Kategoriler: İnternet Medyası

Amerika ve İngiltere’ye Kaddafi ile İşbirliği Suçlaması

Libya’nın eski istihbarat başkanının odasında bulunan eski belgeler, CIA’in bir zamanlar Kaddafi ile yoğun işbirliği yaptığını gösteriyor.

Amerikan İnsan Hakları Gözlem (Human Rights Watch) personeli tarafından bulunan belgelere göre, en yoğun işbirliği terör zanlılarının Libya’da sorgulanmasında yapılmış.

New York Times gazetesinin haberinde, eski istihbarat dairesi başkanı Musa Kuassa’nın makam odasında bulunan belgelerin 2002-2007 yıllarına ait olduğu yazılı.  Haberde, Amerikan Merkezi İstihbarat örgütünün, işkence uygulamasıyla bilinen Libya’ya, sorguya çekilmesi için 8 kez terör zanlısı gönderdiği ileri sürülüyor. Haberde, belgelerden, CIA ile birlikte İngiliz İstihbarat dairesi MI-6’nın da Libya ile yakın bağları bulunduğu ve özellikle terörizmle mücadele konusunda Trablusgarp hükümetiyle sıkı işbirliği yaptığı sonucunun çıktığı vurgulanıyor.

Sahte olup olmadığı kesin olarak bilinmeyen belgelerde, terör zanlılarının Libya’ya gönderilmesiyle ilgili öneriler, sorgu takvimleri, hatta işkence sırasında zanlılara sorulacak sorular bile var.

Belgelerden birinde CIA’in eski devlet başkanı Muammer Kaddafi için yazdığı bir nutkun metni de bulunuyor.  CIA’in yazdığı konuşma metninde, Kaddafi, Ortadoğu’nun kitlesel imha silahlardan arındırılması çağrısı yapıyor.

Başka bir belgede ise, 2004 yılında CIA’in başkan yardımcı olan Stephen Kappes’in imzası var. Kappes, belgede, Libya istihbarat dairesi başkanına, CIA’in Libya’da büro açmasını öneriyor.

Kaddafi’nin o yıl nükleer silah programını iptal ederek kitle imha silahlarından vazgeçtiğini açıklaması Batı ile ilişkilerini yumuşatmıştı.

CIA sözcüsü Jennifer Youngblood, belgelerle ilgili olarak, Amerika’nın  terörle mücadele kapsamında yabancı ülkelerle işbirliği yapmış olmasının “sürpriz  olmaması” gerektiğini söylemekle yetindi. İngiliz hükümeti ise yorumda bulunmayı reddetti.

Orijinal haber kaynağı için; VOA News: Haberler

Benzer haberler:

    yok