Kategoriler: İnternet Medyası

Afganistan’da siyaset yeni bir kimlik kazandı

Afganistan’da 20 yıllık Haçlı işgalinin fiilen sona erdirildiği 15 Ağustos Zaferi’nin birinci yıldönümünde, Afganistan hükümetinin resmi haber ajansı Bakhtar News’de dikkat çekici bir analiz kaleme alındı. Söz konusu analizde Amerikan işbirlikçisi hükümetlerin en zor zamanlarında Afgan halkını terk ederek ülkeden kaçtıkları hatırlatılırken İslam Emirliği’nin ülkenin ekonomik sistemini düzeltme ve Afganistan halkına daha iyi bir gelecek çizme konusunda planlı ve istekli olduğu vurgulandı.
15 AĞUSTOS YENİDEN İSTİKRARIN VE BARIŞIN BAŞLANGIÇ GÜNÜ “15 Ağustos, Afganistan’da büyük bir siyasi değişimi çağrıştırıyor” ifadeleriyle başlayan analizde, “15 Ağustos’ta Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesiyle birlikte Afganistan’ın siyasi yaşamına yeni bir kimlik kazandırıldı. Afganistan’ın siyasi takvimine olaylarla dolu bir gün olarak geçen bu günü, Eşref Gani ve arkadaşlarının ülkeden kaçtığı, siyasi gücün bir kez daha İslam Emirliği tarafına geçtiği ve Afganistan’da yeniden barışın ve istikrarın başlangıç günü olarak görüyoruz” denildi.
TALİBAN, KABİL’E YERLİ HALKIN DAVETİYLE GİRDİTaliban’ın zor kullanarak değil Kabil’in popüler liderleri ve sakinlerinin davetiyle şehirde güvenliği sağlamak için başkente girdiği belirtilen analizde, “İslam Emirliği güçleri Kabil’e girdikten sonra ülkede tam bir siyasi değişim meydana geldi, İslam Emirliği kırılgan bir sistemi eski hükümetten devraldı. Savaş, istikrarsızlık, yolsuzluk ve zorbalık yıllarında Afganistan parçalara bölünürken, ülkenin kaynakları ve gelir kaynakları gasp edilirken, siyasette ve güvenlikte istikrar yokken, Afganistan’da sistemleşmeye doğru yeni bir adım atıldı. Afganistan’da uzun bir aradan sonra karar verme, harekete geçme iradesine ve gücüne sahip bir hükümet iş başına geldi. İslam Emirliği, kuvvetli bir merkezi sisteme odaklandı ve merkezi bir hükümet oluşturma fikrini gerçeğe dönüştürdü” ifadelerine yer verildi.
AFGANİSTAN, DÜNYA İÇİN TEHDİT DEĞİL FIRSATTIRAfganistan hükümetinin dış dünyayla yaşadığı sorunlara da değinilen analizde, “İslam Emirliği liderliği, terörist grupların ülkede faaliyet göstermesine ve komşu ülkelerin müdahalesine izin vermeyeceklerine dair net taahhütlere sahip. Afganistan bölge ülkeleri için bir tehdit değil; aktif işbirliği ve yakınlaşma için bir fırsattır. Şu anda İslam Emirliği’nin tek sorunu, uluslararası toplum tarafından tanınmamasıdır. İslam Emirliği’ni tanıma konusunda, önyargılı ülkelerden gelen birçok bahane var, ancak gerçek şu ki, dünyanın İslam Emirliği’ne yönelik tepkileri olumlu. Cesaret verici olan şey, İslam Emirliği’nin ülkenin ekonomik sistemini düzenli olarak harekete geçirmeye kararlı olması ve Afganistan halkına daha iyi bir gelecek çizmek adına, ülkedeki sosyal ve eğitim sorunlarını düzenleme planlarını kuvvetli bir şekilde devam ettirmesidir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haber – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler: