Kategoriler: CHP

Susam, “Bağ-Kur’luya günlerinden vazgeçme hakkı tanındı”

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, AKP iktidarının yaklaşan seçimler öncesinde Bağ-Kur’a prim borcu olanlara af çıktığı şeklinde bir algı oluşturmaya çalıştığını söyledi. Susam, Bağ-Kur’luya prim affı sözlerini eleştirdi, “Ortada bir af yok, ödeyemediği günlerden vazgeçen Bağ-Kur’lunun borcu siliniyor” dedi.

Prim affının söz konusu olmadığının altını çizen Susam, “Bir yıldan uzun süre prim borcu olanlar, eğer isterlerse, bu günlerinden vazgeçebilecekler. Çalıştığı halde, ekonomik durumu uygun olmadığı için primini yatıramayanlar, bu günleri emekliliklerine saydıramayacaklar. Devlet Bağ-Kur’luya karşılığını vermediği, zaten tahsil de edemediği bir primden vazgeçme hakkı tanımıştır” diye konuştu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülen Torba Kanun’a eklenen bir maddeyle, bir yıldan fazla Bağ-Kur prim borcu olanların, bu günlerinden vazgeçme hakkı tanındı. İsteyen Bağ-Kur’lular ise prim borçlarını ödeyerek günlerini saydırabilecekler.

-Sağlık; temel, insani ve Anayasal bir haktır-

Hükümetin Bağ-Kur’lulara olumlu bir perspektiften bakmadığını ifade eden Susam, “Bağ-Kur’lular, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında üvey evlat gibiler. İşleri biraz bozulsa, iki ay prim yatıramasalar ne kendileri ne de eş ve çocukları sağlık hizmeti alamıyor. Biz CHP olarak sağlık hakkının temel, insani ve Anayasal bir hak olduğuna inanıyoruz. Sağlık hizmeti şarta bağlanamaz. Bağ-Kur’nun her koşulda sağlık hizmeti alacağı, borcunu daha sonra ödeyeceği bir sistemi savunuyoruz. Bu düzenlemede ise – iktidar partisi milletvekillerinin iddia ettiği gibi- prim borcu olanların sağlık hizmeti alması diye bir şey yok. Borca konu olan günlerden vazgeçildiği takdirde, borçları da düşmüş olacak. Böylece borçsuz olan Bağ-Kur’lu sağlık hizmeti alabilecekler. İki ay sonra yine ödeyemezse yine sağlık hizmeti alamayacak. Yani devlet -tam da seçim öncesinde- iki ay sağlık hizmeti alma hakkı tanımış olacak” dedi.

-Üvey evlatlık CHP ile bitecek-

Bağ-Kur’luların diğer sigortalılara göre daha geç emekli olduğunu ve daha düşük maaş aldığını da hatırlatan Susam, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SSK’lılar 7 bin 200 günde emekli olduğu halde, Bağ-Kur’lular 9 bin gün prim ödemek zorundadır. Üstelik Bağ-Kur’lular aynı süre prim yatıran Emekli Sandığı ya da SSK’lılar daha düşük emekli aylığı alırlar.

Bu üç kurum görüntüde birleştirildi ama CHP iktidarında SGK çatısı gerçek bir çatı haline dönüştürülecek, Bağ-Kur’luya üvey evlat muamelesi bitecek. Kurum farkı olmaksızın emekli maaşları arasında intibak gerçekleştirilecek.

Borcuna bakılmaksızın herkes sağlık hizmetinden faydalanacak. Anayasal hak olan sağlık hakkına erişim kısıtlanamayacak.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyenlerden kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi hemen kaldırılacak.”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok