Kategoriler: CHP

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakana sordu: “2008 yılında 151 ülkenin desteğini alan Türkiye’nin 2014 yılındaki oylamada sadece 60 ülkenin desteğini alabildiği dikkate alındığında, yaşanan hezimetin sorumluluğunun 2 Mayıs 2009 – 28 Ağustos 2014 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Ahmet Davutoğlu’na ait olduğu görülmektedir. Bu durumda Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin uluslararası en yüksek alanda maruz kaldığı hezimetin sorumluluğunu üstlenecek midir?”

Tanrıkulu’nun soru önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplanmasını arz ederim.

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

2015-2016 dönemi Batı Avrupa ve diğerleri grubundan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçilebilmek için 16 Ekim 2014 tarihinde New York’ta yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği oylamada Türkiye, 3. Turda sadece 60 ülkenin oyunu alarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilememiştir.

2008 yılında yapılan oylamada ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 151 ülkenin oyunu alarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçilmiştir.

Bu bağlamda;

1.    2008 yılında 151 ülkenin desteğini alan Türkiye’nin 2014 yılındaki oylamada sadece 60 ülkenin desteğini alabildiği dikkate alındığında, yaşanan hezimetin sorumluluğunun 2 Mayıs 2009 – 28 Ağustos 2014 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Ahmet Davutoğlu’na ait olduğu görülmektedir. Bu durumda Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin uluslararası en yüksek alanda maruz kaldığı  hezimetin sorumluluğunu üstlenecek midir?

2.    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki oylama sonucu, bir bakıma Türkiye’nin uluslararası sistemdeki karne notunu yansıttığına göre, o halde, Türkiye’nin sınıfta kalmasının temel sebebi nedir?

3.    Oylama sürecinde Mısır ve Suudi Arabistan Devletlerinin Türkiye aleyhine lobi yürüttükleri iddiası doğru mudur?

4.    İddia doğruysa, Türkiye’nin Mısır ve özellikle Suudi Arabistan devletlerinin önceki yıllarda verdikleri desteklerini kaybetmesinin sebepleri nedir?

5.    3. Tur oylamada,  Türkiye lehine oy kullanan ve oy kullanmayan üye ülkeler hangileridir?

6.    Ortaya çıkan sonuç, aynı zamanda Hükümetinize uluslararası camiada  duyulan güvensizliğin ve “Yeni Türkiye” söyleminin de  tasvip görmediğinin ya da  görmeyeceğinin bir göstergesi midir?”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok