Kategoriler: İnternet Medyası

Etiyopya’nın Tigray krizi: Hastaneler ‘tahrip edildi ve yağmalandı’

Médecins Sans Frontières, yaptığı açıklamada durumun nüfus üzerinde "yıkıcı" bir etki yarattığını ve tesislerin "işlevsiz" hale getirilmesi için "kasten" saldırıya uğradığını söyledi.
Etiyopya yetkilileri, sağlık hizmetlerinin çoğunun restore edildiğini söylüyor.
BM'nin insani işler dairesi (OCHA), Tigray'deki durumun "son derece endişe verici olmaya devam ettiğini" ve çatışmanın insanları yerinden etmeye devam ettiğini söyledi.
PLF, çok sayıda etnik grubun bir arada yaşadığı ve etnik kökene dayalı federalizmin benimsendiği ülkede, komünist Derg yönetiminin yıkılması sonrasında kurulan Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesini (EPRDF) kullanarak 2018'e kadar ülke yönetiminde başat güç olmuştu.
Başbakan Abiy Ahmed'in 2019'da EPRDF'yi lağvederek kurduğu yeni partiye katılmayan TPLF, seçimleri ertelediği için Addis Ababa hükümetinin gayrimeşru olduğunu ileri sürmüş, Eylül 2020'de yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı.
Yardım görevlilerinin artık bölgenin bazı bölgelerine erişebilmelerine rağmen, "pek çok insanın güvensizlik, lojistik ve idari engeller nedeniyle ulaşılması zor bölgelerde kaldığını" da sözlerine ekledi.
Son beş ayda yüzlerce sivil öldürüldü ve on binlerce kişi yerinden edildi, bu durum tüm dünyada kınamalara yol açtı. Uluslararası Af Örgütü geçen ay, komşu Eritre askerlerini 28 ve 29 Kasım tarihlerinde Aksum antik kentinde yüzlerce kişiyi öldürmekle suçladı ve toplu katliamların insanlık suçu teşkil edebileceğini söyledi.
Tigray'deki sağlık merkezlerinin durumu nedir?MSF ekiplerinin raporuna göre Aralık ve Mart başı arasında ziyaret ettiği 106 tesisin yalnızca% 13'ü normal şekilde çalışıldığını söyledi ayrıca sağlık merkezlerinde katlara dağılmış teçhizat, parçalanmış kapılar ve pencereler ve ilaç ve hasta dosyaları buldular. Merkez Adwa kentindeki bir hastaneden alınan bilgilere göre, ultrason makineleri ve monitörler de dahil olmak üzere tıbbi ekipmanın kasıtlı olarak parçalandığını tespit etti.
MSF, Semema kasabasındaki bir hastanenin ateşe verildiğini, Sebeya'daki bir doğumhanenin tesise roketle vurulmasının ardından yıkıldığını bildirdi.
Londra'daki Etiyopya büyükelçiliği BBC'ye yaptığı açıklamada, Tigray'deki hastanelerin% 75'inin şu anda operasyonel olduğunu ve% 10'unun kısmen faaliyet gösterdiğini söyledi.
Sağlık çalışanlarının% 90'ının gerekli sağlık hizmetlerini sağladığını ve bölgede Covid-19 aşılama kampanyası başlattığını da sözlerine ekledi.

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haber – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler:

    yok