Kategoriler: Gazeteler

Almanya kesenin ağzını kapatıyor

Alman hükümeti, ülkeye sadece sosyal yardım almak için gelenlerin önünü kesmek için Avrupa Birliği (AB) nezdinde harekete geçmeye karar verdi. Bakanlar Kurulu, neredeyse tüm bakanlıkların müsteşarlarının katıldığı bir çalışma grubu tarafından oluşturulan ara raporu kabul etti. 133 sayfalık raporda bakanlıklar, haksız yere sosyal yardım alanlara belirli bir süre için ülkeye girmeyi bile yasaklamayı düşünüyor.

ÖNLEMLER PAKETİ

Alınması planlanan önlemlerden birinin de çocuk parası ödenmesi kurallarının sertleştirilmesi olduğu bildirilirken, ayrıca Almanya’da iş bulma süresinin de sınırlandırılması düşünülüyor. Örneğin bir AB vatandaşı ikamet adresi olmadığı halde sahte adres beyanında bulunuyorsa, sahte belge kullanıyorsa veya çalışmadığı halde işyeri gösteriyorsa, ülkeye giriş yasağı konulacak.

“ENGELLENMELİ”

Raporda aynı zamanda, “Serbest dolaşım, Avrupa’nın temel özgürlüklerinden biridir ve tartışma konusu değildir. AB vatandaşlarının büyük çoğunluğu kurallara uymaktadır. Ancak hakların bir azınlık tarafından kötüye kullanılması da engellenmeli” deniliyor. Raporda özellikle Bulgaristan ve Romanya’dan gelenler ele alınıyor. Almanya’da bir süreden beri bu iki ülkeden gelip de sosyal yardım alanlar gündemde tutuluyor.

BELEDİYELER İSYANDA

Bazı belediyeler bu ülkelerden gelen insanların sosyal yardım alması üzerine şikayetlerde bulunmuştu. Belediyeler gelenlerin genelde eğitim seviyesi düşük olan insanlar olduğunu ve bunların sosyal yardım kasalarına yük olduğunu dile getirmişti. Devletin, zor durumda olan belediyelere önümüzdeki yıllarda toplam 200 milyon euro destek vermesi de kararlaştırıldı.

SERBEST DOLAŞIM

1 Ocak’tan bu yana AB içinde serbest dolaşım hakkına sahip olan Bulgar ve Romanların çalışma izni olmaksızın Almanya’ya gelme hakkına kavuşması nedeniyle bu iki ülkeden binlerce kişi Almanya’ya gelmişti. 2007 yılında AB’ye dahil olan Bulgaristan ve Romanya’dan göç hızlanmış, gelenler de genelde Duisburg, Frankfurt, Münih, Offenbach veya Hamburg’a yerleşmişti. 11 bakanlık temsilcisinin yanı sıra Federal Hükümetin Göç ve Uyum Sorumlusu Aydan Özoğuz’un da dahil oldugu çalışma grubu 6 kez biraraya geldi. Müsteşarlar Komisyonu önümüzdeki Haziran ayında sonuç raporunu tamamlayacak.

 

BERLİN

The post Almanya kesenin ağzını kapatıyor appeared first on SABAH AVRUPA.

Orijinal haber kaynağı için; SABAH AVRUPA

Benzer haberler:

    yok