Kategoriler: İnternet Medyası

Almanya’da El Kaide Soruşturması Büyüyor

Almanya’da terör örgütü El Kaide üyesi 3 kişinin gözaltına alınmasından sonra konuyla ilgili ayrıntılar da açıklandı. Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, dün sabah Kuzey Ren Westfalia eyaletinde eşzamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alınan üç kişinin terör saldırısı planladıkları şüphesiyle tutuklandıkları bildirildi.

Alman güvenlik birimlerinin yanı sıra, Amerikan CİA ve Fas istihbaratının da aylardır süren ortak takibi sonucu yakalanan kişilerin El Kaide üyesi olduğu tahmin ediliyor.

Alman basınında ‘Düsseldorf Hücresi’ olarak tanımlanan grubun liderinin 29 yaşında, Fas doğumlu, Alman vatandaşı Abdüladim K. olduğu, Pakistan – Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan’da terör eğitimi aldıktan sonra Almanya’ya geri dönerek diğer hücre üyeleri ile ilişki kurduğu saptandı. Yetkililer, hücrenin diğer üyelerinin 31 yaşındaki Fas doğumlu Alman vatandaşı Cemil S. ve 19 yaşındaki İran kökenli Alman vatandaşı Amid C. olduğunu açıkladı.

Açıklamaya göre, istihbarat birimleri zanlıların tüm iletişimlerini uzun bir süredir izliyordu. Federal Başsavcılık, zanlıların patlayıcı üretmek amacıyla kimyasal madde satın aldığını, bir deneme hazırlığı içinde olduklarını ve bu nedenle yakalanmalarına karar verildiğini duyurdu. Hücrenin hangi hedeflere saldırı planladığı konusunda somut bir bilgi verilmedi.

Alman gazetelerinde çıkan haberlerde, hücrenin, ulaşım sistemine veya 14 Mayıs’da, Düsseldorf kentindeki Eurovision Şarkı Yarışması’nın düzenleneceği stadyuma saldırı planlamış olabileceği öne sürülüyor. Federal Suç Dairesi’nden bir yetkili, hücrenin, Almanya’daki daha büyük bir terör grubunun bir kolu olabileceği görüşünde. Gözlemciler, bu bilgiyi önümüzdeki günlerde başka operasyon ve tutuklamalar olabileceği şeklinde yorumluyor.

İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, operasyonu terörizme karşı mücadelede önemli bir başarı olarak niteledi. Geçen Kasım ayında radikal İslamcı terörist grupların Almanya’da büyük bir eylem hazırlığında olduğu yolunda istihbarat alınması üzerine, ülkede güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış, başta başkent Berlin’in hassas noktaları olmak üzere tüm ülke çapında havalimanları ve tren garları adeta abluka altına alınmıştı.

Alman istihbarat birimleri Afganistan ve Pakistan’daki terör kamplarında eğitim alan Almanya doğumlu İslamcı militanların eylem yapmasından ciddi tasa duyuyor. Yetkililer, Almanya’da, 150’si Pakistan veya Afganistan’da terör eğitimi görmüş toplam 700 militan İslamcının yaşadığını tahmin ediyor.

Orijinal haber kaynağı için; VOA News: Haberler

Benzer haberler:

    yok