Kategoriler: CHP

İstanbul Milletvekili Çelebi, istihdam oranları ve sendikalı işçi sayısını sordu

İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi kamuda ve özel sektörde istihdam oranlarını ve sendikalı işçi sayısını yazılı bir soru önergesiyle sordu.

İstanbul Milletvekili Çelebi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılması istemiyle hazırladığı önerge şöyle:

“Güvencesiz ve esnek çalışma sisteminin taşeron adıyla serbestleştirildiği ülkemizde “güvenceli iş” işçiler için bir hayal haline gelmiştir. Emek sömürüsü taşeron adı ile her geçen büyümektedir. Türkiye’de sermayenin bütün yükü emekçilerin omuzlarına yüklenmiştir. Güvencesiz ve güvenliksiz çalışma koşullarında her gün işçiler ölmeye devam ediyor. Milyonlar asgari hayat koşullarına mahkûm bırakılırken 8 saatlik çalışma karşılığında ödenmesi gereken asgari ücret 12-14-16 saat çalışmalar sonunda ödenir hale geliyor. Devlet sosyal olmayınca denetimler de emekçiler lehine değil sermaye lehine oluyor. Bu sömürü düzeninin yaygınlaşmasına en iyi örneklerden birini de DİSK/Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan “Kamu İstihdam Raporu” çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.

Rapora göre; özel sektörde istihdam yüzde 24,7 artarken bu oran kamuda yüzde 13,5 ile sınırlı kaldı.

Raporun ortaya koyduğu bir veri de işçi sayısındaki artış şu oldu.  2007 yılında ( kayıt altına alınmış kayıt dışı çalışanlar dahil) 12 milyon 534 bin olan ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısı, 2013 yılında yüzde  30,5  artarak  16  milyon  353  bine  yükselirken,  işveren  konumunda çalışanların oranı 2007’den 2013’e binde 6 azaldı. Bu durum, emeğinden başka geçim kaynağı olmayan işçilerin sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Nitekim toplam istihdam içerisinde en geniş tanımıyla işçi (ücretli ve yevmiyeli) olarak çalışanların oranı 2007 yılında yüzde 60,4 iken 2013 yılında yüzde 64’e yükseldi.

Rapora göre, 2007-2013 yılları arasında kamu sektöründeki işlerde güvenceli istihdam biçimleri zayıfladı. 2007 yılında kamu sektöründe işçi sayısı (kadrolu-geçici) 484 bin 497 iken, 2013 yılında yüzde 22,8 düşerek 373 bin 942 oldu. Aynı yıllarda sadece kadrolu işçi sayısındaki düşüş oranı da yüzde 8,3.

Bu nedenle,

1-     2007 – 2014 yılları arasında özel sektörde istihdam düzeyi artmış mıdır?  Arttıysa oranı nedir?

2-     2007 – 2014 yılları arasında kamuda istihdam edilenlerin sayısının artış oranı nedir?

3-     2007 – 2014 arasındaki yıllarda kamuda kadrolu işçi sayısı değişim oranları yıllara göre nedir?

4-      2007 – 2014 arasındaki yıllarda kamuda geçici olarak çalışan işçi sayısı değişim oranları yıllara göre nedir?

5-     Belediye hizmetleri, genel temizlik, çevre düzenlemesi ve bakımı faaliyetleri, itfaiye hizmetleri, cenaze hizmetleri ve konut işleri gibi işleri kapsamına alan genel hizmetler işkolunda taşeron işçi sayısının 2007- 2014 yıları arası yıllara göre artış oranı kaçtır?

6-     Genel hizmetler işkolunda sendikalı işçi sayısı kaçtır? Sendikalı işçiler daha çok hangi kurumlarda çalışmaktadır. Sendikasız işçilerin olduğu kurumlar nelerdir? Sendikasız işçilerin sendikalı olmayı tercih etmeme nedenlerini ya da neden bir sendikaya üye olamadıklarını araştırdınız mı?

7-     Taşeronlaşmada ki artışın nedenleri nelerdir? Taşeron çalışmayı kaldırmayı düşünüyor musunuz? Taşeron çalışmanın asıl işin yerini almaması için aldığınız önlem ve çalışma var mıdır?

8-     Taşeron çalışmayla ilgili ortaya çıkan işçi lehine mahkeme kararlarını uygulamayı düşünüyor musunuz?

9-     Sendikalı olmasına karşın Türkiye’de toplu iş sözleşmesinden yararlanamayan kaç sendikalı işçi vardır?

10-  Özellikle küçük ölçekli ve taşeron şirketlerde sendikalaşmanın düşük düzeyde olmasının nedenleri nelerdir. Güvencesiz çalışma biçimlerini ortadan kaldırmak için sendikalaşmanın önünü açacak yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok