Kategoriler: İnternet Medyası

ABB ulaşım zammını “Başka çaremiz kalmadı” diye duyurdu

ABB'nin yaptığı açıklamada, zamların maliyet artışlarından kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada, "2023 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında asgari ücrete yüzde 34 oranında artış yapılmıştır. KDV oranında yüzde 2, ÖTV oranında yüzde 224, motorin litre fiyatında yüzde 40 oranında, bakım-onarım (yedek parça alımı, değişimi vb.) giderlerinde de yüzde 40 oranında artış meydana gelmiştir. EGO Genel Müdürlüğü, kötü ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olabilmek adına bilet ücretlerini düşük seviyede tuttuğu için aylık 300 milyon TL zarar etmekte, bu zarar ABB'nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir hafta içerisinde yapılan akaryakıt zamlarının faturası aylık 300 milyon TL zarara ilave 20 milyon TL olacaktır." denildi.
Açıklamada ayrıca, "2019 yılında hayata geçirilen öğrenci tarifemiz halen Türkiye’nin en ucuz aylık öğrenci abonman tarifesidir. Yeni fiyat artışı ile aylık 300 milyon TL olan EGO Genel Müdürlüğü zararının bir kısmının karşılanması mümkün olabilecektir. Geçmiş yıllar göz önünde bulundurulduğunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşım payı %15.4'lerden göreve geldiğimiz 2019 yılında %7.7’ye düşüş göstermiştir. Yeni artış sonucunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşımaya ayırdığı pay %6.3 olacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Yeni tarifeye göre, tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7.5 TL, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 TL olarak belirlendi.

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haberler – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler: