Kategoriler: İnternet Medyası

Hizmet alınan etüt merkezine ilişkin Yargıtay’dan emsal karar geldi! – İçtihat Haberleri


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Senelerdir bir özel etüt merkezine karşı açmış olduğu davanın mücadelesini veren veli, Yargıtay tarafından açıklanan emsal karar sonucunda istediğini aldı.

KAYITLARINI SİLDİRDİ, ÜCRETİ GERİ İSTEDİ!

Geçtiğimiz senelerde 8’inci sınıfa giden iki çocuğunu özel bir etüt merkezine yazdıran bir vatandaş, çocuklarının iyi bir liseyi kazanabilmeleri adına ilgili etüt merkezini tercih ettiğini ancak dönem içerisinde etüt merkezinin sunmuş olduğu eğitim hizmetinden memnun kalmadığını ifade etti. Söz konusu etüt merkezinin eğitim hizmetinden yeterli oranda faydalanamadığını ve bu sebep ile iki çocuğunun kaydını da etüt merkezinden sildirdiğini belirten veli, yapmış olduğu nakit ödemelerin de geri iadesini talep etti.

DAVA AÇTI!

8’inci sınıfta okuyan iki çocuğunu iyi bir lise kazanabilmeleri adına bir etüt merkezine yazdırdığını ancak özel etüt merkezinin vermiş olduğu hizmeti dönem içerisinde beğenmediğini belirten veli, bunun üzerine çocuklarının kaydını sildirdiğini ve ödemiş olduğu nakit taksitlerin geri iadesini etüt merkezinden talep ettiğini ifade etti. Etüt merkezinin para iadesi talebine olumlu cevap vermeyişinden ötürü konuyu Tüketici Mahkemesi’ne taşıyan veli, toplamda 4 bin 250 TL’lik ödeme yapmış olduğu özel etüt merkezinin yükümlülüklerini yerine getirmemiş olduğuna dikkat çekti.

Özel etüt merkezinin uygun olmayan eğitim anlayışı sebebi ile çocuklarının yaşıtlarından geri kaldıklarını ve lise giriş sınavında da başarısız olacaklarına dair ümitsizliğe kapıldıklarını belirten veli, maddi kaybın yanı sıra manen de zarar gördüklerini ifade etti. Veli, fazlaya ilişkin hakları saklı kalma üzer 3 bin TL bakiye hizmet bedeli ve bin TL manevi tazminat bedeli dahil toplamda 4 bin TL’lik ücretin faizi ile birlikte tahsil edilmesini talep etti. Hakkında ortaya atılan iddialara karşılık veren özel etüt merkezi, somut bir gerekçe olmadan kayıt iptalinin gerçekleştirilemeyeceğini bu yüzden de açılan davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti davanın reddedilmesine karar verdi. Veli ise konuyu temyize taşıdı. Bu noktada da devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi taşınan konuya ilişkin emsal bir karara imza attı. Özel etüt merkezi ile yapılan anlaşmanın tarihinde geçerli olan yönetmeliklere dikkat çeken kararda, şu ifadeler yer aldı: “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan “ücret iadesi” başlığının 56.maddesinin 2.bendinde bulunan koşullar somut olaylar gerçekleşmemiş olmasına rağmen aynı maddenin 3.fıkrasına göre değerlendirme yapılmalıdır. 3.fıkranın (a) beninde yer alan ifade gereğince öğrenim ücretini yıllık çerçevede belirlemiş olan okun öncesi eğitim kurumu, ortaokul, ilkokul, özel eğitim okulu, öğrenci eğitim merkezleri ve ortaöğretim okullarında öğretim yılları başlamadan ayrılmış olanlara yıllık ücretin yüzde 10’unun dışında kalan kısım geri ödenir.”

Kararın devamında mahkemenin oy birliği ile verilen kararı bozduğuna dikkat çeken Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, böylelikle emsal bir karara imza atmış oldu.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Orijinal haber kaynağı için; İçtihat Haberleri – – Güncel Hukuk Haberleri

Benzer haberler: