sonuçlarına itiraz
             MADDE 12 – (1) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yazılı dersler kapsamındaki zorunlu yabancı dil dersleri için yapılan yabancı dil seviye tespit sınavına katılan öğrenciler ile yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim programları Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülen öğrenciler, sınav sonuçları ile ilgili maddi hata itirazlarını, sonuçların duyurulmasından sonraki beş iş günü içerisinde Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne yapar.
             Başarı ve başarısızlık
             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrası hükümlerine göre yabancı dil seviye tespit sınavından muaf olan, yabancı dil hazırlık sınıfına devam edip birinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olan ve yabancı dil hazırlık sınıfı programında başarılı olan öğrenciler, takip eden yarıyıl başında, girmeye hak kazandıkları ön lisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına devam eder.
             (2) Öğretimini Türkçe veya kısmen yabancı dille yapan ön lisans, lisans ve lisansüstü programların öğrencileri yabancı dil hazırlık sınıfı programında başarısız olsalar bile, girmeye hak kazandıkları ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara devam edebilir. Ancak bu öğrenciler, her eğitim-öğretim döneminin birinci ve ikinci yarıyılı sonunda yapılacak olan yabancı dil sınavlarından başarılı oluncaya kadar sadece Türkçe olarak verilen dersleri alabilir.
             (3) Öğretimini tamamen yabancı dille yapan programların, birinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında veya yabancı dil hazırlık sınıfı programında başarılı olamayan öğrenciler; takip eden eğitim-öğretim yılında ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında veya yabancı dil hazırlık sınıfı programında başarılı oldukları takdirde, girmeye hak kazandıkları ön lisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına devam edebilir.
             (4) Tamamen yabancı dille verilen lisans programına kayıt yaptıran öğrenci yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen başarılı olamaması halinde, ikinci yarıyılın sonunda, talebi üzerine, ÖSYM tarafından, başka bir üniversitede ya da Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.
             (5) Öğretimini tamamen yabancı dille yapan programların yabancı dil hazırlık sınıfında üst üste iki yıl başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
             Mazeret ve izin işlemleri
             MADDE 14 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı programı öğretimi sırasında öğrencilerin yıl tekrarını gerektirecek mazeretleri ve izinli sayılmalarıyla ilgili işlemler, öğrencilerin kayıtlı oldukları ilgili birim tarafından yapılır.
             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
             MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Adnan Menderes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Senato ve Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
             MADDE 16 – (1) 16/5/2003 tarihli ve 25110 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adnan Menderes Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
             Yürürlük
             MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
             Yürütme
             MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü yürütür.