Kategoriler: CHP

Yüksel: “Halkın iktidarında insan odaklı enerji politikası uygulayacağız.”

CHP İzmir’deki projelerini açıklamaya devam ediyor.Bugüne kadar turizm, kültür sanat, ulaşım, kentsel dönüşüm projelerini kamuoyuna açıklayan CHP enerji projesiyle ilgili de basın toplantısı düzenledi.

İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, milletvekili adayları Hülya Güven, Kazım Umdular, Ebru Okay, Aydın Özcan, Levent Eyipişiren ile İzmir İl Başkanlığı Bilim Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Barış Özerdem katıldı.

Toplantıda konuşan Yüksel, enerjide yüzde 71 oranında dışa bağımlılık olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin yılda 40 milyar dolar enerjiye harcama yaptığını, cari açığın önemli bir bölümünü enerjinin oluşturduğunu söyledi. Yüksel, sadece Rusya’ya doğalgazda yüzde 50, petrolde yüzde 40, kömürde ise yüzde 30 oranında bağımlılık söz konusu olduğunu vurgulayarak, halkın iktidarında yerli kaynaklara öncelik verilen, çevreye duyarlı ve insan odaklı bir enerji politikası benimseyeceklerini ifade etti. AKP iktidarı döneminde neredeyse her akarsuyun üzerine, çevre etki değerlendirmeleri gözetilmeden hidroelektrik santraller kurulmaya başlandığını belirten Yüksel, CHP iktidarında büyük güçte hidroelektrik santrallerinin verimliliği ve çevresel bütünselliği esas alınarak yapılacağını söyledi.

Halkımız temiz enerjiyle tanışacak

Alaattin Yüksel şöyle konuştu: ”Cari açık, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesinde. Hükümete yakın ekonomi yazarları bile Türkiye’nin bu konuda risk taşıdığını belirtiyor. Bunun önemli kısmı da enerjiden kaynaklanıyor. Halkımız temiz enerjiyle tanışacak. Türkiye güneşin ülkesi olacak. İzmir’i rüzgar enerjisinin merkezine dönüştürme çalışmamız var. Teknoloji desteklenecek. Jeotermal enerjiyi yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Atıklar geri kazanımla enerjiye dönüştürülecek. Hidroelektrik santraller çevreyi gözeterek ve koruyarak gerçekleştirilecek. Enerji fiyatlarını uluslararası rekabet edebilir koşullara uygun hale getireceğiz. Enerjinin iletim ve dağıtım hatlarındaki kayıplarını azaltacağız. 2020 yılına kadar fotovoltaik elektrik üretiminde 20 bin megawatt, toplam elektrik enerjisi tüketimimiz ise 545 milyon megawatt/ saat olarak öngörülmektedir. Bu durumda tükettiğimiz enerjinin yüzde 5′ini güneş enerjisinden karşılayarak, dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz. Bu yatırım politikasıyla 180 bin kişiye istihdam yaratacağız. Ayrıca her eve güneş enerjisi girecek”.

Çevrecilere baskı sürüyor

Yüksel, “Jeotermal enerjinin yaygınlaştırılması için çalışmalara hız vereceğiz. Balçova, Narlıdere ve çevresinde jeotermal enerjinin konutlarda ısıtma amaçlı kullanımını arttıracağız. İzmir’de Seferihisar ve Dikili kaynaklarının, Ege’de ise diğer illerdeki kaynakların jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretimi, seralar ve turizm amaçlı olarak kullanımını sağlayacağız” dedi.

Çevrecilerin tepkisine neden olan hidroelektrik santrallerin (HES) yapımıyla ilgili öncelikle yöre halkına fikir sorulması gerektiğini belirten Yüksel, ”AKP iktidarı döneminde vahşi piyasalaştırma ve özelleştirme anlayışı sonucu neredeyse her akarsuyun üzerine, çevre etki değerlendirmeleri gözetilmeden küçük ve orta güçte hidroelektrik santraller kurulmaya başlanmıştır. Halkın iktidarında tarımsal sulamayı, doğayı gözetmeyen bu yaklaşım yerine, büyük güçte hidroelektrik santrallerin verimliliği ve çevresel bütünselliği esas alarak gerçekleştirilmesi sağlanacak” dedi.

HES’lere karşı demokratik hakkını kullanmak isteyen çevrecilere yönelik baskılar bulunduğunu ifade eden Yüksel, ”Hükümetin başı şu anda bir paranoya içinde. Hükümeti eleştiren herkesin kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu görüyoruz. Hükümeti devirme suçu işlenmiş gibi kabul ediliyor” dedi.

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok