Kategoriler: İnternet Medyası

Ömer Taşpınar: ‘Çok Partili Meclis Türk Demokrasisi İçin Daha İyi’

Washington’daki Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, 12 Haziran seçimlerinde muhalefetin performansının önemine dikkati çekerken seçimlerden sonra Türkiye’de kutuplaşmayı giderecek adımlar atılmasının önemini vurguladı.

 

<!–AV–>

 

Uzmanlar 12 Haziran seçimlerinde iktidar partisinin alacağı oylardan ziyade muhalefetin alacağı oy miktarı ve buna bağlı olarak Parlamento’daki dağılımın önemli olduğunu vurguluyor. Washington’daki Brookings Enstitüsü Türkiye programı direktörü Ömer Taşpınar 12 Haziran seçimlerinden beklentilerini şu sözlerle açıkladı: “MHP’nin Parlamento’ya girmesi çok önemli, çünkü muhalefetin temsil edilmesi çok önemli. Bence AK Parti’nin kazanacağı ortada, yüzde 45 oranında oy alması bekleniyor. Bunun yanında CHP’nin yüzde 30’a yaklaşması ve MHP’nin yüzde 10’un üzerinde alması Türk demokrasisi için daha iyi olacaktır.”

 

Kamuoyu yoklamalarına göre seçim barajına yakın bir destek oranına sahip olduğu düşünülen Milliyetçi Hareket Partisi’nin kaset skandallarıyla sarsılması, seçim sonucunu etkileyebilir mi? Barajı kaç partinin aşacağının Parlamento’daki dağılımı ve neticede seçimden sonra alınacak kararları etkileyebileceği için bu ciddi bir soru. Brookings Enstitüsü uzmanı Ömer Taşpınar MHP’nin baraja takılmasına fazla ihtimal vermiyor: “MHP’nin yapısal olarak Kürt meselesinin tartışıldığı bir ortamda yüzde 10’un üzerinde alma potansiyeline sahip bir parti. Merkez sağ hareketleri içinde her zaman bir milliyetçi muhafazakar dalga olmuştur.”

 

Amerika’da uzmanlar Türkiye’de seçimlerden sonra en çok gündeme oluşturacak konuların başında yeni anayasa çalışmalarının geleceğini vurguluyor. Ömer Taşpınar da Kürt meselesinin çözümü için yeni bir anayasanın gerekliliğine dikkati çekiyor.

 

Taşpınar, Türkiye’de seçimlerden sonra ortamı gerebilecek bir başkanlık sistemi tartışmasının tehlikelerine de vurgu yaptı.

 

Türkiye’de siyasi kutuplaşma ne kadar ciddi bir sorun oluşturuyor? Brookings Enstitüsü uzmanı bir ölçüde kutuplaşma olduğunu, ancak bu algının da önüne geçilebileceğine dikkati çekiyor. Taşpınar, “AK Parti’nin seçimlerden sonra muhalefeti de kucaklayıcı bir şekilde geniş tabanlı bir anayasa” üzerinde çalışması gerektiğini ifade ediyor.

 

Orijinal haber kaynağı için; VOA News: Haberler

Benzer haberler:

    yok