Kategoriler: İnternet Medyası

Lavanta çayı faydaları

Lavantanın kokusu ve aromasına hayran olmayan yoktur herhalde ama bu güzel bitkinin sağlığa faydaları da saymakla bitmiyor. Sakinleştirici etkisi ile bilinen lavanta çayının uzmanlar tarafından önerilmesinin tek nedeni tabi ki bu değil. Parfümden sabuna, aromatik yağlardan yemeklere kadar birçok şeyin içine giren lavanta bitkisinden yapılan çayın faydaları nelerdir biz biraz buna değineceğiz.
Lavanta çiçeğinin taze veya kurutulmuş tomurcuklarından yapılan çay kendine özgü lezzet ve aromatik kokusuyla daha demlerken bile ruhunuzu dinlendirmeye başlar. Lavanta çayı neye iyi geliyor dilerseniz biraz göz atalım.
Lavanta Çayının Faydaları Nelerdir?Lavantanın en bilinen özelliği sakinleştirici etkisi ve ağrı kesici özelliğidir. Romatizma ağrıların azaltılmasına da destek olabilmektedir. Çok eski zamanlardan beri vücut ağrılarını dindirmek için kullanılan yağının bu özelliğinden bahsedildiğine pek çok filmde bile rastlayabilirsiniz.Hazımsızlık, gaz ve şişkinliği hafifleten lavanta aynı zamanda iltihabı azaltabilen ve bir dizi ciddi rahatsızlığı önleyebilen anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir.Kasların ve eklemlerin iltihaplanmasını azaltarak ağrıyı hafifletir. Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olduğundan özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilmektedir.Kan pıhtılaşması riskinin azaltılmasına yardımcı olduğundan kalp hastalıklarında önleyici rol üstlenir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve tasayı giderdiği için kas spazmlarını da en aza indirir.Koronavirüsle savaşmak için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan C vitaminini yüksek oranda bünyesinde bulunduran bu çay kalsiyum ve magnezyum da içerir. Bu sayede bağışıklık sağlığını destekler ve insan vücudunun enfeksiyonlarla savaşmasını kolaylaştırır.Etkili kokusu sayesinde solunum problemlerine ve bulantı şikâyetlerine iyi gelir.Bu çayın antioksidan özelliği karaciğer açısından oldukça faydalı olmasını sağlar. Karaciğerin düzenli çalışmasına destek olurken, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardım eder.Ayrıca cilt sağlığımıza da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Yağ bezeleri tedavisi için ılık haldeki çayı bir pamuk yardımıyla yağ bezelerinin üzerine uygulayabilirsiniz.Lavanta Kokan SaçlarSaç dökülmesi yahut kepeklenme probleminiz varsa saçınızı bir de lavanta çayıyla yıkamayı deneyin. Peki, her derde deva bu çayı saça nasıl uygulayacaksınız? Demleyip ılımaya bıraktığınız çayı, yıkanmış temiz saçınıza uygulamanız gerekiyor. Yarım saat saçınızda beklettikten sonra yine ılık suyla hafifçe durulayabilirsiniz. Lavanta çayının saç köklerinde kan akışını hızlandırdığı düşünüldüğünden, canlı ve kuvvetli saçlar elde etmenize yardımcı olacağı söyleyebiliriz.
Lavanta Çayı Nasıl Demlenir?Bir bardak kaynatılmış suya, bir çay kaşığı kurutulmuş lavanta ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haberler – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler: