Kategoriler: CHP

Balıkesir Milletvekili Havutça, okulların depreme dayanıklılığını sordu

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Devlet, anne ve babalardan emanet aldıkları çocuklara eğitim ve öğretim verirken onların yaşamlarını da güvence altına alarak görevi yerine getirmekle yükümlüdür” dedi.

81 ilde deprem güvenliği yetersiz bulunan okul binası bulunup bulunmadığının cevaplanmasını isteyen Havutça, deprem güvenliği yetersiz bulunan hangi okullarda eğitim-öğretime devam edildiğini sordu.

Havutça, Bakan Avcı’ya şu soruları da yöneltti:

-81 ildeki kaç okul deprem güvenliği açısından denetlenmiştir? Denetlenmeyen okul sayısı kaçtır? Deprem güvenliği denetlenmeyen okullar neden denetlenmemiştir?

-Okullarımızın depreme dayanıklılık denetimleri ve denetim sonuçları hakkında öğrenci velileri bilgilendirildi mi?

-Okul idareleri, öğretmenler ve öğrenciler deprem sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda nasıl bilgilendirildiler?

-Okullarda yeteri kadar deprem tatbikatı yapılmakta mıdır?

-Her okulun olağan üstü bir durum da acil durum planı var mı?

-Önerge-

Balıkesir Milletvekili Havutça, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu ifade ve sorulara yer verdi:

“4058 Sayılı Kanunla ulusal mevzuatın bir parçası hâline gelen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 24. maddesinde, çocukların güvenli bir ortamda yaşama haklarının olduğu, 32., 33. ve 34. maddelerinde ise çocukların korunmasının zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken devletin sorumluluğu olduğu ifade edilmektedir. Anayasamız da 41. maddesindeki hükümlerle devlete çocukların koruma görevi vermiştir.

Devlet, anne ve babalardan emanet aldıkları çocuklara eğitim ve öğretim verirken onların yaşamlarını da güvence altına alarak görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Devlet bu görevi yerine getirmekle yükümlüdür.

23 Ekim 2011’de gerçekleşen Van Depremi sonrasında çok sayıda mevcut okul binasının hasar görmesi ve kullanılamaması okul binaların deprem güvenliklerinin belirlenmesini güncel bir konu haline getirmiştir. Okullarını depreme karşı dayanıklılığı ve dolayısıyla çocuklarımız güvenliği son derece önemlidir. Bu bağlamda;

1-    Türkiye’deki 81 ilde deprem güvenliği yetersiz bulunan okul binası bulunmakta mıdır?

2-    Deprem güvenliği yetersiz bulunan hangi okullarda eğitim-öğretime devam edilmektedir?

3-    81 ildeki kaç okul deprem güvenliği açısından denetlenmiştir? Denetlenmeyen okul sayısı kaçtır? Deprem güvenliği denetlenmeyen okullar neden denetlenmemiştir?

4-    Okullarımızın depreme dayanıklılık denetimleri ve denetim sonuçları hakkında öğrenci velileri bilgilendirildi mi?

5-    Okul idareleri, öğretmenler ve öğrenciler deprem sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda nasıl bilgilendirildiler?

6-    Okullarda yeteri kadar deprem tatbikatı yapılmakta mıdır?

7-    Her okulun olağan üstü bir durum da acil durum planı var mı?”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok